Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sorgen i ”Vår tid är nu” säsong 2 som du inte fick se i SVT – nu bekräftas hemligheten

Suzanne Reuter och Rasmus Troedsson på en bild från andra avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 2. Hon spelar Helga Löwander, han ”Bellan” Roos. Foto: SVT

Hjärtproblem, graviditet och en rollfigur som har hämnd i sinnet. ”Vår tid är nu” säsong 2 rivstartade och fortsätter ha gasen i botten. Nu svarar seriens manusförfattare Ulf Kvensler på det mest brännande frågorna efter avsnitt 2. ”Det är väl inte omöjligt att vi fyller i de luckorna någon gång i framtiden”, säger han bland annat. 

Att ”Vår tid är nu” är tillbaka kan väl knappast någon tv-intresserad missat. 

Och vilken rivstart serien hade i måndags: dels var det 1,6 miljoner tittare som satt bänkade när säsongspremiären sändes i SVT – med SVT Play inräknad förväntas siffran vara en bra bit över två miljoner – och dels sprang handlingen ur startblocken med full fart. 

Mycket, mycket, mycket mer är naturligtvis att vänta under seriens andra omgång. 

Samtidigt finns redan nu många intressera detaljer att stanna vid, att fundera kring och närmast skyndsamt ta fasta på. 

Och vem bättre att svara på sådana frågor än Ulf Kvensler, en av seriens upphovsmän och den som tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind skrivit manus till ”Vår tid är nu” säsong 2. 

Fokus är inledningsvis som sig bör på medlemmarna i familjen Löwander. De är ju ändå seriens mittpunk och de som handlingen till syvende och sist utgår från, även om det snart borde finnas en eller två eller tre eller fyra rollfigurer som bryter sig loss och väljer att gå egna vägar.

Om det sedan är självvalt är givetvis en annan fråga. 

I vilket fall: Anna Zackrisson har regisserat det andra avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 2 efter ett manus som Ulf Kvensler har skrivit.

I rollerna syns bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Peter Dalle, Josefin Neldén samt nykomlingarna Sofie Gråbøl, Tova Magnusson och Simone Coppo. 

Först: SPOILER ALERT. Fortsätt inte att läsa om du inte har sett avsnitt 2 i ”Vår tid är nu” säsong 2. Under bilden – för övrigt min favorit från seriens andra säsongspremiär – finns detaljer om handlingen och vad som händer i och med att Ulf Kvensler svarar på mina frågor om avsnitt 2. 

”Vår tid är nu” är SVT:s dramasatsning som beställdes i två säsonger direkt. Den tredje säsongen, som har premiär 2019, förväntas vara tv-seriens sista. Foto: SVT

Läkarna har upptäckt att Helga har en medfödd defekt i hjärtrytmen, som i kombinationen med kärlkrampen kan vara livshotande. Nu kliver Henriette Winter in i handlingen på riktigt, samtidigt som Helga måste handskas med sorgen över att, mer eller mindre, ha förlorat Gustaf. Hur påverkar detta henne, hur orolig ska man måste tittare vara och vad kan Helgas hjärtfel få för konsekvenser för familjen? 

”För Helgas del innebär hjärtproblemen en påminnelse om att tiden är utmätt, hon vet att hon när som helst kan få en dödlig hjärtattack. Därför blir det så viktigt för henne att försöka hela sin splittrade familj innan det är för sent. Sedan hennes man Johan dog har Helga hela tiden försökt kombinera rollerna som chef för restaurangen och som mor. Hon säger till Stickan någon gång under säsong 1: ”det är som är det bästa för restaurangen kanske inte är det bästa för min familj.” Den konflikten lever hon vidare med under säsong 2.” 

I avsnitt 2 gör Simone Coppo entre som Angelo. Han kommer till Sverige från Italien och börjar som diskare på Djurgårdskällaren. Samtidigt ligger det nära till hands att beskriva hans arbete som slavliknande, i och med kopplingen till Ragnarsson. Var kommer denna del av berättelsen från och hur har du, Malin Nevander och Johan Rosenlind resonerat kring den?   

”Uppdraget från SVT var ju att beskriva folkhemmets framväxt under efterkrigstiden, och invandringen är en viktig del av den historien. En invandring som under de här decennierna var mycket lönsam för Sverige eftersom i stort sett alla som kom hit fick jobb direkt. Under 50-talet var italienarna en av de största invandrargrupperna, de flesta hamnade i verkstadsindustrin i Västerås, Södertälje och så vidare, men Angelo och hans kompisar hamnar i grovdisken på DK. Här finns ju också en koppling till nutiden: även idag förekommer det att svart arbetskraft utnyttjas under slavliknande förhållanden i just restaurangkök.”

Peter Dalle som Stig ”Stickan” Backe i ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: SVT

Petter Dalle är precis som tidigare lysande i rollen som Backe – nu verkar mycket peka mot att ”Stickan” gör några av sina allra sista pass som som chef i köket på Djurgårdskällaren. Vad är det som får honom att hänga kvar så länge som han bara kan, trots att han, misstänker jag, innerst inne vet att det är dags för Calle att ta över?

”Köket på DK är Backes jobb, hans familj, hela hans värld. Han har inte särskilt mycket annat. Jag tror livet utanför köket skrämmer honom. Jobbet i köket är ju också hans sätt att vara nära Helga, den stora kärleken i hans liv.”

Gustaf försöker sälja sin del i Djurgårdskällaren och planerar att köpa in sig i en annan restaurang. Hans fru beskriver det som att han ”satt hela sin familjs ekonomi på spel”. Senare i avsnittet kommer hon på honom med en annan man. Gustaf ljuger och verkar gräva sig längre och längre ner i förödande hål. Finns det något i honom som säger ”stopp, det här kanske inte är en så bra idé” eller drivs han helt och hållet av hämndkänslor mot sin mor och sina syskon? 

”Gustaf känner sig förnedrad och kränkt av att ha blivit borttvingad från Djurgårdskällaren. Att Helga ställde sig på Peters sida tycker han nog bekräftar det han känt sedan han var liten: Helga älskar Peter lite mer. Gustaf kan inte sluta drömma om en storstilad revansch, en triumf som ska väga upp förnedringen han fått utstå. Att få visa framförallt mamma att han duger något till. Och han är beredd att ta mycket stora risker för att uppnå detta. Allt det han har – en fru som älskar honom, två fina barn, ekonomisk trygghet – kan inte väga upp det han saknar: sin mammas kärlek.”

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: SVT

Calle och Nina väntar barn. Glada tider, naturligtvis. Under avsnittet säger Calle: ”det kommer gå bra den här gången”. Jag tolkar det som att Calle och Nina under åren mellan säsong 1 och säsong 2 har fått ett eller flera missfall. Stämmer det och vad har mer hänt för Ninas och Calles del under uppehållet, det vill säga det som tittarna inte får se?

”Ja, vi tänker oss att de har försökt få barn tidigare men drabbats av missfall. I övrigt… jo, det har naturligtvis hänt en hel del på 5 år. Det var den vanligaste kritiken mot första avsnittet säsong 2, folk tyckte vi hade hoppat för långt i tiden. De ville veta hur det gick till när Nina och Calle blev ihop, till exempel. Det är väl inte omöjligt att vi fyller i de luckorna någon gång i framtiden.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” säsong 2 i SVT