Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Grattis, ”Aktuellt” – Här är SVT-programmets resa från allra första sändningen till dagens 60-årsjubileum

Gun Hägglund, Jarl Alfredius, Olle Björklund, Nike Nylander och Anders Holmberg är några av programledarna genom ”Aktuells” 60 år långa historia. Foto: SVT

Grattis, “Aktuellt”, som fyller 60 år – här är ditt liv. SVT:s nyhetsmagasin har gjort profiler som Jarl Alfredius och Olle Björklund – båda kallade “Mr Aktuellt” – odödliga. Och genom åren har programmet skapat en rad historiska tv-ögonblick, bilder som etsat sig fast på svenska folkets näthinnor. Ta bara Saab 39 Gripen-kraschen 1989, eller Jarl Alfredius som bryter en sändning från krigets Sarajevo efter en explosion, och sedan återkommer i bild omplåstrad. Här är “Aktuellts” resa från den allra första sändningen till tv-programmets 60-årsjubileum.

Bilden hoppar en aning.

Men Olle Björklunds stämma är myndig. Det är dags för “kvällens telegram”, kungör Björklund där han sitter i studion, stundvis med armarna i kors som vore han inte medveten om att kameran filmar honom.

Sedan första inslaget: “I morgon kväll äger här i Stockholm en stor operettpremiär rum, då är det nämligen “Madame Pompadour” som börjar på Oscars i Stockholm. Just nu pågår generalrepetitionerna och vi har kamerorna där och ska göra en liten snabbvisit. Bengt Bedrup är reporter”.

Inslaget är cirka sex minuter långt och bjuder på intervjuer med Ulla Sallert och Egon Larsson. Tillbaka i studion berättar Olle Björklund om den “riksbekanta björnen i Gräslidens by som fortfarande är utom skotthåll” för att sedan fortsätta med fler nyhetstelegram.

Det är inte rappt. Men den första “Aktuellt”-sändningen 2 september 1958 skriver historia: formatet med en programledare som påannonserade filmade inslag var då nytt.

###

I dag är det 60 år sedan. Tempot högre, konkurrensen helt annan, men SVT:s fördjupande nyhetsprogram fortsatt populärt.

Hösten 2017 ökade tittningen på tv-programmet i målgruppen 20-59-åringar med 20 procent jämfört med samma period året innan. I snitt under veckodagarna var det 571 000 som såg “Aktuellt”.

###

Tillbaka till 1958. Då sänds “Aktuellt ” tre dagar i veckan – tre år senare gäller sändning varje dag.

Genomslaget är enormt. De profilerade programledare har varit ett säkert ankare under oroliga tider för tv-tittarna.

Programledare som Anna Hedenmo, Olle Björklund och Claes Elfsberg – den senare lämnade sedan för “Rapport” och blev “Mr Rapport” – har alla blivit odödliga i rutan.

Men ingen mer så än Jarl Alfredius, han som kallades för “Mr. Aktuellt” och gick bort i mars 2009.

När Alfredius året innan valde att sluta på “Aktuell” efter en längre tids kamp med prostatacancern hade han jobbat med programmet i 22 år.

I en intervju med SVT förklarade Alfredius vad han gillade bäst med “Aktuellt”:

– Att få ställa frågor! Att få sitta – ja numera stå – mitt i nyhetsflödet och fördjupa dagens viktigaste händelser på ett begripligt sätt för tittarna.

Elfsberg valde 2011 att göra comeback i programmet.

När han lämnade “Rapport” för “Aktuellt” lyfte han en av de saker som kommit att särskilja det fördjupande nyhetsprogrammet:

– I studiointervjun får man använda alla de möjligheter som tv-mediet erbjuder. Det är ofta ett bra sätt att fördjupa informationen i inslagen att direkt få en kommentar av den som är mitt i en händelse eller har fattat ett beslut.

###

“AKTUELLTS” FÖRSTA SÄNDNING

Programmet var 26 minuter långt och nådde tittarna 2 september 1958. Olle Björklund läste telegram. Lars Ag rapporterade om fiskekrisen på Island, och Henry Christensson kommenterar utrikesnyheter. Vädret presenterades av Leo Rannaleet.

VÄRLDENS FÖRSTA KVINNLIGA NYHETSUPPLÄSARE

Gun Hägglund värvades till “Aktuellt” 1958, och blev känd över en natt. Hon blev världens första kvinnliga nyhetsuppläsare. I över 40 år fortsatte sedan hennes tv-karriär, och hon var programledare för flera omåttligt populära underhållningsprogram som “Razzel” och “Halvsju”.

