Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Första titten: Så bra är ”Andra åket” – ny serie i SVT med premiär 11 november

William Spetz, Bert-Åke Warg, Lena T Hansson, Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, Elsa Forsberg och Mattias Fransson medverkar i ”Andra åket”, som har premiär 11 november i SVT. Foto: Janne Danielsson /SVT

”Andra åket” är en familjekomedi med skruv. SVT-serien åker fort ner för backen utan att missa några portar eller falla en enda gång. 

Det imponerande med produktionsbolaget FLX är hur de ständigt stävar efter och ofta lyckas förädla sina grundkoncept. Senaste beviset är SVT:s nya tv-serie ”Andra åket”, med Sanna Sundqvist och Jakob Setterberg i huvudrollerna. 

Sundqvist och Setterberg spelar Madde respektive Petter. De lämnar Stockholm för att tillsammans med 13-åriga dottern Ida flytta till skidorten Björkfjället, där Maddes familj länge ägt och drivit hotellet Gammelgården. 

Nu ska Maddes mamma Ingegerd gå i pension och Madde ta över familjeföretaget. 

Lättare sagt än gjort naturligtvis. 

Sanna Sundqvist spelar huvudrollen i ”Andra åket”, en serie från FLX med Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren som regissörer. Foto: Janne Danielsson/SVT

”Andra Åket” har ett slags meditativ känsla som är svår att definiera. Här finns självklart gapskratten, även om de är färre än förväntat, men även ett slags vemodigt tilltal gömt under ytan. Kombinationen skapar ett behov av att se mer, och jag slukade de fem avsnitt jag fått se för den här recension så snabbt som möjligt. 

Särskilt underhållande är Sanna Sundqvist, som med energi och glädje tar sig an uppgiften att spela den hemvändande Madde. Sundqvist har sprattlande fart, men hennes tempo är aldrig störande utan skapar i stället möjligheter. 

Madde står med ena foten i fjällsnön och andra på stockholmsbetongen. Seriens förvecklingar, motsättningar och humor kommer från samma position; känslan av att flytta hem och försöka förändra, men ändå tycka om det invanda och prövade fast inte våga erkänna det. 

Självklart har det även stor betydelse att ”Andra åket” lyckats samla en fin ensemble kring sin huvudrollsfigur. Lena T Hansson och Bert-Åke Varg sätter tonen, William Spetz har funktionen som en comic relief-person med hypokondri, Ida Engvoll är en för handlingen pådrivande faktor och Mattias Franssons till en början uttryckslösa framtoning blir en behållning när rollfiguren mjukas upp. Dessutom  gör Micke Lindgren en piruett in i handlingen lite längre in i serien och då med en förödande peruk på huvudet.  

William Spetz gör en av rollerna i ”Andra Åket”, som har premiär 11 november i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

Trots att ”Andra Åket” utspelar sig i en lagom förhöjd, eller åtminstone skruvad, verklighet finns också en hel del igenkänning. Småsaker här, några scener där, en och annan situation som bränner sig in i hjärtat som pinsamma påminnelser. 

Samtidigt är tematiken sådan som känns igen från andra serier med FLX som avsändare. Den här gången ligger finjusteringarna dels i platsen där serien utspelar sig och dels i att manusförfattarna – Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-Andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren – på ett utmärkt sätt använder sig av den fjärde väggen i sitt berättande. 

Redan från start etableras att Madde kan bryta fjärde väggen och prata med tittaren – hon avlossar ett antal kommenterar om dåtid, nutid och specifika personer under de första fem avsnitten. 

Detta ger befriande fördelar under seriens gång, liksom komisk effekt och mervärde till de scener där det berättartekniska verktyget används. Samtidigt är manusförfattarna smarta nog att inte överanvända knepet, vilket gör det mer slagkraftigt när Madde väl tittar in i kameran. 

Plus också till regissörerna Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren som förvaltar ett visuellt slående landskap, men utan tappa kontext eller fokus på den genre som är seriens. 

”Andra Åket” har bra valla under skidorna, är stabil och snabb i starten och klarar de fem första portarna. Nu återstår tre, men farten är sådan att det kan bli personligt rekord i mål.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-serier

# ”Andra åket” har premiär 11 november i SVT och SVT Play och är på åtta avsnitt. Felix Herngren, Martin Persson och Eddie Åhgren regisserar serien, som Erik Hultkvist, Tapio Leopold, Sara Marmnäs-Andersson, Niclas Carlsson och Felix Herngren skrivit manus till. I rollistan finns bland andra Sanna Sundqvist, Jakob Setterberg, William Spetz, Bert-Åke Varg, Mattias Fransson, Lena T Hansson och Ida Engvoll. ”Andra åket” samproduceras av FLX, SVT och Filmpool Nord.