Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hedda Stiernstedt om tårarna bakom kulisserna under slutscenen i ”Vår tid är nu” säsong 2

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist och Adam Lundgren på en bild från finalen av ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Hedda Stiernstedts sista dag under inspelningen av ”Vår tid är nu” säsong 2 slutade i ett mindre kaos när regnet öste ner och tekniken slutade fungerade. ”Alla var hysteriska och jag och Charlie stod och bölade som små barn av separationsångest, dyngsura och iskalla i ett gathörn”, säger Hedda Stiernstedt. Nu berättar skådespelaren hur slutscenen i tv-seriens andra säsong påverkar hennes rollfigur Nina Löwander. 

Platsen: Kungsgatan i centrala Stockholm.

Det är Hedda Stiernstedts sista inspelningsdag för ”Vår tid är nu” säsong 2 – scenen som väntar är hennes sista och, tänker hon, kanske det sista hon gör som Nina Löwander.

Bredvid Hedda Stiernstedt står Charlie Gustafsson, 26. Han spelar Calle Svensson i tv-serien och i scenen ska hans rollfigur berätta för sitt livs kärlek Nina att han har varit otrogen.

Regnet öser ner. Tekniken pajar. Inget fungerar.

– Alla var hysteriska och jag och Charlie stod och bölade som små barn av separationsångest, dyngsura och iskalla i ett gathörn medan aspackade människor vinglade hem från McDonalds och fick tvingas bort ur bild, berättar Hedda Stiernstedt nu.

Hon beskriver det som ”en väldigt speciellt natt”.

Det hon inte visste då var att ”Vår tid är nu” skulle få en tredje säsong och att SVT:s satsning skulle bli en succé på ett sätt som få dramaserier har blivit de senaste 18 åren.

För Hedda Stiernstedt, 31, har rollen som Nina Löwander samtidigt inneburit ett sällan skådat genombrott och en statyett på Kristallengalan tidigare i år.

Under hösten har Stiernstedt jämte ”Vår tid är nu” även synts i andra säsongen av ”Svartsjön”.

2019 väntar sista säsongen av ”Vår tid är nu” samt rollen som Doris i Tomas Alfredsons film ”Jönssonligan”.

Men innan det: tillbaka till natten på Kungsgatan och den scen som avslutade måndagens säsongsfinal och allt annat som händer i avsnittet som är det tionde i andra omgången av ”Vår tid är nu”. 

SPOILER ALERT om du inte har sett det avsnittet. Under bilden gräver Hedda Stiernstedt djupare i detaljer i säsongsfinalen.

Hedda Stiernstedt spelar Nina Löwander i ”Vår tid är nu”. Seriens tredje och sista säsong har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Det finns en scen i säsongsfinalen som har etsats sig fast hos mig – det är när Nina nästan ber Peter om förlåtelse och verkar vilja samarbeta för restaurangens bästa. Då svarar Peter: ”Lika bra att jag är väldigt tydlig: det kommer inte finnas någon plats för dig på DK framöver. Det är min och Esters tur nu. Det är dags att du skaffar dig ett annat liv”. Nina säger då: ”Den här restaurangen är mitt liv”. Först och främst, hur var den scenen att spela in?

”Intensiv. Det är ju en scen där Nina för första gången verkligen tvingas inse vem Peter har blivit. Hon sörjer mamma Helga något enormt och tänker att de ska förenas i den sorgen och börja om på nytt, men möts av ett avvisande. Men framförallt är det en scen som handlar om Peter och hans känslor inför Nina. Jag minns att vi pratade mycket om vad scenen handlade om under tiden vi filmade den med vår regissör Anna.”

Här blir det också uppenbart hur mycket Nina har investerat i DK; det är, som hon säger, hennes liv. Vad känner Nina när det börjar gå upp för henne att hon kanske måste lämna det bakom sig?

”Sorg, ilska. Det finns en scen efter som jag tror blev bortklippt där Nina ligger på sängen och blir så arg att hon tillslut får nervryckningar i ögat, haha. Eller alltså det var jag som fick nervryckningen, det var ju inte planerat. Men hon bygger upp en enorm ilska under hela sista avsnittet, och hon tvingas på så många sätt växa upp under den här säsongen.”

Under begravningsmiddagen håller Nina ett tal för sin mor. Hon bryter ihop. Skulle du säga att det är där och då som hon inser hur mycket Helga har betytt för henne?

”Nej jag tror ändå hon har känt det hela tiden, de är väldigt nära även om de har haft en käbblig relationen som inte är så himla gullig hela tiden. Helga har inte daltat eller gullat med sina barn och Nina kan känna en sorg för det i säsong 1, där vill hon bli kramad. Men i säsong 2 är hon vuxen, hon respekterar Helga och ser upp något väldigt till henne. Det har jag använt mig mycket av nu i säsong 3, att jag bestämde mig redan innan säsong 1 för att Helga är Ninas största förebild”, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

”Jag tror insikten kanske till viss del kommer i avsnitt 9, när Helga fortfarande lever och Nina får sin sista kram när de är ensamma på sjukhuset. Men sen kommer sorgen hon hållit tillbaka några dagar under själva talet.”

