Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vera Vitali, Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili i SVT:s nya thrillerserie ”White wall”

Vera Vitali gör en av huvudrollerna i ”White wall”, en ny tv-serie som har premiär hösten 2020 i SVT. Här syns Vera Vitali och norska skådespelaren Aksel Hennie på första bilden från ”White wall”. Foto: Alvi Pakarinen/SVT

Spoiler alert kan nu berätta att Vera Vitali gör huvudrollen i SVT:s nya thrillerserie ”White wall”, där även Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili finns med i ensemblen. ”Det är ett otroligt spännande projekt”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT, om serien som har premiär hösten 2020. 

SVT bekräftar nu att man tillsammans med finska public servicebolaget YLE producerar en ny thrillerserie som fått titeln ”White Wall”. 

Samtidigt kan Spoiler alert berätta att Vera Vitali gör en av huvudrollerna.

Jag har också fått bekräftat att Mattias Nordkvist och Ardalan Esmaili ingår i seriens ensemble, där även norska skådespelaren Aksel Hennie samt finska Eero Milonoff, känd från Ali Abbasis prisade film ”Gräns”, finns med. 

”White wall är ett otroligt spännande projekt. I en helt realistisk stil brottas serien med frågan om det okända alltid är lika med det av vetenskapen ännu outforskade”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT. 

”White wall” utspelar sig huvudsakligen i ett gruvsamhälle i norra Sverige. Där leder chefsingenjören Lars Ruud arbetet med att skapa ett av världens största slutförvar av kärnkraftsavfall. Projektet är kraftigt försenat, då aktivister gör det mesta för att stoppa öppnandet av anläggningen. 

Mörkläggningen av en mystisk sprängningsolycka djupt nere i ett gruvschakt som tar tre personers liv blir startskottet för seriens huvudberättelse – samtidigt blottas nämligen ett främmande föremål som ingen kan förklara. 

Sammanhållningen i Lars Ruuds team krackelerar så sakteliga eftersom alla tycker olika om vad som ska  göras med det okända föremålet.  

Inspelningen av de åtta avsnitten har börjat. Anna Zackrisson, som bland annat gjort flera och de allra bästa avsnitten av ”Vår tid är nu”, regisserar tillsammans med Aleksi Salmenperä, en av seriens upphovsmän. 

”Vi har tidigare samproducerat till exempel ”Bron” med danska public service-bolaget DR, men detta är första gången vi gör en stor produktion tillsammans med vår finska motsvarighet YLE”, säger Anna Croneman och fortsätter: 

”Vi kommer se mera av den här sortens samarbeten i framtiden då det är ett sätt för public service att möta konkurrensen från SVOD-aktörerna.”

Vera Vitali och Erik Johansson på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 2. Tv-seriens tredje säsong har premiär i SVT i början av 2019. Foto: SVT

Vera Vitali är mest känd som en av huvudrollsinnehavarna i ”Bonusfamiljen”. 2018 syntes hon också i filmen ”Y&Y” samt Viaplays originalserie ”Ingen utan skuld”. 

Mattias Nordkvist känns igen från SVT:s dramasuccé ”Vår tid är nu” där han spelar Gustaf, den äldre av bröderna Löwander. 

Ardalan Esmaili slog igenom stort i ”Charmören”, gjorde en av huvudrollerna i C Mores originalserie ”Gråzon” och utnämndes nyligen till Shooting star av European Film Promotions. Esmaili syns närmast i Niels Arden Oplevs ”Ser du månen, Daniel” och Brian De Palmas ”Domino”.

Aleksi Salmenperä, Mikko Pöllä och Roope Lehtinen är upphovstrion bakom ”White wall”. 

Mikko Pöllä är huvudförfattare – bland andra Lisa Ambjörn, Aleksi Salmenperä och Björn Paqualin skriver seriens manus, som är på åtta avsnitt och som produceras av Nice Drama och Fire Monkey för SVT och YLE. 

”White wall” har planerad premiär hösten 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program