Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Niklas Ekstedts ”Four hands menu” – premiär 16 november på Viaplay

Lennox Hastie och Niklas Ekstedt i ”Four hands menu”, som har premiär 16 november på Viaplay. Foto: NENT Group

Inspirerande, tänkvärd och en fröjd att följa. I Niklas Ekstedts nya dokumentärserie ”Four hands menu” har Viaplay hittat en hit. 

Fundamentet för ”Four hands menu” är enkel: en toppkock reser till en annan toppkock. Tillsammans lagar de mat. Fyra händer, en meny. 

Samtidigt är ”Four hands menu” mycket mer än så och långt från traditionell svensk kastrull-tv. 

Seriens tredje avsnitt, där Margot Henderson lämnar London för Manila och träffar Margarita Fores, är en bubblande tv-stund och det avsnitt, alla genrer inkluderade, som har uppfyllt mig med mest glädje i år. 

I ett annat avsnitt åker australienska Jock Zonfrillo till Thorshamn för ett möte med Poul Andrias Ziska, Färöarnas första Michelinkock. Lika imponerande som matlagningen är hur kameran fångar omgivningarna, hur det visuella blir ett slags spegel för förutsättningarna att få till en meny. 

Som sig bör medverkar även Niklas Ekstedt. I premiären åker han till Sydney för att hänga med Lennox Hastie. Här sätts programmets form och ton; det är kittlande att se de båda polarna grilla lamm över öppen eld långt utanför storstadens pulserande ljussken samtidigt som de bland annat diskuterar livspussel, stress och kreativitet.

Trots att snacket ofta är utan spets, är det endast ett antal gånger som jag önskar mer djup. Det finns något befriande i att de tolv medverkande kockstjärnorna fortfarande har ett slags mysteriets skimmer över sig. 

Tjusande under säsongen är även hur franska Adeline Grattards personlighet krockar med amerikanska Gabrielle Hamiltons. Deras avsnitt, som utspelar sig i Paris, fångar dessutom kärnan i att laga och njuta av mat och i hur smaker och dofter kan vara utan gränser; universella men ändå lokala. 

Regissören Brennan Stasiewicz fångar dessa värden på ett utomordentligt sätt i alla sex avsnitt. Fint också hur musiken, framför allt i Margot Hendersons och Margarita Fores avsnitt, håller kvar den förmedlade känslan en aning längre än förväntat. 

Jämförelser med Netflix originalserier som exemplevis ”Chef’s Table” är naturligtvis ofrånkomliga och ur ett produktionsperspektiv är ”Four hands menu” inte på samma nivå. 

Samtidigt: även om ”Four hands menu” vid första anblick uppfattas som glassig, är serien under ytan punkig och nästan uppkäftig på ett förlösande sätt, vilket i det här sammanhanget ofta är att föredra. Märk också att det inte betyder råare, utan att i stället pekar på hur man leker med tittarens förväntningar. Bästa exemplet på det är för övrigt avslutningen, där David Chang reser till Jämtland för att laga mat med Magnus Nilsson.

Med tanke på detta, och allt annat, bör Viaplay genast beställa fler avsnitt av ”Four hands menu”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays originalserier

# ”Four hands menu” har premiär 16 november på Viaplay. De medverkade kockar är: Niklas Ekstedt och Lennox Hastie (avsnitt 1); Esben Holmboe Bang och Bo Songvisava (avsnitt 2); Margot Henderson och Margarita Fores (avsnitt 3); Jock Zonfrillo och Poul Andrias Ziska (avsnitt 4); Adeline Grattard och Gabrielle Hamilton (avsnitt 5); Magnus Nilsson och David Chang (avsnitt 6). ”Four hands menu” har utvecklats av Niklas Ekstedt och Zodiak Factory. Dokumentärserien produceras på engelska av Mastiff.