Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Dirigenten” – premiär för serien med Adam Pålsson på C More

Adam Pålsson spelar huvudrollen i ”Dirigenten”, en ny serie som har premiär 24 december i C More och den 9 januari i TV4. Foto: C More

Adam Pålsson är lysande i ”Dirigenten”. Han bär en serie som har problem med balansen och därför trillar omkull några gånger på väg in i mål. 

”Dirigenten”, TV4:s och C Mores nya originalserie baserad på Camilla Grebes och Paul Leander Engströms bok ”Dirigenten från S:t Petersburg”, är en spänningsserie med muskler och lagom djupsinne.

Här försiggår oftast något annat än det man först tror, även om det mot slutet är ganska enkelt att se trådarna som leder till sanningen. 

Adam Pålsson gör huvudrollen som Tom Blixen, en svensk finansman som valt Moskva som tillflykt efter en avgörande händelse på hemmaplan. Det har format hans personlighet, självförtroende och lynne; när insidan ständigt kan krackelera måste det yttre vara gjort av pansar.

Adam Pålsson är naturligtvis rätt man för den typen av roll. Han kan som få och med små skiftningar i sitt skådespeleri låta ett bländande skal skvallra om hemligheter som hittas långt in i själen. 

Detta märks än mer när Tom Blixen pressas från alla håll och kanter: hans självsäkra rustning och tvångsmässiga vinnarskalle kastar in honom i en värld av korruption och maktspel.

Regissören Mikael Håfström bjuder in till en lika smutsig som välstädad värld med en grådaskigt visuell ton som förändras i takt med att kostrasterna mellan landsbygd och stad ska skärskådas. Ett berättargrepp som håller samma seriens tematik på ett fint sätt. 

Men trots allt detta finlir svajar ”Dirigenten” stundvis och då störigt märkbart. Här finns bland annat ryska stereotyper, irriterande bombastisk dialog – vid ett tillfälle är leveransen skrattretande dålig – och ett näpet avslut som inte motsvarar den spänning som byggts upp under resan dit. 

Det finns ytterligare två böcker i den trilogi som kallas Moskva-noir och som Camilla Grebe och Paul Leander Engström skrivit. 

Skulle Adam Pålsson och Mikael Håfström vilja hoppa på tåget en gång till är jag den första att köpa biljett, för med förbättringar kan en uppföljare till ”Dirigenten” bli något utöver det vanliga.

Som det är nu är serien inte riktigt där. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Dirigenten”

# ”Dirigenten” har premiär 24 december i C More, då de fyra första avsnitten blir tillgängliga. På nyårsafton går ytterligare fyra avsnitt att se. Serien har sedan premiär 9 januari i TV4. Mikael Håfström, Johan Brisinger, Mårten Klingberg regisserar ”Dirigenten”, efter manus av Alexi Bardy, Mia Ylönen, Håfström, Max Barron, Piodor Gustafsson. I rollerna: Adam Pålsson, Christopher Wagelin, Karolina Gruszka, Linda Zilliacus och Georg Nikoloff med flera.