SPOILER ALERT

SVT:s besked om framtiden för ”Vår tid är nu”: ”Dörren är bestämt inte stängd”

Ida Engvoll och Adam Lundgren på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Det är en av Sveriges största dramasuccéer de senaste 20 åren. Samtidigt har det länge varit planerat att tv-seriens tredje säsong, som har premiär hösten 2019, blir den sista.  Nu ger SVT besked om framtiden för ”Vår tid är nu”. ”Dörren är bestämt inte stängd”, säger dramachefen Anna Croneman.  

I kväll, måndagen den 3 december, sänds finalen i andra säsongen av ”Vår tid är nu” i SVT. 

Om cirka ett år, hösten 2019, har en tredje omgång avsnitt av familjekrönikan premiär – det blir också succéseriens sista säsong. 

Samtidigt innebär beslutet att säsong tre ska vara den sista för ”Vår tid är nu” inte nödvändigtvis att de åtta avslutande avsnitten är allra sista gången som någon i familjen Löwander syns i rutan. 

Eller som SVT själva uttrycker det: dörren är inte stängd. 

Men låt oss först backa bandet innan vi gräver djupare. 

När SVT gav ”Vår tid är nu” grönt ljus beställde man två säsonger som spelades in under en och samma period. 

Första säsongen var en omedelbar framgång och växte till vad som kan beskrivs som en folkrörelse. 

Mot slutet av första omgången kom beskedet att ”Vår tid är nu” även skulle få en tredje säsong – det var runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista.  

Den inspelningen avslutades i månadsskiftet i oktober i Göteborg.

Anna Croneman, dramachef på SVT, påpekar att det är viktigt att komma ihåg att ”detta med flera säsonger är relativt nytt för skandinavisk drama”. Undantaget är procedurals, det vill säga serier där, exempelvis, ett problem presenteras, blir löst och avslutas under ett och samma avsnitt. 

– Vi på SVT tycker såklart att det är underbart att bygga en lång relation med vår publik som just ”Vår tid är nu” är ett underbart exempel på, säger Anna Croneman och fortsätter: 

– Samtidigt har vi som public service annat att ta hänsyn till. Vi måste leverera nytt och i en mix för alla. Nya upphovspersoner måste få chansen, och för att den producerande branschen också ska fungera måste olika bolag få samproducera. 

Josefin Neldén spelar Margareta ”Maggan” Nilsson och Anna Bjelkerud gör rollen som Ethel Jonsson. Här syns de på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: SVT

Ulf Kvensler är huvudmanusförfattare för ”Vår tid är nu” och den som tillsammans med bland andra Malin Nevander och Johan Rosenlind utvecklat den populära tv-serien. 

Varför är just tre säsonger det optimala?

– Vi ville ju berätta om de här 25 åren efter andra världskriget, och det skulle ta minst tre säsonger kände vi. Det är klart vi kunde tagit fem säsonger på oss för att berätta om dessa år också, men redan att sikta på tre säsonger är en superhög målsättning – mycket få serier görs i tre säsonger, säger Ulf Kvensler och fortsätter:  

– Så om det är det optimala vet jag inte, men vi känner oss hur som helst mycket lyckligt lottade som har fått jobba med detta så länge som vi har.   

Ett av problemen för ”Vår tid är nu” som serien är konstruerad berättartekniskt: i och med tidshoppen flyttar sig handlingen snabbt framåt flera år. Skådespelarna måste då kunna gestalta sina rollfigurer i skiftande åldrar. 

En skådespelare som är 25 år gammal kan utan problem spela 35, klara jobbet som 45-åring, medan det är svårare när rollfiguren börjar närma sig 60. 

Samtidigt är tidshoppen centrala för ”Vår tid är nu” för att kunna peka på större förändringar i framväxten av det moderna Sverige. 

Finns det även ett tänk om kvalitet framför kvantitet kring att avsluta efter tre säsonger? 

– Jag tror inte serien kan hålla på hur länge som helst och fortfarande vara samma serie. Dels tillhör det seriens DNA att vi rör oss snabbt framåt i tiden, vi tecknar långa episka bågar som sträcker sig över flera år. Om vi till exempel skulle göra en säsong som utspelar sig under några månader, vilket ju är mer normalt för en teveserie, vore det inte ”Vår tid är nu” längre, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Sedan ingår också ett mått av nostalgi i det som gör ”Vår tid är nu” till vad den är, och den faktorn avtar ju närmar nutid vi kommer. Men hypotetiskt skulle det nog gå att göra några säsonger till med bibehållen kvalitet, det tror jag.

Hedda Stiernstedt som Nina Löwander i säsong 2 av ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

I och med att ”Vår tid är nu” ständigt växer i populäritet och varje avsnitt ses av fler än två miljoner svenska tittare är det så klart omöjligt att inte fundera på vad som händer efter att den tredje säsong sänts klart.

SVT har ännu inte gjort en officiell beställning på fler avsnitt. 

Flera av de personer som på ett eller annat sätt är eller har varit involverade i serien som jag pratar med för den artikel trycker på att ”Vår tid är nu” som tittarna känner den idag inte får fler säsonger. 

Däremot utesluter nära nog ingen möjligheten för en fortsättning presenterat på annat sätt och i annan form än traditionella säsonger. 

Anna Croneman om framtid för ”Vår tid är nu”: 

– Det här är svåra avvägningar och det tar tid att göra en analys. Vad som än händer med ”Vår tid är nu” så tror jag att alla som älskar serien ska komma att känna sig nöjda och glada om och hur vi i så fall går vidare.

Så dörren är inte helt stängd?

– Dörren är bestämt inte stängd för ”Vår tid är nu”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT