Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Filip och Fredriks nya dokumentärserie ”Två nötcreme och en moviebox” på Dplay

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson är aktuella med dokumentärserien ”Två nötcreme och en moviebox”, som har premiär 23 december på Dplay. Foto: Margareta Bloom Sandebäck/Dplay

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Två nötcreme och en moviebox” uppfyller förväntningarna. Det här är en snyggt presenterad dokumentärserie som i sina bästa stunder är folkbildande. 

Det första som slår en när man ser Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Två nötcreme och en moviebox” är dokumentärseriens stringens och klippning. 

Tempot är rappt, men utan att offra nödvändig information. Arkivbilderna är valda med fingertoppskänsla. De personer som uttalar sig gör det utan utsvävningar eller flummeri, samtidigt som Filip och Fredrik är den tvådelade motor som ger berättelsen framåtrörelse; även här är det kortfattat koncisa kung, vilket ger ett kärnfullt resultat.  

Dokumentärserien ”Två nötcreme och en moviebox” – sammanlagt fyra avsnitt, jag har förhandstittat på två av dem – springer ur den satsning som Hammar och Wikingsson gör med Discovery Networks Sverige och som kallas ”Filip och Fredrik presenterar”. 

Under vinjetten väljer Filip och Fredrik ut internationella och inhemska dokumentärer som paketeras med en snabb introduktion och eftersnack. Under vinjetten har duon även möjlighet att göra egna samt gå in som samproducenter för nya svenska dokumentärer. 

”Två nötcreme och en moviebox” är första resultatet och i långa stunder en njutning. Invändningen: det snabba tempot ger välbehövlig fart, men som kontrast skulle några djupgående pauser varit på sin plats.

”Två nötcreme och en moviebox” är en dokumentärserie som bygger på Filip Hammars och Fredrik Wikingssons idéer och tankar om 80-talet; vad hände, varför hände det och vad fick det för konsekvenser?

En subjektiv historielektion som får ett slags objektiv tyngd av dess experter och ”jag-var-där-när-det-hände”-personer, som inkluderar Peter Englund, Eva Hamilton och Ika Johannesson. Snyggt också att tidigare SAS-vd:n och företagsledaren Jan Carlzon blir intervjuad och får ge sin bild av ett årtionde i förändring. 

Många av tankegångarna och en hel del av idésnitsandet i ”Två nötcreme och en moviebox” känns igen från Filip Hammars och Fredrik Wikingssons andra tv-program, deras podcasts och självklart även från boken som dokumentärserien baseras på. 

Å andra sidan är det lång från ett problem när materialet presenteras så här snyggt. 

”Två nötcreme och en moviebox” är snävt folkbildande på ett positivt sätt och en dokumentärserie där det stora växer ur det lilla, vilket skapar nyfikenhet och en vilja till kunskapsjakt. 

Gott så. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Filip och Fredrik presenterar på Dplay

# Filip Hammars och Fredrik Wikingssons dokumentärserie ”Två nötcreme och en moviebox”, som är på fyra avsnitt, har premiär 23 december 2018 på Dplay.