Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Systrar 1968” – SVT:s miniserie under julen 2018

”Systrar 1968” är SVT:s miniserie julen 2018 med premiär 25 december. På bilden syns huvudrollsinnehavarna Maja Rung och Mikaela Knapp. Foto: David Grehn/SVT

En liten besvikelse, SVT. ”Systrar 1968” är en godkänd miniserie, som alldeles för ofta måste räddas av skådespelarna Mikaela Knapp, Jens Hultén och Livia Millhagen. 

Det är symbolåret 1968 och öppningsscenen sätter, som sig bör, tonen: journalisten Karin söker sommarvik på Dagens Nyheter och har idéer, tankar och uppslag som speglar hennes generation och hennes syn på världen, men knappast den tidning hon vill skriva för. 

En tydlig krock och läget verkar hopplöst, fast det är det naturligtvis inte. Bevis: hastigt får Karin jobb på lokaltidningen i Ystad, som ägs av Georg, spelad av den i alla roller oefterhärmliga Jens Hultén. 

Han är även ägare till Stadshotellet och jajamen: dramaturgiskt finns det anledning till det, liksom anledning till att Karin får möjlighet att visa framfötterna på lokaltidningen. 

Handlingen i ”Systrar 1968” är stundvis störigt övertydlig och många gånger blir den snorkiga stämningen snarkig; de tre timmarna upplevs även bitvis som evighetslånga när handlingen står stilla hur mycket den än tycks springa. 

Mikaela Knapp växer efterhand i huvudrollen som Karin, Jens Hultén får lite att göra fast gör det mesta med det han har medan Livia Millhagens gestaltning är miniseriens bästa på alla sätt, så synd att det är en av de mindre rollerna. 

Det säger om inte allt, så i alla fall det mesta om ”Systrar 1968”. 

Å andra sidan: här finns en röd tråd som man kan påstå börjar i ”Fröken Frimans krig” och som jag uppskattar att SVT och produktionsbolaget Anagram är villiga att dra. Scenografi och kostym är dessutom nära nog hela tiden strålande. 

Ett problem till en början är diktionen, som tar ett tag att vänja sig vid. När så gjorts ger Karins stockholmska, om än för våra öron särdeles speciell, stadga och en extra dimension till huvudpersonen. 

Värre är det med dialogen, som dialekt eller ej och med slang och allt ändå för ofta känns påklistrad, särskilt när politik är på tapeten, vilket då av naturliga skäl ofta är.  

”Systrar 1968” är en miniserie som tar facklan i sin hand och inte orkar jogga hela vägen in i mål innan elden har slocknat. 

Synd så klart, då grundvärdena och de ämnen som är seriens fundament tragiskt nog fortfarande är aktuella och ständigt behöver påminnas om.

Nära ”Systrar 1968” är slut är i alla en sak säker: av Mikaela Knapp kommer man få se mycket mer. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Systrar 1968” har premiär 25 december på SVT. Samtidigt blir alla tre avsnitt tillgängliga i SVT Play. Kristina Humle har regisserat miniserien efter ett manus av Martina Bigert, Maria Thulin. I rollerna syns bland andra Mikaela Knapp, Maja Rung, Anna Åström, Jens Hultén, Livia Millhagen och Henrik Norlén.