Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Vår tid är nu” stor vinnare under tv-året 2018 – här är de allra bästa serierna

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist och Adam Lundgren på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2, som är den stora svenska vinnaren under tv-året 2018. Foto: Johan Paulin/SVT

2018 är det bästa året någonsin i svensk tv-historia. Stor vinnare är ”Vår tid är nu”, som växt till att bli Sveriges ”Game of thrones”. 

Viaplays originalserie ”Ingen utan skuld” med Vera Vitali och Jens Hultén är en tv-serie jag är väldigt förtjust i. 

Den finns inte med bland de fem bästa svenska serierna på listan här under. 

Kanal 5:s underbara ”Helt perfekt”, där Johan Petersson och Eva Röse spelar huvudrollerna, får inte heller plats. 

Och det är bara två exempel. 

Det svenska tv-dramat mår bättre än någonsin och har under året levererat nykomlingar, uppföljare och gamla bekanta som i de flesta fall varit i fin form.  

”Bron”, Sveriges internationellt mest framgångsrika tv-serie, avslutades med en fjärde säsong som var bättre än de tre första. 

”Bonusfamiljen” fortsatte och då med vardagsdramatik på högsta nivå, samtidigt som ”Det som göms i snö” och ”Gråzon” presenterade sig med fler uppropstecken än vad som på förhand gick att förvänta.

Ändå. 

Trots att den inte var bäst, är årets stora tv-vinnare ”Vår tid är nu”. 

Andra säsongen av SVT:s succéserie landade en bra bit över två miljoner tittare i genomsnitt per avsnitt – en framgång få trodde fortfarande var möjligt. 

Efter att seriens tredje och sista säsong sänts hösten 2019 är det nära nog omöjligt att något liknande händer igen. 

”Vår tid är nu” är den sortens lägerelds-tv alla produktionsbolag och kanaler söker och som blivit värdefullt på ett helt nytt sätt i takt med att den allt mer skvalpiga tv-världen öser ut fler serien än vad som är mänskligt. 

Det går alltså alldeles utmärkt att tänka sig den hela som en läckande båt, där alla aktörer trängs och desperat försöker hålla skeppet flytande. Förr eller senare kommer åtminstone delar av fartyget sjunka. 

För kvantitet är som vi alla vet inte samma sak som kvalitet, och det är det svårt att navigera i den djungel som är Netflix, HBO Nordic, Prime Video, Viaplay, C More och våra inhemska kanaler. 

Det ständigt ökande antalet serier och sättet de distribueras på – streamingtjänsterna gillar ju att släppa hela säsonger på en och samma gång – är också anledningen till att så lite fastnar, mycket glöms bort och få serier blir riktiga snackisar. 

Hösten 2019 avslutas ”Vår tid är nu”. Samma gäller för ”Game of thrones”, världens största och mest sedda tv-serie, vars sista säsong börjar sändas i april.

Efter det finns få utsikter för någon serie överhuvudtaget att få samma fäste hos majoriteten av tv-tittare och, så att säga, bli fenomen. 

Och som kanske bekant: 2019 förväntas Disney och Apple lansera egna streamingtjänster med massa nya och upphaussade tv-serier, samtidigt som Amazon och dess Prime Video förr eller senare kommer dra igång sitt maskineri på riktigt även i Europa. 

Så ta ett stadigt tag, för året som väntar är det sista för tv-branschen så som vi känner den idag. Med det sagt: det här är serierna som var bäst 2018. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie

Vera Vitali och Erik Johansson på en bild från ”Bonusfamiljen” säsong 2. Tv-seriens tredje säsong har premiär i SVT i början av 2019. Foto: SVT

ÅRETS 10 BÄSTA SVENSKA SERIER

1 ”Bonusfamiljen” – säsong 2 (SVT)

Skådespelarna studsar mot varandra i vacker dans och tycks kunna vända sig var som helst för att bjuda upp. Bästa svenska serien för andra året i rad. 

