Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hedda Stiernstedt om nya ”Vår tid är nu”: ”Väldigt omvälvande för Nina”

Hedda Stiernstedt på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 2, som har premiär 1 oktober i SVT och SVT Play och är på tio avsnitt. Foto: Johan Paulin/SVT

Hon prisades för första omgången. I andra säsongen av ”Vår tid är nu” händer så mycket för Hedda Stiernstedts rollfigur Nina Löwander att skådespelaren fått ta i från tårna. ”Det blir väldigt omvälvande för henne”, säger Hedda Stiernstedt om de nya avsnitten.  

SVT:s storsatsning och tittarsuccé ”Vår tid är nu” är tillbaka med en andra säsong. Precis som tidigare kretsar mycket kring familjen Löwander, med syskonen Peter, Gustaf och Nina i centrum. 

Den senare, spelad av Hedda Stiernstedt, är även i de nya avsnitten handlingens mittpunkt och den person som flera rollfigurer tar avstamp från. 

När Hedda Stiernstedt, 30, ska beskriva vem Nina Löwander har blivit som person efter första säsongens händelser säger Stiernstedt att Nina är ”en entreprenör som är väldigt duktig på sitt jobb”, men också att hon i de nya avsnitten ”måste göra en resa där hon inser vad hon faktiskt har”. 

– Nina är väldigt medveten om de misstag hon har gjort mot sin dotter. Hon känner själv att hon inte förtjänar att vara mamma, och lägger därför alla ägg i en annan korg. 

Berätta mer. 

– Det hon har gjort tidigare straffar sig, på så många sätt. Hon försöker vara en bättre person och en bättre förälder, men det får hon inte, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Mycket av det som händer i tidshoppet mellan första och andra säsongen är också att Nina inser att hon vill vara förälder. Den största konflikten för henne när nya säsongen startar är den med Erik, som är pappa till hennes dotter. 

Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt i ”Vår tid är nu”. Foto: Johan Paulin/SVT

För sina prestationer i första säsongen av ”Vår tid är nu” prisades Hedda Stiernstedt som Bästa kvinnliga skådespelare på Kristallengalan. Med seriens andra säsong kommer Stiernstedts stigande stjärnstatus att cementeras. 

Under hösten syns hon dessutom i tv-serien ”Svartsjön”, samtidigt som hon spelar in den kommande ”Jönssonligan”-filmen och tredje säsongen av ”Vår tid är nu”. 

Hedda, nya ”Vår tid är nu” utspelar sig 1955, 1957 och 1962. Har serien något att säga om den tid vi lever i nu?

– Det handlar till viss del om integration och migration, så ja, den speglar samtiden. För Ninas del handlar det om kvinnobilden, där moderskapet är en stor del. Du vet, det där klassiska, och det vi fortfarande brottas med idag, säger Hedda Stiernstedt och fortsätter: 

– Jag är inte mamma, men jag ser mina kvinnliga kompisar brottas med att göra karriär och bilda familj. Och även om konventionen kring separationer och skilsmässor har ändrats, så finns det liknande problem nu som de vi tar upp i serien. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” säsong 2 i SVT

# ”Vår tid är nu” säsong 2 har premiär 1 oktober i SVT och SVT Play. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är huvudmanusförfattare, Anna Zackrisson och Andrea Östlund regisserar säsongens tio avsnitt. Serien produceras av Jarowskij – Susann Billberg är producent – i en samproduktion mellan SVT, Viaplay och Film i Väst.