Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

De kan vinna på årets BAFTA – TV4 Play direktsänder galan

Emma Stone och Olivia Colman på en bild från ”The Favourite”, som fått flest nomineringar till årets BAFTA-gala, vilken TV4 Play direktsänder. Foto: Twentieth Century Fox

”The Favourite” med Olivia Colman, Rachel Weisz och Emma Stone har fått flest nomineringar till årets BAFTA. TV4 Play direktsänder den brittiska filmgalan den 10 februari – där svenska filmfotografen Linus Sandgren kan vinna. 

British Academy Film Awards avslöjade vilka filmer som är nominerade till årets gala tidigare på onsdagen. 

BAFTA går att beskriva som den brittisk motsvarigheten till Oscarsgalan, och sägs vara en fingervisning om vilka filmer, regissörer och skådespelare som har möjlighet att vinna Hollywoods största prestigepris senare under året. 

”The Favourite” är den film som har flest nomineringar, tolv stycken, inför BAFTA-galan. Huvudensemblen – Olivia Colman, Rachel Weisz och Emma Stone – har alla chans att vinna. 

”Bohemian Rhapsody”, ”First man” och ”Roma” samt ”A star is born” har nominerats i sju kategorier vardera. 

Svenska intressen?

Filmfotografen Linus Sandgren, som vann en Oscar för sitt arbete med ”La la land”, har chans att plocka hem ett pris för ”First man”, som även den regisserades av Damien Chazelle.

Övrigt: Bradley Cooper och Lady Gaga finns i skådespelarkategorierna för sina insatser i ”A star is born”, en film som var den näst mest sedda på biograferna i Sverige 2018 och vid julhelgen hade setts av över en halv miljon besökare. 

Netflix originalfilm ”Roma” har ytterligare chans att ta hem priser – på BAFTA-galan är den nominerad i kategorierna Bästa film och Bästa icke-engelskspråkiga film samtidigt som Alfonso Cuaron kan vinna regipriset. 

Årets BAFTA-gala äger rum i Royal Albert Hall i London söndagen 10 februari och leds av Joanna Lumley, känd från ”Absolutely Fabulous”. TV4 Play direktsänder galan. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om dina favoritserier