Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svaren efter finalen av ”Vår tid är nu” säsong 2: ”Detta är slutpunkten, en helt oförsonlig konflikt”

Hedda Stiernstedt på en bild från finalen av ”Vår tid är nu” säsong 2. Tv-seriens tredje och sista säsong har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Familjefejden fortsätter och har fått mer fart. Dessutom ett avgörande erkännande som kan förändra allt för en av seriens mest betydelsefulla rollfigurer. Här är svaren du behöver efter finalen i ”Vår tid är nu” säsong 2. ”Detta är slutpunkten, en helt oförsonlig konflikt. Jag kan väl avslöja så mycket som att deras relation kommer vara viktig även under säsong 3”, säger manusförfattaren Ulf Kvensler.  

”Vår tid är nu” säsong 2 är slut – under tiden som gått har mycket hänt. Det är nästan svårt att föreställa sig den julefrid som infann sig hos familjen Löwander i december 1955 precis innan Gustaf reste sig och berättade att han planerade att sälja sin del i Djurgårdskällaren. 

På det har följt glädje och sorg, lögner och svek, bortgång och födsel samt förändringar, framgångar och misslyckanden. 

Alltså: precis vad en serie som ”Vår tid är nu” ska innehålla. 

Det finns inte heller någon tvekan om att den andra säsongen är bättre än den första. Mer levande, framåtlutad och avgörande djupgående. 

I säsong 2 hittas även seriens bästa scen – ja, Adam Lundgren och Ida Engvoll är involverade – och i första avsnittet den enskilda bild som berättar mest och bäst om grundstommen i ”Vår tid är nu”. 

Samtidigt: säsongsfinalen är ett mål i krysset, en tour de force i berättande på så sätt att avsnittet avslutar delar av pågående berättelselinjer utan att missa att peka mot det som väntar i säsong 3. 

Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist samt Charlie Gustafsson, Ida Engvoll och Josefine Neldén är förstås viktiga för att så ska bli fallet, men lika stor betydelse har Simone Coppo, Rasmus Troedsson och Peter Dalle. 

Som redan skrivet, mycket händer i andra säsongen av ”Vår tid är nu”, speciellt så i avslutningen, omgångens tionde avsnitt. 

Det är regisserat av Anna Zackrisson, efter ett manus av Ulf Kvensler. 

Så, vad bättre i tider som dessa än att göra en djupdykning i några avgörande händelser i säsongsfinalen?

Precis. 

Har du inte sett avsnitt 10 i säsong 2 av ”Vår tid är nu”? SPOILER ALERT. Under bilden berättar Ulf Kvensler om tankarna bakom några av scenerna i avsnittet, diskuterar det som händer och tittar även framåt mot ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. 

Adam Lundgren och Ida Engvoll som Peter och Ester i ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

I inledningen av säsongsfinalen försöker Nina släta över fejden mellan henne och Peter och Ester. Då svarar Peter: ”Lika bra att jag är väldigt tydlig: det kommer inte finnas någon plats för dig på DK framöver. Det är min och Esters tur nu. Det är dags att du skaffar dig ett annat liv”. Nina säger då: ”Den här restaurangen är mitt liv”. Efter ett sådant samtal och det som händer senare i avsnittet, går det någonsin för Nina och Peter att reparera sin syskonrelation?

”Det kommer naturligtvis att bli väldigt svårt. När vi skissade på säsong 2 bestämde vi att en viktig linje skulle handla om Ninas och Peters relation, hur dessa två som var vapendragare under säsong 1 blev varandras fiender. Och då är detta slutpunkten, en helt oförsonlig konflikt. Jag kan väl avslöja så mycket som att deras relation kommer vara viktig även under säsong 3″, skriver Ulf Kvensler i ett mejl.

Eter Calles otrohet ljuger han även Nina rakt upp i ansiktet och han använder sin son som ett slags täckmantel. Just det känns som allt annat än den Calle som jag lärt känna under två säsonger. Har ni medvetet försökt ge Calle lite mer av en bad guy-aura, eller är det situationen, att han varit otrogen, som förde er till denna punkt? 

