Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Med säsong 2 blir ”Vår tid är nu” en svensk klassiker – har perfekt utgångsläge för sista omgången”

Hedda Stiernstedt, Suzanne Reuter, Adam Lundgren och Ida Engvoll på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2 som har premiär 1 oktober i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”Vår tid är nu” är bättre än någonsin. När man har sett klart säsong två finns ingen tvekan om att serien är en svensk tv-klassiker. 

”Vår tid är nu” uppfinner inte hjulet, men har så mycket rullning i de tio nya avsnitten att det är en ynnest att få åka med på resan. 

De fyra första avsnitten är mer än godkända och nödvändiga för att ta hand om de trådar som lämnades hängandes i seriens första omgång. Dessutom ges tillfälle att fördjupa och bredda huvudensemblens enskilda och gemensamma berättelser. 

Efter ett tidshopp accelererar historierna, men utan att farten försämrar sikten framåt. Härifrån och in i mål sker en kvalitetshöjning som är ovanlig inom svensk tv-dramatik.

När säsong 2 börjar visar kalendern december 1955. Senare rör sig handlingen fram till 1957, för att därefter, när det är dags att knyta ihop säcken, befinna sig i ett mer flärdfullt 1962. 

Josefin Neldén och Rasmus Troedsson i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT
Charlie Gustafsson, Peter Dalle i ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Under dessa år passerar mycket vatten under broarna, men aldrig så att det upplevs som konstruerat. Rollfigurerna utvecklas i takt med berättelserna och vice versa och med seriens inre logik som ständig motor. Manusförfattarna Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind har återigen gjort ett utomordentligt jobb. 

Detta ger också skådespelarna härliga möjligheter att gräva och rota i sina rollfigurer. Hedda Stiernstedt fortsätter föga förvånande att leverera, Josefin Neldén har säsongens mest förlösande och givande berättelsebåge, medan Suzanne Reuter tar vara på ett antal scener och förvandlar dem till tv-guld och bland det bästa hon har gjort. 

Lite mer i bakgrunden, men med matigare manuskött att bita i, visar Ida Engvoll och Rasmus Troedsson vikten av att seriens mindre nyckelpositioner spelas av skådespelare med både fräs och hjärta. Här görs inget halvdant, en inställning som även genomsyrar ”Vår tid är nu” från regi, scenografi, kostym till skådespeleri och manus.   

”Vår tid är nu” säsong två är bättre än dess förhandshajp och missar man att följa serien är det ens eget fel och förlust. För tro mig, har man väl börjat titta är det närmast omöjligt att sluta. 

När säsongsavslutningen tonar ut är dessutom utgångsläget för seriens tredje och sista omgång perfekt. 

Även om det tar drygt ett år innan vi får se resultatet av de åtta avsnitt som spelas in just nu är det redan lätt att konstatera att ”Vår tid är nu” tack vare sin utmärkta andra säsong är en svensk tv-klassiker. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” säsong 2 i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 2 har premiär 1 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander, Johan Rosenlind har skrivit manus, Anna Zackrisson och Andrea Östlund regisserar. I rollistan finns bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt, Peter Dalle, Mattias Nordkvist, Charlie Gustafsson, Josefin Neldén, Ida Engvoll, Sofie Gråbøl, Simone Coppo, Tova Magnusson. Jag har sett hela säsong 2 för den här recensionen.