SPOILER ALERT

Grotesco vann tv-priset Guldrosen för ”Flyktingkrisen – en musikal”: ”Fantastiskt och en stor ära”

Grotesco-gängets avsnitt ”Flyktingkrisen – en musikal” vann Guldrosen. Foto: SVT

Grotesco har vunnit det prestigefyllda tv-priset Guldrosen för ”Flyktingkrisen – en musikal”. ”Fantastiskt, det är en stor ära”, säger Micke Lindgren i Grotesco-gänget. 

Guldrosen etablerades 1961 och är en av de äldsta och mest prestigefulla tv-tävlingarna i Europa.

På torsdagens prisutdelning vann Grotesco-gänget i kategorin Comedy för ”Flyktingkrisen – en musikal”, det första avsnittet i serien ”Grotescos sju underverk”. 

På plats på galan i Berlin finns bland andra Micke Lindgren, Emma Peters, Emma Molin och Jakob Setterberg samt kompositören Andreas Grill, som skrev musiken till avsnittet. 

När jag når Micke Lindgren, som tillsammans med Henrik Dorsin skrev manuset till avsnittet och även regisserade det, har han nära nog precis fått priset i sin hand. 

– Det känns väldigt roligt och häftigt, säger Micke Lindgren.

Var vinst något du förväntande dig på förhand. 

– Nej, och därför känns det ascoolt. Jag vet att jag någon gång i det förflutna har registrerat att Helt apropå-gänget har vunnit Guldrosen, så någonstans i bakhuvudet har jag haft att Gudrosen är ett av de fetaste priser man kan få. 

– När vi blev nominerade tycke jag det kändes stort, men förväntar sig seger gör man inte. Samtidigt, när vi kom hit så kände jag att vi nog kunde ha en chans. Avsnittet har ett samtida och europeiskt tema i allra högsta grad och det är musik och musik reser ju. Sedan är det så klart en bonus att Henrik och Hanna spelar Stefan Löfven och Angela Merkel. Det gillade den tyska juryn. 

Hahaha. Så klart. 

– Men det är askul och fantastisk och en ära att vi vann. 

Jag hör att de drar i dig. Något mer du vill tillägga?

– Jag personligen saknar Henrik Dorsin och resten av ensemblen just nu. Men framför allt Henrik, han var som du vet väldigt inblandad i avsnittet. 

Vad ska ni hitta på nu?

– Det står massa champagneglas här, så de gissar jag att vi ska dricka upp. Vi är på något slags arkitektoniskt kulturcentrum, så jag vet inte om det är någon fest senare.

Det kanske kan vara en inspiration för ett nytt Grotesco-avsnitt?

– Ja. Det kan det vara. Absolut. 

Vilket ju leder till frågan när och om man kan få se något nytt av er i Grotesco?

– Det vet ingen. Alltså, verkligen ingen. Ingen i hela världen vet det, inte ens Grotesco-medlemmarna. Eller Gud.

Grotesco-gänget, med bland andra Per Andersson, Henrik Dorsin, Per Gavatin, Emma Peters, Micke Lindgren, Emma Molin, Rikard Ulvshammar, Hanna Dorsin och Jakob Setterberg på bild. Foto: SVT
”Flyktingkrisen – en musikal” är det första avsnittet i tv-serien ”Grotescos sju mästerverk”, som hade SVT-premiär i november 2017. Foto: SVT

”Grotescos sju mästerverk” hade premiär 3 november i SVT och SVT Play. FLX producerade tv-serien, som naturligtvis är på åtta avsnitt.  

Pontus Edgren, vd på FLX, skriver i ett sms: 

”Vi är otroligt glada att Grotesco får ta emot Europas finaste tv-pris. Dom har gjort en klassiker med sin senaste serie och FLX är så stolta över att få samarbeta med dem”.

Lena Glaser, programdirektör på SVT, säger i en kommentar:

”Vi är så glada och stolta att Grotesco fått en så tung internationell utmärkelse. Grotesco-gänget har en unik förmåga att träffsäkert skämta kring såväl det aktuella och allvarliga som det vardagligt absurda. Vi är otroligt glada att få jobba tillsammans med dem”.

Rose d’Or, eller Guldrosen om man så vill, är ett av Europas äldsta och mest prestigefulla tv-pris.

Senaste en svensk tv-produktion vann på galan var 2016, då SVT, Petra Mede, Måns Zelmerlöw och resten av gänget bakom Eurovision Song Contest tog hem kategorin Bästa underhållningsprogram.

Utöver det finns tre svenska vinnare under tv-priset historia: Helt apropå-gänget 1987, tv-programmet ”The N.S.V.I.P.´s”, som vann 1973 samt Åke Falcks ”Kaskad” som sändes 1962. 

Bland övriga vinnare på årets gala finns ”The Crown” och ”A very English scandal”.

SVT:s ”Arvinge okänd” med Kattis Ahlström och Niklas Källner som programledare var också nominerade på galan i kategorin Reality & Factual Entertainment, men blev besegrade av belgiska tv-programmet ”Down the road”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program