Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Helena af Sandeberg gör bärande roll i ”Alex” säsong 2 – premiär våren 2019 på Viaplay

Helena af Sandeberg gör en av rollerna i ”Alex” säsong 2 med Dragomir Mrsic. De sex nya avsnitten har premiär på Viaplay våren 2019. Foto: Viaplay

”Alex” är tillbaka med sex nya avsnitt på Viaplay nästa år. ”Vi har skruvat det lite till, för att komma närmare verkligheten”, säger Dragomir Mrsic. Nu kan Spoiler alert berätta att Helena af Sandeberg gör en av säsongens bärande roller. 

”Alex” fortsätter. 

I augusti bekräftades att sex nya avsnitt av tv-serien med Dragomir Mrsic skulle spelas in under hösten och vintern med planerad premiär på Viaplay våren 2019. 

Nu har Spoiler alert fått bekräftat att en av nykomlingarna i seriens andra säsong är Helena af Sandeberg, som ska spela en polischef. 

Klart är även att bland andra Anja Lundqvist, Rakel Wärmländer och Stefan Gödicke samt Maximilian Mrsic är tillbaka i sina respektive roller. 

När ”Alex” säsong 2 börjar har det gått närmare två år sedan första omgången. Alex, som spelas av Dragomir Mrsic sitter inne när startskottet ljuder. Vad som händer sedan ville Mrsic inte gå in på när vi snackade senast, samtidigt som han säger: 

– Vi har skruvat det lite till, för att komma närmare verkligheten. Vi arbetar ju så: vi tar riktiga fall som vi använder för handlingen. För säsong 2 har vi suttit med en åklagare som tvingats byta identitet och advokater som försvarar de här killarna och naturligtvis även poliser. 

– Det är så skönt att jobba på det sättet. Det blir lättare att hitta trovärdigheten och som du vet är verkligheten alltid brutalare än vad vi kan och får visa, men vi har gått så nära verkligheten som vi har kunnat. 

Tycker du att man då kan se ”Alex” som folkbildande på det sättet att ni drar bort draperiet och säger: titta, även om det är i dramaform så är det så här verkligheten ser ut?

– Ja, det tycker jag man kan faktiskt. Vi har så vana vid att visa poliser som är busiga, men inte poliser som är korrupta. Och de är egentligen inte korrupta för sin egen skull, utan för att hålla någon slags balans. 

– Den här världen är inte svart och vit. Man kan inte bara följa lagboken och det har man inte belyst tillräckligt. Eftersom jag har förstahandserfarenhet av den sortens poliser, känner till den andra världen och även har växt upp i förorten, så kan jag bidra rätt mycket till autenticiteten i utvecklingen och manusprocessen.

Dragomir Mrsic och Mikael Cross är upphovsmän till ”ALEX”, vars första säsong hade premiär våren 2018. Frans Wiklund är andra säsongens huvudmanusförfattare, medan Alain Darborg regisserar de sex avsnitten. 

Helena af Sandeberg är närmast aktuell i filmen ”Lyckligare kan ingen vara”. 2019 syns hon även i Måns Mårlinds och Björns Steins film ”Eld & lågor”, TV4-serien ”Finaste familjen” samt Netflix första svenska originalserie ”Störst av allt”. 

”Alex” säsong 2 har planerad premiär våren 2019 på Viaplay.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays originalserier