Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”Ingen utan skuld” – ny serie med Vera Vitali, Jens Hultén och Krister Henriksson på Viaplay

Jens Hultén och Vera Vitali spelar huvudrollerna i ”Ingen utan skuld”, en ny serie med premiär 14 september på Viaplay. Den sänds även senare i TV3. Foto: Viaplay

Vera Vitali. Jens Hultén. Krister Henriksson. En internationellt erkänd regissör och smarta manus som genomsyras av en spännande grundidé och strikt hållen tematik. Det är inte underligt att ”Ingen utan skuld” är Viaplays hittills bästa originalserie.

”Ingen utan skuld” handlar om svensk vapenexport. 

Eller: ”Ingen utan skuld” är en dotters uppgörelse med sin far. 

Också: ”Ingen utan skuld” är en hämndserie, centrerad kring en man som förlorat allt och till slut tappar greppet. 

Å andra sidan: ”Ingen utan skuld” är en spänningsserie som förlitar sig på världsomspännande omständigheter för att berätta om personlig skuld, om att det inte bara finns ont och gott, utan även något däremellan.

Fast faktiskt: ”Ingen utan skuld” är en serie om människor, om ett antal personer som finner sig inträngda i en situation närmast omöjlig att ta sig ur, men också om de som påverkas utan att ha valt det och om de vars makt – må det vara via beslut eller likgiltighet – gör att allt blir sämre. 

Drivande för historien är de rollfigurer som Vera Vitali och Jens Hultén spelar. Båda skådespelarna är toppen, speciellt så när de möts och ges möjlighet att interagera. 

Samma känsla infinner sig i alla scener med Hultén och Krister Henriksson – här finns ett slags energi som drar duon mot varandra; ett givande och tagande där små rörelser, pauser och ögonkontakt betyder lika mycket som dialog. 

Överlagt är just detta ”Ingen utan skulds” stora styrka. 

Upphovsmannen Peter Arrhenius har tillsammans med Malin Lind Lagerlöf och Fredrik T. Olsson skrivit manus som förvaltas utsökt av regissören Charlotte Brändström och seriens huvudensemble på så sätt att det som inte sägs är lika viktigt som det sägs. 

Så: i stället för att ställa sig i övertydlighetens hörn och vifta med armarna litar ”Ingen utan skuld” på att den som tittar förstår och kan dra sina egna slutsatser. 

Det är om inte imponerande, så i alla fall befriande. 

Krister Henriksson i ”Ingen utan skuld”. Foto: Viaplay
Vera Vitali som Åsa Schiller-Fantuzzi i ”Ingen utan skuld”. Foto: Viaplay

Handlingens katalysator är Robert Kastell (Jens Hultén). Han är tidigare militär som rekryterades av en organisation för att pyssla med hemliga påverkansoperationer runt om i världen. När Kastell ville sluta tvingades han fejka sin egen död och leva ett liv i exil. 

Flera år senare tycks han vara tillfreds med sitt val, åtminstone fram tills ett ödesdiger beslut får honom att ge upp sin anonymitet och återvända till Sverige för hämnd.

Det Kastell inte räknat med: går det att rättfärdiga vad som helst så länge det är i hämndens tjänst och är det rätt att använda samma tillvägagångssätt som sina motståndare för att nå ett visst resultat? 

”Ingen utan skuld” ger inga svar, men låter Robert Kastell kämpa med ett slags moralisk dualism under hela första säsongen. 

Den tematiken är även återkommande i seriens viktigaste berättelsebågar. Här existerar inte bara svart och vitt, utan även en gråskala som i ena stunden är mörkare och i nästa ljusare. 

I den kontexten är Vera Vitalis gestaltningen av journalisten Åsa Schiller-Fantuzzi extra imponerande. Under de åtta avsnitten sker ett känslomässigt förvandlingsnummer som öppnar dörren för en intressant fortsättning. 

Så är det även med serien som helhet: det skulle vara mycket förvånande om ”Ingen utan skuld” inte får en andra säsong. Jag är särskilt betuttad i de sista scenerna, som tydligt visar seriens självförtroende. 

Samma säkerhet finns i Charlotte Brändströms regi. Realismens färger ljussätter första säsongen och bildar med tematiken ett väldoftande lim som håller samman avsnitten. 

Samtidigt: det finns svagare stunder, men dessa är aldrig mer än småirriterande, mycket tack vare Vera Vitali och Jens Hultén, som bär Viaplays hittills bästa originalserie från start till mål.  

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Ingen utan skuld”

# ”Ingen utan skuld” har premiär 14 september på Viaplay. Serien sänds senare i TV3. Jag har sett hela första säsongen för den här recensionen. I rollistan finns även Josefin Asplund, Henrik Mestad, Bahar Pars, Björn Bengtsson, Joel Spira, Simon J. Berger, Douglas Johansson och Halina Reijn. ”Ingen utan skuld” samproduceras av Brain Academy och Twelve Town (tidigare Pinewood Television).