Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Oväntade tillskottet: Felix Herngren i sista säsongen av ”Vår tid är nu”

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Rasmus Troedsson och Simone Coppo på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär till hösten i SVT. Nu avslöjas att Felix Herngren spelar en tjänsteman i underrättelsetjänsten i seriens sista omgång. ”Det var så kul att få göra det här”, säger han i ”Här är ditt liv” samtidigt som SVT konstaterar att rollen som Herngren spelar är betydelsefull för handlingen. 

Till hösten är ”Vår tid är nu” tillbaka i SVT med åtta nya avsnitt.

Redan i samband med seriens säsongsavslutning i december kunde jag berätta att Agnes Bolmgren Lindström, känd bland annat från ”Tårtgeneralen”, samt Guldbaggenominerade Evin Ahmad medverkar i familjekrönikans tredje och sista omgång. 

Flera av skådespelarna i huvudensemblen har beskrivit de kommande avsnitten som ett slags nystart, där flera nya rollfigurer gör entré. 

Ulf Kvensler, manusförfattare och en av upphovsmännen till ”Vår tid är nu”, har också berättat att de rollfigurer ”som var småbarn i säsong 1, som Maggans son Uno eller Ninas dotter Christina, nu är i 20-årsåldern och redo att inta scenen”. Dessa två roller spelas av Oskar Laring och Julia Heveus.

– Det fina med att få följa våra karaktärer under så lång tid är att vi hinner få se de som var unga och progressiva på 40-talet nu, när vi når slutet av 60-talet och tidigt 70-tal, själva är föräldrar åt barn i tjugoårsåldern, har manusförfattaren Malin Nevander tidigare sagt till mig.

– Varje generation försöker att inte upprepa sina föräldrars misstag, och varje generation kommer på ett eller annat sätt både lyckas och misslyckas. Så, ja, det är en tematik vi kommer utforska, sa Malin Nevander också. 

I ”Här är ditt liv” på Dplay avslöjas nu att även Felix Herngren medverkar i ”Vår tid är nu”, samtidigt som intervjuprogrammet visar ett kortare klipp från tredje säsongen. 

Felix Herngren i ”Vår tid är nu” säsong 3. Han spelar en tjänsteman inom underrättelsetjänsten, något som det berättades om först i ”Här är ditt liv” i Dplay. Foto: SVT/Dplay

Det enda som sägs i ”Här är ditt liv” om Felix Herngrens rollfigur är att han är en tjänsteman i underrättelsetjänsten. Även från SVT:s håll är det sparsmakat med detaljer. Jan-Erik Westman, kommunikationsansvarig på SVT, säger att Herngren gör en roll som inte är jättestor, men betydelsefull.   

Spoiler alert har sökt Felix Herngren för en kommentar. I ”Här är ditt liv” på Dplay säger han bland annat: 

– Som komiker sitter man hela tiden och tänker: hur kan det här bli lite roligare? Nu fick jag ta bort allt roligt. Det var väldigt ovant. Mer än man kan tro. Det är extremt olika känsla på det.

Harald Hamrell, som är koncepturerande regissör för ”Vår tid är nu” och som tillsammans med Anna Zackrisson och Andrea Östlund regisserar seriens tredje säsong, säger i ”Här är ditt liv” på Dplay: 

– Det viktigaste under en produktion är att ha bra folk omkring sig, så därför var Felix självskriven. De bästa komediskådespelarna är ofta också de bästa dramaskådespelarna för de har tajmingen. 

Felix Herngren igen: 

– Det är superkul. Jag var så jäkla glad. Harald var första regissören i serien som jag jobbade med, och att vara i hans trygga händer… jag var jäkligt nervös. Jag älskade att vara där, men jag visste inte riktigt hur jag skulle komma åt det, och då gäller det att gå in i regissörens värld. 

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander på en av de första bilderna från ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” säsong 3 börjar 1968. Den första rollfigur som tittarna får se är Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander.

– 1968 är ju ett berömt år på många sätt. Många ungdomar engagerades av Vietnam- och Palestinarörelserna och drev politiskt vänsterut. Det var skrämmande för Socialdemokraterna, att ungdomen attackerade dem från vänster, sa Ulf Kvensler i samband med att säsong 2 avslutades och fortsatte: 

– Det var också det år då Alexandras öppnade i Stockholm, kanske den första renodlade nattklubben. Så det hände mycket det året både i den politiska världen och i restaurangvärlden.

Malin Nevander och Ulf Kvensler, tredje säsongens huvudmanusförfattare, har också delat med sig av att ”det kommer finns en del oväntade vändningar” i tredjes säsongen, samtidigt som Ulf Kvensler poängterat:

– Även om karaktärer kommer och går i serien försöker vi slå vakt om det som vi uppfattar som seriens kärna: blandningen av dramatik och komik, av högt och lågt, kärlek och nutidshistoria och nostalgi i en intensiv blandning. Jag hoppas tittarna ska känna igen sig. Jag vet framförallt en scen som kommer att chockera. Vi har inte hållit igen i manusrummet, om man säger så.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”

# Inspelningen av de åtta avsnitt som är ”Vår tid är nu” säsong 3 avslutades i oktober 2018. Säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. Ulf Kvensler och Malin Nevander är huvudförfattare för säsong 3 samtidigt som Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund skriver manus. Anna Zackrisson, Andrea Östlund och Harald Hamrell regisserar. 

# Seriens huvudensemble – Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Charlie Gustafsson, Ida Engvoll, Simone Coppo och Rasmus Troedsson – medverkar alla i säsong 3. Tillbaka i sina respektive roller är också Anna Bjelkerud, Tova Magnusson och Caroline Söderström. 

# Spoiler alert har tidigare kunnat bekräfta att Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren, Oskar Laring och Julia Heveus är nya i ensemblen för ”Vår tid är nu” säsong 3. Nu tillkommer alltså även Felix Herngren. ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.