Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Narcos: Mexico” – premiär 16 november på Netflix

Diego Luna som Felix Gallardo i ”Narcos: Mexico”, som har premiär 16 november på Netflix. Foto: Carlos Somonte/Netflix

När ”Narcos” blir ”Narcos: Mexico” är rollfigurerna nya, men berättelsen lika beroendeframkallande som tidigare. 

Det är helt naturligt att med ojämna mellanrum tänka på hur bra Wagner Moura var i rollen som Pablo Escobar. 

Samma gäller förstås Matias Varela, som medverkade i den tredje säsongen av Netflix originalserie ”Narcos”. 

När serien nu är tillbaka för fjärde gången har man lagt till ”Mexico” i titeln för att signalera att de nya avsnitten är ett slags omtag där fokus förflyttas norr, från Colombia till Mexiko och därmed även med helt nya kort i leken. 

Denna nystart innebär inga förändringar berättartekniskt och avsnittens struktur känns igen från tidigare säsonger; gillar man ”Narcos” kommer ”Narcos: Mexico” inte vara en besvikelse.  

Säsongen sparkar igång 1985 i Guadalajara. DEA-agenten Kiki Camarena har kidnappats. Bandet spolas därefter snabbt tillbaka och berättelsen följer hur den organiserade brottsligheten i Mexiko omvandlas, utvecklas, växer och hur DEA med Camarena i spetsen gör sitt bästa för få andra att inse vad som är på väg att ske och sedan händer. 

Parallellt berättas historien om Felix Gallardo, spelad av Diego Luna, som börjar som ett slags marijuanaentreprenör med storslagna planer. Med hjälp av en smart polare och några tungt kriminella vid sin sida framstår visionen om ett gemensamt och välorganiserat nätverk för att smuggla droger från Mexiko till USA snart inte som en omöjlighet. 

Michael Peña som Kiki Camarena i ”Narcos: Mexico”. Foto: Carlos Somonte/Netflix

”Narcos: Mexico” har härligt självförtroende från start. Avsnitten är koncentrerat berättat trots avsnittens längd i och med att showrunnern Eric Newman har skärt bort överflödigt fett.

Både Diego Luna och Michael Peña – den senare spelar Kiki Camarena – är värdiga och karismatiska arvtagare till ”Narcos” tidigare huvudskådespelare. 

Plus också att serien så smått blandar in Jaquin ”El Chapo” Guzman; i serien omnämns han som ”Chapo” och det är inte underligt att tänka sig att det är spår som producenterna vill följa i en framtida säsong skulle serien förnyas av Netflix. 

Däremot har Newman och seriens manusförfattare helt misslyckats med att ge de kvinnliga rollfigurerna liv; klyschigt är inte ett ord med tillräcklig kraft för sammanhanget. 

Detta är naturligtvis synd och skam, då det under de fem avsnitt jag har sett på förhand finns åtminstone två spår som kunde fördjupats och därmed gett nya perspektiv till berättelsen som helhet. 

Trots det och med tanke på vad som hände i verkligheten för de iblandande uppstår ett närmast tvångsmässigt behov att se hur ”Narcos: Mexico” tar sig i mål. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”Narcos: Mexiko” har premiär 16 november på Netflix. Eric Newman är showrunner. I rollistan finns bland andra Michael Pena, Diego Luna, Alyssa Diaz, Aaron Staton, Matt Letscher, Fermin Martinez, Ernesto Alterio och Fernanda Urrejola.