Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är tv-serien ”Jägarna” med Rolf Lassgård – premiär 14 november på C More

Rolf Lassgård spelar huvudrollen som Erik Bäckström i tv-serien ”Jägarna”, som har premiär 14 november på C More. Foto: C More

Storslagen, modern och spännande. Tv-serien ”Jägarna” har brinnande energi och Rolf Lassgård briljerande i huvudrollen – ingen kommer bli besviken. 

Jämfört med de två filmerna är tv-serien ”Jägarna” på en annan nivå. Tempo, manus, regi och skådespeleri bidrar till att de sex nya avsnitten känns fräscha och uppdaterade, trots att det mesta inom berättelseramen är familjärt. 

Erik Bäckström är tillbaka i Norrbotten. Äldre, lagom bitter, stundvis uppgiven. Han tycks ha sökt ensamheten, hittat den och därför isolerat sig från omvärlden. 

Sedan en strimma ljus: den lokala gruventreprenören Markus behöver hjälp efter hot från vad som påstås vara miljöaktivister. Erik ser sin chans att återigen göra det som han gör bäst. 

Eriks brorson, polisaspiranten Peter, blir involverad i utredningen och sakta men säkert börjar ett spänningens schackspel mellan huvudpersonerna; vad går att bevisa, vad är sanning och vad är lögn.

Som sig bör väntar den slutliga konfrontationen runt seriens sista hörn, men merparten av vägen dit är överraskande nervpirrande och medryckande. 

Naturligtvis levererar Rolf Lassgård, som får möjlighet att spela ut mycket av det som finns i hans rejäla gestaltningsomfång. Särskilt imponerande är hur Lassgård låter de inre tvivel och det bagage som Erik Bäckström bär på vara en ständig del av rollfiguren. Det syns i hans ansikte och märks i replikerna. 

De tvära känslosvängar som blivit Lassgårds signum finns med även nu; ilskan som exploderar och sorgen, tårarna, rädslan som plötsligt tränger fram. 

Samtidigt som det självfallet är mycket att hänga i julgranen, vore det inte lika utsökt om inte Lassgård hade en bra berättelse att luta sig mot. 

Det har han här. 

Rolf Lassgård och Johan Marenius Nordahl i ”Jägarna”. Foto: C More

Stefan Thunberg och Björn Carlström har mejslat fram en koncentrerad spänningshistoria med effektiva om än inte helt oväntade vändningar. Med Jens Jonsson som regissör lyfter även det visuella utan att scenerna blir onödigt pråliga. Jonsson är dessutom en mästare på att nyttja skådespelare till max. Det är få sekvenser under de sex avsnitten som kunde ha gjorts bättre. 

Detta blir framför allt påtagligt när ”Jägarna” misslyckas. Mot slutet av serien finns exempelvis en störande scen som visar det som tittaren redan kunnat räkna ut. Ett slags upprepning i flera led som kan upplevas som förolämpande, men framför allt stör berättelsens framåtrörelse i hur den hamrar in det man sedan länge är medveten om. 

Trots det lyckas ”Jägarna” med ett synnerligen snyggt konststycke i hur serien tas i mål. Det sjätte avsnittet är nervkittlande så länge som möjlighet och bjuder på ett logiskt och näpet avslut utan krusiduller.

”Jägarna” är en storslagen tv-serie, likt filmerna byggd av operainfluenser, bastanta känslor och moralisk tvetydighet, där rätt och fel inte är svart och vitt.

Med tanke på hur väl serien lyckas, bör detta vara sista gången Erik Bäckström syns i rutan eller på bioduken. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Jägarna” på C More och TV4

# ”Jägarna” har premiär 14 november på C More. Serien sänds våren 2019 i TV4. Stefan Thunberg och Björn Carlström har skrivit seriens manus. Jens Jonsson regisserar. I rollistan finns Rolf Lassgård, Pelle Heikkilä, Johan Marenius Nordahl, Johannes Kuhnke, Pasi Haapala, Sampo Sarkola, Ia Langhammer, Annika Nordin, Anna Azcarate, Caroline Johansson Kuhmunen. För den här recensionen har jag sett alla sex avsnitt.