SPOILER ALERT

Klart med ”Marcella” säsong 3 på Netflix: Hans Rosenfeldt om nya avsnitten – planerad premiär 2019

Hans Rosenfeldt brittiska tv-serie ”Marcella” har fått grönt ljus för en tredje säsong. Anna Friel forsätter spela huvudrollen. Planerad premiär är 2019. Foto: ITV/Netflix

Hans Rosenfeldts brittiska tv-serie ”Marcella” fortsätter. Nu är det klart att det blir en tredje säsong, som i Sverige ska sändas på Netflix. ”Jag skulle säga att vi landar mer i vad som kan beskrivas som en thriller den här gången”, säger Hans Rosenfeldt om de nya avsnitten. 

Nu är det officiellt att det blir en tredje säsong av Hans Rosenfeldts brittiska tv-serie ”Marcella”. 

Rosenfeldt bekräftar uppgifterna när vi snackar på telefon och berättar att han håller på att skriva första och andra avsnittet i tredje säsongen. I nästa vecka ska han till London för att där göra klart den storyline som säsong 3 utgår från. 

Anna Friel fortsätter spela huvudrollen i “Marcella” – den brittiska skådespelaren skrev tidigt på ett kontrakt som sträcker sig över tre säsonger.

Vidare är det även klart att ITV sänder den tredje säsongen av ”Marcella” i Storbritannien. 

Netflix, som tidigt gick in som medfinansiär till ”Marcella”, har de globala rättigheterna, vilket gör att seriens kommande åtta avsnitt landar hos streamingtjänsten i Sverige. 

Under bilden finns mitt snack med Hans Rosenfeldt om ”Marcella” säsong 3. SPOILER ALERT om du inte har sett den andra omgången av serien. 

Anna Friel vann en internationell Emmy för rollen i ”Marcella”. Foto: ITV/Netflix

Grattis, Hans. Säsong 3. Det var ju väntat, men ändå lite oväntat. Hur har snacket gått?

– Jag tror nog inte att det hade hänt om det bara var ITV som skulle in och betala en produktion till. Det hände nog för att den går så bra som den gör på Netflix. 

Och du sitter och skriver manus i detta nu förstår jag det som?

– Ja, jag sitter faktiskt just nu och skriver de två första avsnitten i nya säsongen. Jag ska lämna in någon slags tanke om dem i morgon. 

Vad kan du säga om säsong 3?

– Det jag kan säga att den kommer bli annorlunda än första och andra säsongen, eftersom… hela din grej heter ju Spoiler alert, så vi kör väl… Marcella var ju på ett ganska dåligt ställe när vi lämnade henne i andra säsongen, så hon kommer inte vara polis i säsong 3, helt enkelt. Vi kommer i stället att använda henne till andra saker, säger Hans Rosenfeldt och fortsätter: 

– Och i och med att hon inte är polis och inte har samma närhet till sin familj så försöker hon också förtränga de hemska minnen som hon har haft. När de ändå väller över henne försöker hon i princip radera ut hela sitt gamla liv. 

Berätta mer. 

– Vi har inte en traditionell polisutredning och inte hennes komplicerade familjeliv, utan vi sätter henne i en helt ny miljö, så det blir spännande. 

När det då inte finns ett kriminalfall i tredje säsongen, skulle du säga att det är mer av en thriller den här gången?

– Ja, jag skulle säga att vi landar mer i vad som kan beskrivas som en thriller, eftersom vi inte har polisstationen och förhören och en ledtråd som leder till nästa ledtråd och så vidare. Så det är mer av en thriller den här gången. 

Känner du att du skriver annorlunda på grund av det – du har ändå en viss stil när du skriver som går igen i både ”Bron” och i ”Marcella”?

– Vi behåller ändå det som är ”Marcella” väldigt mycket, hennes relativa gränslöshet och vi behåller det här berättandet med flera olika historier som till synes inte hör ihop. Så vi har behållt de tältpinnar som vi kunde ha kvar i den nya historien och med de nya förutsättningarna. 

– Men jag slipper ju de här…

… förhörsscenerna?

– Hahaha, ja, och tavelscenerna. Nu är det mer organiskt och man får informationen från scenerna. 

I och med allt detta, blir säsong 3 av ”Marcella” även en mer psykologisk påtaglig omgång på så sätt att ni går mer in i Marcella än någonsin?

– Det gör vi absolut. Hon kämpar ju bokstavligen med existentiella frågor och om hon ens orkar vara Macella längre. Klarar hon av det eller ska hon radera sitt förflutna och starta om? Marcella 

Hur lång tid har det gått mellan andra och tredje säsongen?

– Ungefär ett och ett halvt år. 

Då går det nästan att förutsätta att Marcella inte längre bor under en bro längre utan har fått ordning på sitt liv litegrann?

– Hon har etablerat sig i en helt annan värld kan man säga. 

Spännande. Vad är det för värld, Hans?

– Det skulle man vilja veta, men om jag talar om det tror jag att jag får folk på mig. Det jag kan säga är att Marcella inte är uteliggare längre. 

”Marcella” säsong 3 har premiär 2019 hos ITV. Därmed och om det fungerat som under första och andra säsongen kommer de åtta avsnitten sänds klart i Storbritannien och sedan ska ett antal veckor passera innan hela omgången får svensk premiär på Netflix. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Marcella” säsong 3 på Netflix