Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Första bekräftade detaljerna om handlingen i ”Game of thrones” sista säsong

Emilia Clarke och Kit Harington på en bild från ”Game of thrones” säsong 7. Seriens åttonde och sista säsong har premiär 2019 på HBO Nordic. Foto: Helen Sloan/HBO

Sista säsongen av ”Game of thrones” bjuder på återföreningar, nya möten och det som beskrivs som den största oavbrutna actionsekvens som någonsin filmats för film eller tv. Här är de första bekräftade detaljerna om de sex avsnitt som är avslutet för världens största serie. 

”Game of thrones” närmar sig slutet. Någon gång nästa år sänder HBO Nordic de sex sista avsnitten av världens största tv-serie. I senaste numret av Entertainment Weekly går det att läsa de första bekräftade detaljerna i sista säsongen av ”Game of thrones”. Samtidigt kan tidningen publicera det första officiella bilden från åttonde säsongen – på omslaget håller Emilia Clarke och Kit Harington om varandra som sina respektive rollfigurer Daenerys Targaryen och Jon Snow. 

Den åttonde omgången börjar i Winterfell och ska vara ett avsnitt som i sitt upplägg påminner om seriens premiär. Då var det Robert Baratheon och hans följe av soldater som red fram till familjen Starks hem – nu är det Daenerys och hennes armé. 

Det som sedan följer beskrivs som spännande och spänt möte mellan flera centrala rollfigurer i ”Game of thrones” – ett antal av dem har dessutom inte träffats tidigare.

Alla förbereder de sig för det oundvikliga som komma skall: invasionen av de dödas armé med ledaren The Night King i spetsen. 

Bryan Cogman är exekutiv producent för ”Game of thrones”. Han har under seriens gång skrivit ett antal avsnitt. Nu säger han: 

– Det handlar om det här gänget av olika rollfigurer som samlas för att möta en gemensam fiende, handskas med deras förflutna samt definiera vem de vill vara när de konfronteras med döden ansikte mot ansikte. Det är en väldigt känslosam, gripande, bitterljuv sista säsong.

Omslaget till senaste numret av Entertainment Weekly.

Från säsongspremiären bygger handlingen naturligtvis mot den ofrånkomliga superstrid som beskrivs som den största oavbrutna actionsekvens som någonsin filmats för film eller tv. 

Det avsnittet regisseras av Miguel Sapochnik, som tidigare varit ansvarig för ”Game of thrones” episka avsnitt ”Battle of the Bastards”. 

– Men det här avsnittet, i sista säsongen, är brutalt. Det får ”Battle of  the Bastards” att se ut som en nöjespark, säger Peter Dinklage till Entertainment Weekly. 

Tidigare rapporter har gjort gällande att Miguel Sapochnik filmade stridsscenerna i 55 dagar – nu skriver Entertainment Weekly att det bara handlade om utomhusscenerna. 

Utöver det ska Sapochnik har tillbringat veckor i seriens massiva studio för att filma mer material. 

”Game of thrones” massiva slutstrid har inte bara ett fokus, utan klipper mellan olika rollfigurers enskilda fajter. 

– Vi har byggt handlingen mot det här sedan seriens start, det är de levande mot de döda och då kan man inte göra det i en sekvens som 12 minuter, säger ”Game of thrones” upphovsman och huvudmanusförfattare David Benioff. 

Den sista säsongen av ”Game of thrones” har svensk premiär någon gång under 2019 på HBO Nordic och C More. Foto: HBO

För att åstadkomma allt detta har Benioff och hans kollega D.B. Weiss haft hjälp av den överenskommelse som de gjorde med HBO: de kommer ha nära två år sig på att färdigställa sista säsongen av ”Game of thrones”, som innehåller sex avsnitt, färre än någonsin, men å andra sidan kommer avsnitten vara längre. 

Dessutom har varje enskild avsnitt kostat 15 miljoner dollar eller mer att göra, vilket ska märkas i varje enskilt led av produktionen. 

– Vi vill att serien ska sluta när alla – både de som jobbar med serien och de som tittar på den – önskar att den kunde fortsätta. Det finns det där gamla talesättet att man ska lämna något när man vill ha mer, samtidigt som saker och ting börjar fall samman när man inte vill tillbringa tid med en serie längre, säger David Benioff. 

”Game of thrones” säsong 8 har premiär 2019. Seriens sex sista avsnitt sänds på HBO Nordic och C More i Sverige. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om sista ”Game of thrones”