Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så bra är ”Sthlm Rekviem” – ny serie i TV4 och C More med Liv Mjönes, Karlsson och Manvelov

Liv Mjönes spelar huvudrollen som Fredrik Bergman i ”Sthlm Rekviem”, en ny serie på C More (premiär 3 oktober) och TV4 (premiär 17 oktober). Foto: C More.

”Sthlm Rekviem” är en spänningsserie som överlever konkurrensen tack vare sina tre huvudrollsinnehavarna. Det är även en thriller som kommer fungera fint i både TV4 och C More. 

Det uppenbara först: Liv Mjönes, Jonas Karlsson och Alexej Manvelov är toppen i ”Sthlm Rekviem”. 

Det mer förvånande: ”Sthlm Rekviem” är en brutal serie som har det hårda i sitt dna. Baserad på Kristina Ohlssons romaner om Fredrika Bergman väjer berättelsen inte för att visa blod, död och samhällets råa baksida; det går alltså alldeles utmärkt att fundera på om vissa scener verkligen lämpar sig för sändning i TV4 mellan 21.00-22.00.

Samtidigt, och mycket glädjande: första säsongen är uppbyggd efter en mall där två avsnitt hänger samman och i vilka ett kriminalfall presenteras och avslutas. Mellan dessa sker tidshopp och privata förvecklingar inom en ramberättelse som involverar Fredrika Bergman (Liv Mjönes), Alex Recht (Jonas Karlsson) och Peder Ryd (Alexej Manvelov). Det är smart, berättas snyggt och ger ”Sthlm Rekviem” låga och liv. 

Däremot finns ytterligare tidshopp, ett slags fast punkt som plötsligt dyker upp och vars mål tycks vara att fördjupa, men till en början mest förvirrar. Inte heller senare ges utrymme att i denna form diskutera det som har hänt från exempelvis moralistiskt perspektiv.

I stället satsar man på tematiken, men det som ”Sthlm Rekviem” vill säga är grunt och ytligt, åtminstone i de sex avsnitt som jag har sett för denna recension.

Liv Mjönes och Alexej Manvelov i ”Sthlm Rekviem”. Foto: C More
Liv Mjönes och Jonas Karlsson. Foto: C More

När ”Sthlm Rekviem” startar har Fredrika Bergman börjat arbeta inom polisen. Hennes talang att förstå brott och ledtrådar gör att hon snabbt blir en tillgång för Alex Rechts utredningsgrupp, samtidigt som Bergman kämpar i ständig motvind, om inte på jobbet så stängs dörrar privat och orken samt lusten att försöka dyrka upp dem igen är knappast på topp. 

Karin Fahlén, konceptuerande regissör för ”Sthlm Rekviem”, sätter en visuell ton som drar åt det gråa, vilket även speglas i kostym och scenografi. Det är dystert, men aldrig så att det slår över och blir ogenomträngligt.  

Mer besvärande är hur manusförfattarna Jörgen Hjerdt och Pauline Wolff har skrivit och ett antal av skådespelarna gestaltar seriens mördare och skumraskfigurer; ofta står dessa och darrar på parodins gräns, även om sekvenser och scener räddas av seriens huvudtrio.

Det är även så ”Sthlm Rekviem” måste ses: det här är en serie som i få andra händer skulle vara lika bra som i Mjönes, Karlssons och Manvelovs. Hatten av till castingen av trion, de hittar en bräcklig sorts kemi som är ytterst tilltalande. 

Utan detta magiska vore ”Sthlm Rekviem” en serie i mängden – nu vill jag med brådska se de fyra återstående avsnitten. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senast om TV4:s tv-serier

# ”Sthlm Rekviem” har premiär 3 oktober i C More och 17 oktober i TV4. Jörgen Hjerdt och Pauline Wolff är huvudmanusförfattare, Karin Fahlén och Lisa Ohlin har regisserat de tio avsnitten. I rollistan finns bland andra Liv Mjönes, Jonas Karlsson, Alexej Manvelov, Mikael Birkkjær, Magnus Roosmann och Sanna Sundqvist.