Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Mikaela Knapp om ”Systrar 1968”: ”Vi tog en ganska stor risk med det där”

Maja Rung, Mikaela Knapp och Anna Åström på en bild från ”Systrar 1968”, en miniserie som hade premiär 25 december i SVT. Foto: Ulrika Malm/SVT

Mikaela Knapp gör huvudrollsdebut i SVT:s miniserie ”Systrar 1968”. Nervöst så klart, men till hjälp hade hon bland annat en intervju med Marie-Louise Ekman och två kollegor. ”Det har varit supervärdefullt. Hade det inte varit för dem hade det varit så mycket svårare”, säger Mikaela Knapp. 

Det var, som väl alla minns, några varma och stekande månader i somras. 

Då, när temperaturen ständigt låg runt 30 grader och ibland klättrade än högre, spelades SVT:s nya miniserie ”Systrar 1968” in i Ystad. 

– Det var fruktansvärt varmt, samtidigt som det var väldigt härligt. Ystad är ju en sommarstad, men ibland var det verkligen solsting. Man stod där i 35 grader och hade på sig kläder i nylonmaterial från 60-talet, säger Mikaela Knapp. 

Hon gör rollen som Karin, huvudperson i serien och en tjej som just gått klart journalistutbildningen. 

Sommarvikariat väntar i Ystad, där Karin hyr ett rum i en stor villa hos familjen som äger stadens tidning och hotell. Karin blir kompis med jämngamla Ingela och kort därefter ansluter Karins polare Lottie från Stockholm. 

För Mikaela Knapp, 30, innebär ”Systrar 1968” den första stora huvudrollen. Att det dessutom är i SVT:s återkommande miniserie-satsningen vid jul gör att miljonpublik förväntas. 

”Ganska nervöst”, beskriver Mikaela Knapp sina känslor inför inspelningen, men lyfter samtidigt skådespelarkollegorna Anna Åström och Maja Rung, som gör rollerna som Ingela respektive Lottie. 

– Redan när jag provfilmade kände jag: gud vad roligt och lyxigt att få gå in i en annan tid och en ny värld. Man har på sig kläder man aldrig annars skulle ha på sig och man går in i rum som är som från 60-talet, säger Mikaela Knapp och fortsätter: 

– Jag, Maja och Anna hade lite koll på varandra innan, men när vi fick reda på att vi skulle spela tillsammans träffades vi och läste i lite olika konstellationer och hördes och pratade. Sedan var vi i Ystad några dagar innan inspelningen och peppade ihop. Det har varit supervärdefullt. Hade det inte varit för dem hade det varit så mycket svårare.

En grej som förväntas bli lite av en snackis är den stockholmska som Mikael Knapp använder sig av i rollen som Karin. 

– Ja, vi tog en ganska stor risk med det där att snacka med en dialekt som jag inte har. Språket är en så stor grej i serien, så jag var rädd att jag skulle tappa den i scener som var svåra spelmässigt. Å andra sidan var det efter ett tag nästan en hjälp för att hitta Karin. Det gör att hon blir en egen person, säger Mikaela Knapp. 

Hur fick du till stockholmskan, finns det någon hemlighet?

– Vi började med att titta på en intervju med Marie-Louise Ekman och Carl-Johan De Geer, där hon pratar riktigt sävligt, tuggar tugummi, dricker öl och röker cigg. Via den kunde vi hitta de stora skillnaderna mot i dag, som vi sedan fick väga mot att det inte ska sticka ut för mycket, säger Mikaela Knapp och fortsätter: 

– Så först hitta nycklarna och sedan de ord som de använde på den tiden, deras slang. Ibland googlade vi, men jag tittade också mycket på dokumentärt material. Sedan testade vi att läsa ihop, framför allt jag och Maja, så vi kunde hitta ett gemensamt språk. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program