Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Kalle och chokladfabriken”, ”Matilda” och ”SVJ” blir animerade serier på Netflix

Gene Wilder och Peter Ostrum på en bild från filmen ”Kalle och chokladfabriken”. Netflix ska nu göra animerade serier av flera av Roald Dahls böcker. Foto: Paramount Pictures

Netflix ska göra animerade serier av Roald Dahls böcker. Ett nytt avtal ger streamingtjänsten rättigheterna till berättelser som ”Kalle och chokladfabriken”, ”SVJ” och ”Matilda”. 

”Kalle och den stora glashissen”,”Herr och fru Slusk”, ”Den enorma krokodilen” och ”Jojjes ljuvliga medicin” samt ”Giraffen och Pelikanen och jag”. 

Det är några av böckerna som Netflix ska göra animerade serier av i och med ett nytt avtal med The Roald Dahl Story Company. 

Streamingtjänsten lovar i ett pressmeddelande att föra samman ”kreativa, visuella och skrivande team av högsta kvalitet” när de gör serier av författaren Roald Dahls älskade verk. Målgruppen är, fortfarande enligt Netflix, barn och vuxna i alla åldrar.

Roald Dahls änka Felicity Dahl säger i samma pressmeddelande: 

”Vår uppgift, som är medvetet högt ställd, är att så många barn som möjligt runt om i världen ska få uppleva de unikt magiska och positiva budskapen i Roald Dahls berättelser. Samarbetet med Netflix är ett steg i den riktningen och är samtidigt en start på ett nytt kapitel för The Roald Dahl Story Company. Jag vet att Roald skulle överlycklig.”  

Melissa Cobb, vice president för barn- och familjeinnehåll på Netflix, säger bland annat: 

”Vår ambition är att återskapa resan som Dahls älskade uppskattade romanfigur gör på ett samtida och nytt sätt med hjälp av de kvalitativ animation.” 

Roald Dahl gick bort 1990. Han blev 74 år. Den brittiska författaren skrev flera populära böcker under sin karriär. Ett antal av dem, som ”Kalle och chokladfabriken” samt ”Matilda” och ”Den fantastiska räven” har tidigare filmatiserats. 

Roald Dahl skrev även filmmanus baserade på böcker, bland annat James Bond-filmen ”Man lever bara två gånger”. 

Ännu finns inget datum för när det första projekt i samarbetet mellan Netflix och The Roald Dahl Story Company har premiär. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier