Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Netflix gör ”Young Wallander” – ny serie med Henning Mankells romanfigur

Netflix gör en ny originalserie om Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander – som ung. Både svenska och internationella skådespelare medverkar i ”Young Wallander”, som börjar spelas in 2019. 

Rolf Lassgård, Lennart Jähkel, Krister Henriksson och Kenneth Branagh har spelat honom – nu är det dags för en yngre förmåga. 

Alldeles nyss bekräftade Netflix att man gör en ny tv-serie om Kurt Wallander – som ung. 

Den nya serien har passande nog fått titeln ”Young Wallander”. 

I ett pressmeddelande beskrivs serien, som är på sex avsnitt, som ”en spännande och ny historia som utspelar sig i moderna Sverige och följer Kurt Wallander när han tar sig an sitt allra första fall. Berättelsen kretsar kring de erfarenheter som format Kurt som person, professionellt och privat, i 20-årsåldern som nyutexaminerad polis.”

Inspelningen börjar 2019. Avsnitten ska spelas in på engelska. Både svenska och brittiska skådespelare medverkar i ensemblen. 

”Young Wallander” kommer från Yellow Bird UK, ett systerbolag till Yellow Bird Entertainment, produktionsbolaget som tidigare gjort den brittiska tv-serien där Kenneth Branagh spelade Kurt Wallander. 

Yellow Bird står även bakom de svenska ”Wallander”-filmerna samt bland annat filmerna baserade på ”Millennium”-trilogin.

Erik Barmack har titeln vice president för internationella original på Netflix och säger i en kommentar:

”Böckerna om Wallander har sålts i 40 miljoner exemplar och blivit översatta till över 40 språk, men har fortfarande lyckats vara autentiska och behålla Henning Mankells svenska noir.” 

Barmack fortsätter: 

”Även serien skapad av Yellow Bird har haft fantastisk framgång, både globalt och lokalt. Netflix är exalterade över att få fortsätta denna tradition och addera nya lager till det arv som Mankell och Yellow Bird skapat.” 

Berna Levin, Creative Director på Yellow Bird säger:

”Henning Mankells älskade detektiv Kurt Wallander har en speciell plats i våra hjärtan, då hans serie med samma namn var den första som Yellow Bird någonsin producerade. Så, det är med enorm glädje och stolthet som vi ger oss ut på denna resa tillsammans med Netflix, den första produktion vi gör med Yellow Bird UK.”

Berna Levin konstaterar vidare: 

”Att få möta Wallander under hans unga år och utforska hur den tiden och de erfarenheterna formade honom till den man vi redan känner och älskar är en spännande möjlighet. Vi är säkra på att han kommer fängsla nya tittare och samtidigt återigen glädja trogna fans med sitt skarpa intellekt, ungdomliga entusiasm och ständiga tro på mänskligheten.

Krister Henriksson som Kurt Wallander. Nu gör Netflix en ny serie om Henning Mankells romanfigur. Foto: Baldur Bragason

Henning Mankell gick bort i oktober 2015. Han blev 67 år gammal. 

Mankell, som kallats Kungen av Skandinavisk litteratur, var mest känd för sin böcker om Kurt Wallander och sålde under sin karriär fler än 40 miljoner böcker. 

Mankells böcker har även tidigare blivit film och tv. 

Rolf Lassgård, Lennart Jähkel och Krister Henriksson samt Kenneth Branagh har spelat Kurt Wallander, medan Jonas Karlsson gjorde rollen som Stefan Lindman i tv-serien ”Danslärarens återkomst” som baserades på Mankells roman med samma titel. 

Ännu finns inget premiärdatum för ”Young Wallander” på Netflix.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier