Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter tidshoppet i ”Vår tid är nu”: Mattias Nordkvist om den ”nya” Gustaf Löwander

Mattias Nordkvist spelar Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu”. Här syns han på en bild från avsnitt 8 i säsong 2. Foto: SVT

Ett nytt tidshopp i ”Vår tid är nu” påvekar flera av seriens rollfigurer, men ingen mer än Gustaf Löwander. Nu berättar Mattias Nordkvist hur han ser på sin rollfigurs förändring och den ”nya” Gustaf. ”Han är vilsen oavsett var han är, men Djurgårdskällaren är ändå en fast punkt”, säger Mattias Nordkvist bland annat. 

Fem år är fem år och lång tid – även i en serie. Kanske speciellt så när tv-tittarna inte får reda på vad som har hänt mellan avsnitten. 

Som i ”Vår tid är nu” säsong 2. 

Minns exempelvis att det var just fem mellan första och andra säsongen, samt att det även finns ett tidshopp mellan avsnitt 7 och 8 som är på cirka fem år. 

Jag gillar det berättartekniska greppet, som skapar möjlighet att själv fylla i vad som har hänt, hur det kan ha gått och framför allt försöka föreställa sig hur rollfigurerna har agerat och tänkt för att hamna där de befinner sig när fem har gått. 

Som Gustaf Löwander. 

Mellan avsnitt 7 och avsnitt 8 i ”Vår tid är nu” händer något specifikt som får honom att ändra sitt beteende och, även om det sjävklart är hemskt att tänka på, den han faktiskt är längst inne. 

Detta, och lite annat, snackar jag och Mattias Nordkvist om under bilden. Han spelar som bekant Gustaf Löwander i ”Vår tid är nu” och har du inte sett avsnitt 8 – Anna Zackrisson regisserar det efter ett manus av Malin Nevander – i seriens andra säsong: SPOILER ALERT. Sluta läs här. Se avsnittet. Kom tillbaka. 

”Utan att avslöja för mycket så kan man säga att han är långt från att ha kommit hem”, säger Mattias Nordkvist om sin rollfigur i ”Vår tid är nu”. Foto: SVT

I avsnitt 8 är det ett tidshopp, fem år har gått och det är 1962 helt plötsligt. 

– Yes. 

Gustaf har blivit pingstvän och blivit frälst – hur har du tänkt vad gäller vad som har hänt Gustaf under de fem år som man inte får se i serien?

– Det som jag tror och så som jag har tänkt det, är att det har gått tre år när Gustaf har försökt hålla sig på banan, vilket inte har fungerat för honom. Så då har han gått till Gud i stället. 

När du för första gången läste i manus att Gustaf blivit frälst, och hittat ljuset som han själv uttrycker det, hur reagerade du?

– I början var det lite chockartat, men det var så mycket mer i de första versionerna som jag läste – då var han ännu mer frälst, om man kan säga så. Det försökte vi tona ner lite, så att det inte skulle bli för mycket, för man vill ju tro på att Gustaf blivit frälst. 

– Jag har ganska många vänner som är nyktra alkoholister och några av dem har blivit religiösa när det blivit nyktra, så det är en ganska naturlig väg för många som vill ta sig ur ett missbruk. 

Att Gustaf jobbar som barchef är logiskt sett till dramaturgin, men rent mänskligt tycker man synd om honom. Hur ser du på det, är det så smart att Gustaf har som jobb att servera alkohol?

– I avsnittet pratas det om att alla inte tycker det är så lämpligt, men han själv ser att han med den erfarenhet han har, det missbruk han har tagit sig ur och där han är nu som människa, det här som möjlighet att hjälpa människor som är i samma situation. Fast det går väl sådär. 

Samtidigt säger Gustaf att han ”varje dag på restaurangen blir påmind om sina tillkortakommanden och misslyckanden”. Pysslar Gustaf med något slags självplågeri när han går till Djurgårdskällaren varje dag och jobbar?

– Det känns som att Gustaf inte riktigt vet var han ska ta vägen. Han är vilsen oavsett var han är, men Djurgårdskällaren är ändå en fast punkt. Han ser nog inte det som något konstigt, även om tvivlar på om det är rätt och riktigt. 

I och med att Gustaf har blivit frälst, innebär det också att han har släppt maktkampen mellan syskonen om vem som ska bestämma över Djurgårdskällaren?

– Han är inte delägare längre, så det gör också att han hamnar i läge där han inte har så mycket att säga till om – han vet sin plats i det. Fast det händer lite saker framöver som påverkar det. 

Om du tittar framåt, det är två avsnitt kvar på säsongen, vad väntar för den nyfrälsta Gustaf?

– Utan att avslöja för mycket så kan man säga att han är långt från att ha kommit hem. 

Prövningarnas tid är inte över än. 

– Nej, så kan också säga. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT