Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så blir ”Vår tid är nu” säsong 3: Första bilderna och detaljerna om handlingen, premiär hösten 2019 i SVT

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Rasmus Troedsson och Simone Coppo på den första bilden från ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” är tillbaka i SVT hösten 2019. Spoiler alert kan nu, exklusivt, visa de två första bilderna från succéseriens tredje och sista säsong och samtidigt berätta att Guldbaggenominerade Evin Ahmad och Agnes Bolmgren Lindström är nya i ensemblen. ”Jag hoppas tittarna ska känna igen sig. Jag vet framförallt en scen som kommer att chockera. Vi har inte hållit igen, om man säger så”, säger Ulf Kvensler, en av seriens manusförfattare, om de åtta avsnitten. 

”Vår tid är nu” fortsätter att ta Sverige med storm och varje avsnitt av seriens andra säsong förväntas ha setts av fler än två miljoner tittare i SVT och SVT Play.

Först hösten 2019 är familjen Löwander tillbaka i SVT, men redan nu kan jag berätta om detaljer i handlingen och visa de två första bilderna från familjekrönikans tredje och sista säsong. 

Flera av skådespelarna i huvudensemblen beskriver de åtta avsnitten som ett slags nystart, där flera nya rollfigurer gör entré. 

Ulf Kvensler är manusförfattare och en av upphovsmännen till ”Vår tid är nu”. Han säger att de rollfigurer ”som var småbarn i säsong 1, som Maggans son Uno eller Ninas dotter Christina, nu är i 20-årsåldern och redo att inta scenen”. 

Dessa två roller spelas av Oskar Laring och Julia Heveus.

Central för handlingen i de nya avsnitten är bland andra Mirko Kostelic, den rollfigur som Nemanja Stojanović spelar och som presenterades i slutet av seriens andra säsongsfinal. 

Jag har även fått bekräftat att Rasmus Troedssons rollfigur ”Bellan” Roos kommer vara än mer bärande för berättelsen och att Peter Dalles rollfigur Stig ”Stickan” Backe inte finns med i de nya avsnitten. 

Bland nykomlingarna i ensemblen för tredje säsongen märks Agnes Bolmgren Lindström, känd bland annat från ”Tårtgeneralen” och ”Lyrro  – Ut&Invandrarna” samt Guldbaggenominerade Evin Ahmad, som spelar en rollfigur som är ny i köket på Djurgårdskällaren. 

Utöver tredje säsongen av ”Vår tid är nu” är Evin Ahmad även aktuell i miniserien ”Tsunami” som har planerad premiär hösten 2019 i SVT och i andra säsongen av Netflix danska originalserie ”The Rain”. 

Men den stora frågan kvarstår: vad handlar ”Vår tid är nu” säsong 3 om?

För att få svar på det vände jag mig till Malin Nevander och Ulf Kvensler, som är huvudmanusförfattare för säsong 3 av ”Vår tid är nu”. Deras svar finns under bilden, som även den avslöjar något avgörande om vad som komma skall.

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander på den första bilden från ”Vår tid är nu” säsong 3, som har premiär hösten 2019 i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Den tredje och sista säsongen av ”Vår tid är nu” börjar 1968. Berätta, varför valde ni det året som start?

Ulf Kvensler (UK): 1968 är ju ett berömt år på många sätt. Många ungdomar engagerades av Vietnam- och Palestinarörelserna och drev politiskt vänsterut. Det var skrämmande för Socialdemokraterna, att ungdomen attackerade dem från vänster. Det var också det år då Alexandra’s öppnade i Stockholm, kanske den första renodlade nattklubben. Så det hände mycket det året både i den politiska världen och i restaurangvärlden.

På de första bilderna från säsong 3 (som finns här ovan) är det uppenbart att något är på väg att hända med Djurgårdskällaren. Vad vill ni säga om det?

UK: Djurgårdskällaren har ju redan gjorts om några gånger under serien, men i början av säsong 3 görs den mest genomgripande förändringen i restaurangens historia. Nina satsar allt på ett kort, kan man säga. Mer än så vill vi nog inte avslöja.

Vem i huvudensemblen är den första person som tittarna får se i säsong 3 och varför just han eller hon?

Malin Nevander (MN): Nina är den första vi träffar, av flera anledningar som kommer bli tydlig för publiken när de ser säsong 3.

Av det jag har hört går det att se säsong 3 som ett slags nystart för ”Vår tid är nu” – det är en hel del nya rollfigurer som gör entré samtidigt som huvudensemblens barn är äldre och på väg ut i ett slags vuxenliv. Stämmer det och vad mer kan ni säga om detta?