”Jag tycker alltid det är intressant när karaktärer man gillar gör dumma saker, när man sitter framför teven och vrider sig, ”nej, snälla gör det inte…” Jag ser inte Calle som en bad guy. Han och Nina har det inte bra, frustrationen har byggts upp under flera år, hon skäller ut honom för att han inte haft koll på Christina, samtidigt som det var rush hour i köket… vem skulle klarat det? Och det ena leder till det andra med Sonja, skriver Ulf Kvensler och fortsätter: 

”Han skulle inte gjort det, absolut. Men i en värld av imperfekta människor är det sånt som händer. Och när han ljuger för Nina är det ju bara ett sätt att hantera den akuta situationen, han behöver tid att tänka igenom hur han ska hantera detta, det är ingen långsiktig strategi. I slutänden bestämmer han sig för att berätta.”

Stickan säger att han och Helga var som Nina och Calle när de var unga. ”Men vi vågade inte göra som ni, vem vet, vi kanske hade blivit lyckliga”. Hur nära skulle du säga att Stickan och Helga var ett ”riktigt” förhållande?

”Stickan drömde nog om det, men för Helga var det aldrig ett realistiskt alternativ tror jag. Hon hade så mycket att förlora på att bryta upp. Helga tog nog Stickan lite för given genom alla år. När han stack insåg hon vilket hål han lämnade efter sig i hennes liv. Och så greppade hon telefonen en natt när hon druckit lite för mycket.”

Liksom scenen när Helga fylleringer Backe, måste det har varit roligt att skriva de scener där Backe och Ethel ska laga begravningsmiddagen. Hur pass viktigt har det varit för er att få in humor i en säsongsfinal som i övrigt är relativ mörk?

”Mycket viktigt. Dynamiken mellan tragedi och komedi är ett adelsmärke för serien tycker jag. Avsnitten viktar över lite åt ena eller andra hållet, men ingredienserna måste finnas där i varje avsnitt.” 

När Maggan får beskedet att Britt Gahn ska ta ett steg uppåt i politikens värld, erbjuds hon jobbet som socialborgarråd. Samtidigt avslutar Britt förhållandet med Maggan. Är Britts beslut taget efter något slags logik, eller ett beslut som grundar sig i det maktspel som har pågått mellan Maggan och Britt efter att Maggan fått och tagit en mer framträdande roll inom politiken?

”Egentligen handlar det nog om att Britt har svårt att hantera att Maggan börjar bli henne jämbördig. Britt har alltid varit den styrande i deras relation, den med större erfarenhet, med högre social ställning, och så vidare. Den rollfördelningen känner sig Britt bekväm med. Men nu börjar Maggan skapa sig en egen plattform i partiet, Britt kan inte styra henne på samma sätt längre, kanske inte i förhållandet heller? Det skrämmer Britt. Hon är van att ha kontroll.”  

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist och Adam Lundgren som Nina, Gustaf och Peter Löwander i finalen av ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Nina ärver sin mor, vilket gör att hon och Gustaf har majoritet. Peter säger att han ska bestrida testamentet. Familjefejden tar knappast en paus. I och med det, har Helga valt mellan det bästa för sina barn, eller det bästa för restaurangen?

”Hjärtsjukdomen har såklart fått Helga att fundera: vad händer när jag dör? Hon inser att om hon inte gör nånting, då kommer arvsreglerna innebära att Peter och Ester får makten över restaurangen. Och med tanke på hur det sett ut de senaste åren förstår hon att Peter och Ester kommer sparka ut Nina. Så då väljer hon hellre att ge makten över restaurangen till Nina. Långt om länge har hon insett att det finns något hänsynslöst och mörkt hos Peter som förstärks av relationen till Ester.”  

I slutscenen erkänner Calle för Nina att han har varit otrogen. Tittarna hör aldrig vad Calle säger, så vad säger Calle till Nina i den stunden? 

”Faktum är att Calles sista replik är ”jag har också något att berätta”. Något mer finns inte i manus, vi vet ju alla vad detta något är. Ibland är det bättre att låta tittarnas fantasi göra jobbet.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT