Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Avslöjar: ”Panik i tomteverkstan” är SVT:s julkalender 2019 – Fredde Granberg och Thomas Claesson skriver och regisserar

Fredde Granberg och Tomas Claesson skriver och regisserar ”Panik i tomteverkstan”, SVT:s julkalender 2019. Foto: Mikael Sjöberg

Spoiler alert kan nu berätta att SVT:s julkalender 2019 har titeln ”Panik i tomteverkstan” och att Fredde Granberg och Thomas Claesson skriver manus och regisserar de 24 avsnitten. ”Det kommer bli riktig julfrossa”, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen, som bekräftar mina uppgifter. 

Tio avsnitt återstår av ”Storm på Lugna gatan”, men redan nu kan jag avslöja att julkalendern 2019 i SVT och Barnkanalen har fått titeln ”Panik i tomteverkstan”.

Jag kan även berätta att Fredde Granberg och Tomas Claesson skriver manus och regisserar nästa års julkalender, alltså samma duo som gör prisade ”Familjen Rysberg” för Barnkanalen. 

Precis som med ”Familjen Rysberg” och de tidigare kalendrarna ”Selmas Saga” och ”Tjuvarnas jul” är det Nordisk Film TV som är produktionsbolaget bakom ”Panik i tomteverkstan”. 

Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen, bekräftar mina uppgifter och säger: 

”Årets julkalender går på högvarv, men redan nu planerar vi så klart inför nästa. Vi vet att julkalendern är viktig för många, det är en kär tradition. Vi har lyssnat på publiken som vill ha mycket julkänsla, det kommer bli riktig julfrossa”.  

Johanna Gårdare fortsätter: 

”Julkalendern 2019 kommer att heta ”Panik i tomteverkstan” och innehålla sagokänsla, snö och tomtar . Vi fortsätter tänka att julkalendern ska passa hela familjen, att man ska få en mysig stund tillsammans i soffan tillsammans med sina barn.”

Inspelningen är planerad att dra igång i mars nästa år. Av det jag har fått höra kommer ”Panik i tomteverkstan” omfamna ett slags sitcom-stil anpassad för julkalendern, som ju är en följetong och innehåller ett gäng olika stämningar och olika tonlägen och därför inte passar rakt in i genren.

Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström och Cecilia Forss gör huvudrollerna i ”Storm på Lugna gatan”, årets julkalender i SVT. Foto: Johan Paulin /SVT

”Storm på Lugna gatan”, årets julkalender i SVT har från start tagit tittarna med storm, något som tittarsiffrorna för broadcast såväl som online visar.

Bland andra Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström samt Shima Niavarani, Wilma Lidén, Sofia Ledarp, Johan Rheborg och Lena Philipsson gör rollerna i ”Storm på Lugna gatan”.

Serien handlar om familjen Storm som flyttar till det lilla samhället Järnkroken. På plats bestämmer de sig för att delta i Järnkrokens julkamp, en återkommande och årlig tradition. Samtidigt sker en massa märkliga stölder i byn och någon, några eller något försöker sabotera julkampen. 

Johanna Gårdare igen: 

”Årets julkalender ”Storm på Lugna gatan” är mycket omtyckt och lockar en gigantisk tittarpublik. Avsnitt ett har snart setts en miljon gånger bara i Play. Det visar att julkalendern lockar in nya människor till vårt innehåll och att julkalendertraditionen är relevant för en stor del av Sveriges befolkning. Det är vi mycket glada för och vi tar vårt uppdrag på stort allvar.”

”Panik i tomteverkstan”, SVT:s julkalender 2019, har premiär 1 december 2019 i SVT och Barnkanalen. Fredde Granberg och Tomas Claesson skriver manus och regisserar serien. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program