Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scenen i ”Bird box” som fick Sandra Bullock att gråta: ”Jag är rädd hela tiden”

Sandra Bullock spelar huvudrollen i ”Bird box”, en originalfilm på Netflix regisserad av Susanne Bier. Foto: Saeed Adyani/Netflix

Med ”Bird box” vill danska regissören Susanne Bier visa hur komplext det är att vara mamma. För huvudrollsinnehavaren Sandra Bullock innebar det bland annat en scen som fick henne att börja gråta. ”Jag är rädd hela tiden och övertygad att jag blivit mer så av att bli förälder”, säger Sandra Bullock. 

Forsen är öronbedövande i sin kraft, vattnet drar ekan häftigt åt vänster och åt höger för att sedan rusa framåt med accelererande fart. 

En kvinna och två barn kämpar för sina liv. Alla tre måste ha ögonbindlar på sig. 

Susanne Bier, 58, kunde inte släppa bilderna hon såg framför sig när hon läste manuset. Det här var en sekvens hon ville se, scener hon ville regissera. 

Ändå tackade Bier, precis som Sandra Bullock, nej när de läste manuskriptet till ”Bird box” första gången för sju år sedan. 

Susanne Bier berättar för Variety att hennes inställning till filmens berättelse förändrats i takt med det världspolitiska läget. 

– Filmen är mer relevant i dag, det känns som mer av en dystopisk tid i vår historia, säger Susanne Bier. 

”Bird box” hade premiär 21 december på Netflix och blev snabbt en snackis och en tittarsuccé, i alla fall enligt Netflix själva. 

”Tog av min ögonbindel i morse och upptäckte att 45,037,125 Netflix-konton redan har sett ”Bird box” – de bästa sju dagarna någonsin för en Netflix-film”, skrev företagets film-Twitter-konto i slutet av förra året.

För danska regissören Susanne Bier – hon har tidigare vunnit en Oscar och en Golden Globe för filmen ”Hämden” samt en Emmy för tv-serien ”The Night manager” – innebar ”Bird box” en möjlighet att visa något hon tycker saknas i hur Hollywood vanligtvis framställer vad det innebär att vara mamma.  

– När jag läste manuset såg jag att det fanns potential att gestalta ett annat slags moderskap än det som vanligtvis gestaltas på film. Jag tror att jag alltid har känt att moderskap är något som under flera hundra år har definierats av män och per automatik tolkats som något mjukt, omtänksamt, vårdande och besinningsfullt, säger Susanne Bier och fortsätter: 

– Jag har alltid tänkt på det som något mycket mer komplext och vilt, vilket är vad Sandra gör i sin roll. 

Julian Edwards, Trevante Rhodes, Sandra Bullock och Vivien Lyra Blair på en bild från Netflix originalfilm ”Bird box”. Foto: Netflix

”Bird box” baseras på artisten och författaren Josh Malermans roman med samma titel. Boken kom 2014, medan filmrättigheterna såldes året innan. Efter premiären på Netflix har boken klättrat på New York Times topplista och tryckts i nya upplagor. 

Sandra Bullock gör filmens huvudroll som Malorie, en ensamstående mamma som försöker skydda två barn när en mystisk kraft driver människor att ta sina egna liv.

För att överleva måste alla bära ögonbindel eller bli utsatta för sina värsta rädslor. 

När Sandra Bullocks son Louis fick reda på att filmens monster kan få rollfigurerna att se det som de fruktar mest gick han runt till alla på inspelningsplatsen och bad dem avslöja sina värsta rädslor för honom. 

– Alla bara: ”huhhh”. Men han ville veta. Han vet ju vad min är. Min är att något ska hända mina barn, säger Sandra Bullock till Independent och fortsätter: 

– Jag är rädd hela tiden och övertygad att jag blivit mer så av att bli förälder. 

Sandra Bullock, 54, har två barn – Louis, 8, och Laila, 5 – och har vid ett antal tillfällen berättat hur personlig ”Bird box” är för henne. 

I intervjun med Independent nämner Sandra Bullock en specifik scen som fick henne att börja gråta vid varje omtagning. ”Du måste älska dem, även om du kan förlora dem”, säger Trevante Rhodes rollfigur Tom, och syftar då på de två barn som Malorie döpt till Pojke och Flicka i hopp om att inte bli för känslomässigt knuten till dem. 

– Tänker man på det som han säger, så säger han att man måste släppa taget, och samtidigt älska sina barn jättemycket, även om de dö. Jag kan inte ens tänka på det utan att det kommer tårar. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix filmer och serier

# Netflix originalfilm ”Bird box” baseras på Josh Malermans roman från 2014 med samma titel. Susanne Bier (”Hämnden”, ”Efter bröllopet”) regisserar filmen, där Sandra Bullock gör huvudrollen. Eric Heisserer har skrivit manuset och filmen är producerad av Dylan Clark, Chris Morgan och Clayton Townsend.

# I ”Bird box” syns även Sarah Paulson, John Malkovich, Jacki Weaver, Danielle Macdonald, Lil Rel Howery, BD Wong, Machine Gun Kelly och Tom Hollander. ”Bird box” hade premiär 21 december 2018 på Netflix.