UK: Det är lite fler nya karaktärer än inför säsong 2, men i huvudsak är det samma cast. Den mest centrala karaktären som är borta är förstås Helga. Men sedan stämmer det att de karaktärer som var småbarn i säsong 1, som Maggans son Uno eller Ninas dotter Christina, nu är i 20-årsåldern och redo att inta scenen.

Ett exempel på det här med barnen är Ninas dotter Christina, en relation som redan i säsong 2 mer och mer har växt till att bli en spegelbild av den relation som jag tänker att Helga och Nina hade när Nina var lika gammal som Christina. Är detta något ni kommer utveckla än mer i säsong 3?

MN: Det fina med att få följa våra karaktärer under så lång tid är att vi hinner få se de som var unga och progressiva på 40-talet nu, när vi når slutet av 60-talet och tidigt 70-tal, själva är föräldrar åt barn i tjugoårsåldern. Varje generation försöker att inte upprepa sina föräldrars misstag, och varje generation kommer på ett eller annat sätt både lyckas och misslyckas. Så, ja, det är en tematik vi kommer utforska.

Under den tid som gått mellan säsong 2 och säsong 3, vem av huvudrollsfigurerna skulle ni säga har utvecklats mest och varför?

MN: Kanske den man minst anar. Det kommer finnas en del oväntade vändningar under säsongen, mer än så vill vi inte avslöja.

Hans namn nämns några gånger under säsongen, men det är först i avsnitt 10 i säsong 2 som Mirko Kostelic får ett ansikte och det framgår att han spelas av Nemanja Stojanovic. Som ni har byggt honom och som ni avslöjar honom misstänker jag att han har stor betydelse i seriens sista säsong. Berätta allt om Mirko Kostelic!  

UK: Vi vill nog inte berätta allt om Mirko Kostelic, det blir roligare för tittarna att upptäcka honom under säsong 3. Men det stämmer att han kommer få stor betydelse. Vi kan också avslöja att han kör en flott amerikansk bil.

Från andra säsongsfinalen finns så klart mycket att ta hand om, men mest brännande för tillfället känns relationen mellan Calle och Nina. Efter slutscenen i andra säsongen och fram till att säsong 3 börjar – hur skulle ni säga att deras förhållande har varit?

MN: Man kommer ganska tidigt i säsong 3 få svar på den frågan. Mer än så vill vi inte avslöja.

I andra säsongen introducerade ni Angelo, som under de tio avsnitten har haft en medgångar och motgångar och varit med om mycket. Med hans berättelse följde också en annan del i beskrivningen av hur det svenska samhällsbygget utvecklats. Är detta något ni forsätter utforska i säsong 3?

UK: Ja, det är det. Italienarna var ju en av de invandrargrupper som kom först, under 1950-talet, framförallt för att jobba i industrin. Det finns ju flera exempel på italienska invandrare som varit extremt framgångsrika, som Salvatore Grimaldi eller familjen Catenacci. Så Angelo får representera dessa tidigare invandrare som överlag integrerades väldigt bra i Sverige.

Vad kan tittarna i stora drag förvänta sig av de åtta avsnitten som är säsong 3?

UK: Även om karaktärer kommer och går i serien försöker vi slå vakt om det som vi uppfattar som seriens kärna: blandningen av dramatik och komik, av högt och lågt, kärlek och nutidshistoria och nostalgi i en intensiv blandning. Jag hoppas tittarna ska känna igen sig. Jag vet framförallt en scen som kommer att chockera. Vi har inte hållit igen i manusrummet, om man säger så.

När sista bilden i tredje och sista säsongen går över till eftertexterna, vad hoppas ni att tittarna ska känna inombords?

MN: Förhoppningsvis känner de: jamen, det är ju självklart att det är så här det ska sluta!

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 3 har premiär hösten 2019 i SVT. Ulf Kvensler och Malin Nevander är huvudförfattare samtidigt som Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund skriver manus. Anna Zackrisson, Andrea Östlund och Harald Hamrell regisserar de åtta avsnitten. 

# Seriens huvudensemble – Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren, Josefin Neldén, Charlie Gustafsson, Ida Engvoll, Simone Coppo och Rasmus Troedsson – medverkar alla i säsong 3. Tillbaka i sina respektive roller är också Anna Bjelkerud, Tova Magnusson och Caroline Söderström. 

# Jag har även fått bekräftat att Evin Ahmad, Agnes Lindström Bolmgren, Oskar Laring och Julia Heveus är nya i ensemblen för ”Vår tid är nu” säsong 3. 

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.