Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Succé för ”Storm på Lugna gatan” – så mycket ökar årets julkalender jämfört med förra året

Sylvester Silfverhjelm (Edvin Ryding), Vilja Stom (Maja Söderström), Leo Storm (Adrian Macéus) och Evin Strong (Wilma Lidén) på en bild från ”Storm på Lugna gatan”, årets julkalender i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Årets julkalender i SVT har tagit tittarna med storm – tittarsiffrorna online har ökat med 49 procent jämfört med förra året. ”Det är galet roligt och visar att julkalendern verkligen satt sig som en etablerad jultradition och tevevana i december”, säger Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen, om ”Storm på Lugna gatan”. 

Ett tydligt och intressant skifte: de två första avsnitten av ”Storm på Lugna gatan”, årets julkalender i SVT, har ökat sina tittarsiffror online med hela 49 procent jämfört med förra året. 

Webbpubliksiffrorna för första och andra avsnittet visar att det var 658 600 som tittade på premiären, medan det 535 500 som såg avsnitt 2 i SVT Play. 

2017 var det 463 900 respektive 337 000 som tittade på avsnitt 1 och avsnitt 2 av ”Jakten på tidskristallen” i SVT Play. 

Johanna Gårdare, programchef på Barnkanalen: 

”En ökning med 49 procent online är galet roligt och visar att julkalendern verkligen satt sig som en etablerad jultradition och tevevana i december.”

Johanna Gårdare fortsätter: 

”Vi har försökt vara väldigt lyhörda kring vilka behov publiken vill att julkalendern ska fylla och tagit till oss att det är viktigt med ordentlig julstämning, snö och igenkänning för både barn och vuxna. Vi har jobbat hårt på att leverera på den önskelistan och det verkar som om det gått hem i år, vilket är otroligt glädjande. 

”Siffrorna visar ju också att den förflyttning av tittarvanorna från broadcast till online fortsätter och att även en VOD-tjänst kan fylla en sk ”lägereldsfunktion”  –  det vill säga att samla hela familjen vid ett visst tillfälle.”

Lena Philipsson och Edvin Ryding, eller ”Lussan” och Sylvester som de heter i ”Storm på Lugna gatan”, julkalendern 2018 i SVT. Foto: Baluba/SVT

Ser man till de tre första kvällssändningarna av ”Storm på Lugna gatan” i SVT visar preliminära siffror från MMS att fler än en miljon tittar sett varje avsnitt. 

Toppsiffran hittills för 18.45-sändningen i SVT var med det tredje avsnittet, som landade på 1 331 000 tittare. Det är en ökning med mer än 300 000 jämfört med förra året. 

Samtidigt: tittarsiffrorna för den sena sändningen av ”Jakten på tidskristallen”-premiären landade på 1 239 000, medan premiären i år slutade på 1 071 000. En förklaring till detta är att förra årets premiär var på en fredag, medan SVT:s julkalender i år dundrade i gång på en lördag.

Till detta kommer naturligtvis tittarsiffrorna i Barnkanalen, plus morgonsändningarna. Sammantaget: succé. 

Återstår att se gör självklart om ”Storm på Lugna gatan” kan få högre genomsnittligt publikstorlek än ”Selmas Saga”, som är den mest sedda julkalendern i SVT de senaste tio åren med ett genomsnitt i broadcast och online på 2 505 000 tittare per avsnitt. 

Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström och Cecilia Forss är familjen Storm i årets julkalender i SVT, som regisseras av Emma Bucht. Foto: Johan Paulin/SVT

Årets julkalender i SVT handlar om familjen Storm. Mamma Sanna (Cecilia Forss), pappa Trond (Henrik Johansson) och barnen Leo (Adrian Macéus) och Vilja (Maja Söderström) lämnar storstaden och flyttar till det lilla samhället Järnkroken. 

Där bestämmer de sig för att delta i Järnkrokens julkamp, en återkommande och årlig tradition. Men, och som SVT beskriver det, ”för att ha en chans att vinna måste de få de minst sagt olika grannarna på Lugna gatan att samarbeta. Det visar sig inte vara helt enkelt att föra samman de andra familjerna på gården som består av teknikfreakfamiljen Strong (Shima Niavarani, Wilma Lidén) och yogafamiljen Miller-Karlsson-Blomberg (Sofia Ledarp, Linus Wahlgren, Eric Stern).”

I Järnkroken bor även Eskil (Johan Rheborg) samt bygdens järnlady Lussan Silfverhielm (Lena Philipsson). Hon är den som vunnit julkampen nio år i följd.

Samtidigt och nästan självklart: märkliga stölder sker i byn och någon, några eller något försöker sabotera julkampen. Således: ett mysterium att lösa innan det är dags för julafton. 

Emma Bucht regisserar ”Storm på Lugna gatan” efter ett manus av Lina Åström, Marja Nyberg, Adrian Boberg och Erik McAllister. I rollerna syns bland andra Cecilia Forss, Henrik Johansson, Adrian Macéus, Maja Söderström, Lena Philipsson, Johan Rheborg, Shima Niavarani, Wilma Lidén, Sofia Ledarp och Ulla Skoog.

”Storm på Lugna gatan” sänds i SVT och Barnkanalen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om julkalendern i SVT