Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Storm på Lugna gatan” slår rekord online – ”Selmas Saga” fortsatt mest sedda julkalendern

Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström och Cecilia Forss är familjen Storm i SVT:s julkalender 2018, som regisseras av Emma Bucht. Foto: Johan Paulin/SVT

”Storm på Lugna gatan” slår rekord – online. ”Fantastiskt och ger oss ett kvitto på att julkalendern är en viktig tradition som samlar familjen oavsett plattform”, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen. Samtidigt visar de sammanlagda siffrorna att ”Selmas Saga” fortsatt är den mest sedda julkalendern. 

Allt har pekat åt detta håll, och mycket väl: ”Storm på Lugna gatan” krossar förra årets julkalender ”Jakten på tidskristallen” när det gäller tittning online. 

I ett pressmeddelande skriver SVT att webbpubliksiffrorna har ökat med 85 procent i år jämfört med 2017 och landar på ett genomsnitt av 749 000 per avsnitt. I broadcast ligger snittet på två miljoner tittare.

För ”Jakten på tidskristallen” var motsvarande siffror 404 000 och 1,7 miljoner. 

Samtidigt har Spoiler alert fått bekräftat att ”Selmas Saga”, julkalendern 2016, fortsatt är den mest sedda julkalendern när man slår samman online och broadcast. 

Kampen ser ut som följer: ”Storm på lugna gatan” är mycket starkare online, men ”Selmas Saga” är så dominerade i broadcast att den ändå kan stå som slutlig vinnare. 

Ester Vuori som Selma Traskvist och Johan Ulveson som Efraim Von Trippelhatt i ”Selmas Saga”, julkalendern i SVT 2016. Foto: Ulrika Malm/SVT

Johanna Gårdare är programchef på Barnkanalen och säger i en kommentar: 

”En ökning med 85 procent online är fantastiskt och ger oss ett kvitto på att julkalendern är en viktig tradition som samlar familjen oavsett plattform.”

Johanna Gårdare fortsätter: 

”Publiken är tydliga med att de vill ha julstämning, snö, igenkänning och bärande berättelser för både barn och vuxna. Det är viktigt för att det ska bli en samlande stund för hela familjen i december. Det ska vi fortsätta med även i nästa års julkalender som bjuder på ordentlig julfrossa.”

Som jag kunde avslöja i mitten av december kommer Fredde Granberg och Thomas Claesson både skriva och regissera julkalendern 2019 i SVT och Barnkanalen. Den har fått titeln ”Panik i tomteverkstan” och Per Andersson samt Pernilla Wahlgren gör huvudrollerna. Premiär är det som sig bör 1 december 2019. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program