När det uppdagas att Backe har ett testamente och allt ser ut att ordna sig, säger Nina att hon var säker på att Gustaf skulle ärva. Hur ser du på att hon tror det – har hon underskattat sin mor eller handlar det om att Nina inte riktigt kan se sig själv med andras ögon och hur värdefull hon är för att DK ska fortsätta vara framgångsrikt även i framtiden?

”Syskon har en tendens att se sig själva i de roller de alltid haft i en familj. Gustaf är äldsta syskonet, han är man. De har alla blivit uppfostrade i tron att han skulle driva restaurangen, det var så det såg ut på den här tiden, äldsta sonen ärvde. Jag har föreställt mig att när vår pappa Johan levde så var det vad vi fick höra hela tiden, det var så det alltid skulle vara, Gustaf vid rodret. Jag tror Nina var övertygad om att Helga kanske fortfarande såg henne som den partajande, oansvariga lillasystern.”

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander på första bilden från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. Handlingen i säsong 3 börjar 1968. Foto: Johan Paulin/SVT

Nina har tagit över som källarmästare. Allt borde vara frid och fröjd. Sedan går hon och Calle längs Kungsgatan. Först: tv-tittarna får aldrig höra vad Calle säger till Nina – minns du vad Charlie sa till dig när ni spelade in scenen?

”Inte riktigt om jag ska vara helt ärlig. Den scenen är så viktig och har därför gjorts om så många gånger, vi hade båda väldigt mycket text som vi gjorde om och som togs bort och sen las ny till och sen togs jättemycket bort i klipprummet och så vidare, så det är lite svårt att veta säkert vad han säger just i den som användes, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter:  

”Vi valde att fokusera på känslan att de glidit isär. Att Calle inte längre vill ha Nina. Hon vill, men han har redan förstört det med flit, för han vill inte. Hon vill jobba, han vill kanske innerst inne ha någon som är mer familjeorienterad. Men det han sa var garanterat i karaktär, så det var Calle som sa det till Nina och något som bara inte behövdes sen i den färdiga versionen.”

”Väldigt speciell natt var det. Det var min sista inspelningsdag och sista scen på säsong 2, det var innan vi visste att det skulle bli en trea. Regnet öste ner, all teknik pajade. Alla var hysteriska och jag och Charlie stod och bölade som små barn av separationsångest, dyngsura och iskalla i ett gatuhörn medan aspackade människor vinglade hem från McDonalds och fick tvingas bort ur bild.”

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt som Calle och Nina i slutscenen av ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

I slutscenen springer Nina bort från Calle. Uppenbarligen har han berättat att han varit otrogen. Vad tror du händer och sker och vad känner Nina nästa morgon?

”Hon skulle aldrig acceptera en otrohet, hon är alldeles för stolt. Han har förstört deras relation, och hon vet att det var med flit tror jag. Inget oplanerat snedsteg. Som sagt, hon vill men han vill inte längre”, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

”Jag vågar knappt tänka på dagen efter. Hon har ju nästan inget kvar. Calle, mamma och relationen med Peter som alltid var hennes bästa vän när de var små. Svindlande.”

Om vi blickar framåt: hur påverkar Calles otrohet relationen mellan Nina och Calle i säsong 3?

”Det får jag nog inte prata om tänker jag. Men jag kan väl säga att jag höll hela tiden fast vid att hon är alldeles för stolt för att bara gå vidare.”

När säsong 3 börjar, på vilken emotionell plats befinner sig Nina?

”Hon är ganska stabil och Christina har blivit hela hennes fokus.”

Säsong 3 är den sista för ”Vår tid är nu” – hur upplevde du att det var att börja spela in de avsnitten i och med att det var en paus mellan andra och tredje säsongen?

”Alltså jag märkte knappt pausen, haha. Det var som att inget hade hänt, vi gick hem, sov, sen började det om. Men jag tror att vi i casten på ett sätt kanske märkte hur nära vi faktiskt blivit. Väldigt mycket kärlek har det varit nu i sista fasen, och jag saknar verkligen att umgås med Mattias, Charlie, Adam och Josefine och alla de andra.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. Ulf Kvensler och Malin Nevander är huvudförfattare samtidigt som Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund skriver manus. Anna Zackrisson, Andrea Östlund och Harald Hamrell regisserar de åtta avsnitten.

# Seriens huvudensemble – Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Charlie Gustafsson, Ida Engvoll, Simone Coppo och Rasmus Troedsson – medverkar alla i säsong 3. Tillbaka i sina respektive roller är också Anna Bjelkerud, Tova Magnusson och Caroline Söderström.

# Jag har även fått bekräftat att Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren, Oskar Laring och Julia Heveus är nya i ensemblen för ”Vår tid är nu” säsong 3.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.