2 ”Bron” – säsong 4 (SVT)

Sa farväl med finess och skicklighet. Sofia Helins sista scener som Saga Norén är bland de bästa hon har gjort, och därmed bland de bästa svenska tv-sekvenser som spelats in någonsin. 

3 ”Det som göms i snö” (Kanal 5/Viaplay)

Fängslande och givande, med Robert Gustafssons nogräknade skådespeleri – det är, verkligen, något att skåda – ett sparsmakat manus och en visuell ton lika hemtam som främmande i centrum. 

4 ”Gråzon” (TV4/C More)

Driftig i sitt sätt att berätta med ett manus som har sylvassa spänningskrokar. Tova Magnusson och Birgitte Hjort Sørensen är kanon direkt och efterhand växer Ardalan Esmailis gestaltning till något som knådats precis rätt. 

5 ”Vår tid är nu” – säsong 2 (SVT)

Uppfinner inte hjulet, men har så mycket rullning att det är en ynnest att få åka med. I seriens andra säsong är skådespelarna, manuset, regin och precis allt bättre än i debutomgången. 

6 ”Helt perfekt” (Kanal 5)

7 ”Jägarna” (C More)

8 ”Ingen utan skuld” (Viaplay)

9 ”Andra åket” (SVT)

10 ”Alex” (Viaplay) 

Julia Roberts spelar huvudrollen i ”Homecoming”, en ny tv-serie på Amazon Prime Video. Sam Esmail regisserar. Foto: Amazon Prime Video

ÅRETS 21 BÄSTA UTLÄNDSKA SERIER

1 ”Homecoming” (Amazon Prime Video)

Utspelar sig i nutid och framtid, men upplevs som en thriller från 50- eller 60- eller 70-talet. Julia Roberts är suverän i huvudrollen, samtidigt som Shea Whigham stjäl varenda scen han är med i. Sam Esmails regi får serien att spraka och snabbt bli beroendeframkallande. 

2 ”En engelsk skandal” (SVT)

En på alla sätt enastående miniserie med Hugh Grant och Ben Whishaw i huvudrollerna. Börjar utmärkt, blir bättre och gör en homerun i det fenomenala avsnitt som är det tredje och sista. 

3 ”Sharp Objects” (HBO Nordic)

En psykologisk thriller, men också en serie om matriarkat och makt. Amy Adam och Patricia Clarkson är utmärkta, men det är regissören Jean-Marc Vallés klippning och visuella tour de force som är avgörande.

4 ”Killing Eve” (HBO Nordic)

Underhållande, spännande och med unik rytm och ton tack vare Sandra Oh, Jodie Comer och manusförfattaren Phoebe Waller-Bridge, som prickar en egensinnig humor och visar en särdeles ljuvlig känsla för de excentriciteter alla människor har. 

5 ”Counterpart” (Viaplay)

Har tyvärr levt ett undanskymt liv i skuggorna i och med sen premiär i december. Men sci-fi-spionhistorien med J.K. Simmons i dubbla huvudroller är värd din tid och uppmärksamhet. Säsong två har precis dragit igång. 

6 ”Patriot” – säsong 2 (Amazon Prime Video)

7 ”Atlanta” – säsong 2 (Fox Sverige)

8 ”The Terror” (Amazon Prime Video)

9 ”BoJack Horseman” – säsong 5 (Netflix)

10 ”Patrick Melrose” (HBO Nordic)

11 ”Better Call Saul” – säsong 4 (Netflix)

12 ”Escape at Dannemora” (HBO Nordic)

13 ”The Little drummer girl” (C More)

14 ”Succession” (HBO Nordic)

15 ”Barry” (HBO Nordic)

16 GLOW – säsong 2 (Netflix)

17 ”My brilliant friend” (HBO Nordic)

18 Mr Inbetween (HBO Nordic)

19 ”Kidding” (HBO Nordic)

20 ”The End of the f***ing world” (Netflix)

21 ”Falsk identitet” – säsong 4 (SVT Play)