OLLE BJÖRKLUND FÅR SPARKEN

Olle Björklund kallades “Mr Aktuellt”. Lika elegant som en engelsk gentleman läste han upp nyheterna och kärleksbreven strömmade in. Han blev förstasidesstoff då han fick sparken från tv för att ha “larvat sig i folkparkerna”. Men tittarna ville ha honom tillbaka.

DRAMAT PÅ AMBASSADEN

“Släpp terroristerna – eller så flyger vi alla i luften!” I april 1975 ockuperade sex medlemmar ur Baader-Meinhofligan den västtyska ambassaden i Stockholm. Tolv timmar senare var ambassaden sprängd. Två diplomater mördades och Sverige chockades av terroristernas attack.

JAS 39 GRIPEN KRASCHAR MITT I STOCKHOLM

Tiotusentals människor hade samlats i centrala Stockholm när flygvapnet skulle visa musklerna med en uppvisning av JAS 39 Gripen. Men sommardagen för drygt 25 år sedan, 8 augusti 1993, fick en dramatisk vändning när planet i luften överstegrade och singlade ned från skyn

JARL ALFREDIUS I BRINNANDE KRIG

Sedan mitten av 1980-talet var han “Akutells” ansikte för svenska folket. En stöttepelare som med trygg röst förmedlade nyheter från en otrygg värld. 1994 sedan stod han klädd i skyddsväst och hjälm, och såg smått skräckslagen ut. Det var mitt under brinnande krig och Jugoslavien höll på att falla samman. Sändningen avbröts vid ett tillfälle efter en explosion, som visade sig vara en lampa. Alfredius kom därefter tillbaka omplåstrad.

GAPSKRATTET BRYTER UT I “AKTUELLT”

Ibland går det helt enkelt inte att hålla masken. När “Aktuellt”-duon Jon Nilsson och Nike Nylander 24 april 2015 skulle göra övergången från ett inslag om sexleksaker i Kina till det indiska köttförbudet blev det för mycket, och gapskrattet var ett faktum.

CLAES ELFSBERGS SISTA AKTUELLT

30 november 2015 var Claes Elfsberg programledare för sitt sista “Aktuellt” – efter först många år på Rapport. I slutet av sändningen visades ett litet potpurri från hans tid på SVT. När nyhetsankaret klev ut från studion började kollegorna sjunga “He’s a jolly good fellow”, vilket gjorde Elfsberg märkbart rörd.

###

Judit Ek är nyhetschef för ”Aktuellt”. Hon konstaterar att SVT för några år sedan var oroliga för ett minskande tittande och att ”folk inte skulle använda sig av tv för nyheter överhuvudtaget”. 

– Men det som visar sig nu är att det är direktsändningar som drar mest tittare. Man vill se det som händer här och nu. Om fem år tror jag att det är färre som tittar på tv än i dag, men inte så mycket färre, säger Judit Ek och fortsätter: 

– Det behov som ”Aktuellt” fyller – att tydliggöra samhällsdebatten och fördjupa dagens viktigaste händelse, inrikes eller utrikes, med dagens viktigaste person – tror jag kommer finnas kvar. 

Om fem år, är ”Aktuellt” ett än mer fördjupande nyhetsprogram?

– Vi måste ha kvar nyhetsuppdraget där tittarna får reda på det viktigaste som har hänt i Sverige och världen. Telegramblocket kan vara olika långt, men är oerhört viktigt, för det är en stor anledning till att folk vill se oss, vilket vi vet från undersökningar. Man vill känna sig uppdaterad på vad som har hänt och att man har blivit klokare, säger Judit Ek.   

– Vi ska inte vara för snabba med att räkna ut etablerade medier. Det handlar om hur bra vi är och vad vi levererar, men är vi bra så blir vi relevanta och i en orolig tid så kommer det definitivt behövas mediekanaler som orientera och guida folk och som har trovärdighet. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

NEDSLAG I ”AKTUELLTS” HISTORIA UNDER 60 ÅR

1958: ”Aktuellts” allra första sändning. 

1961: ”Aktuellt” övergår till att sända varje dag.

1969: SVT2 startar och ”Aktuellt” läggs tillfälligt ned.

1972: Aktuellt återkommer i TV1 och sänds 18.00 och 21.00 

1986: Jarl Alfredius, ”Mr Aktuellt”, rekryteras till ”Aktuellt” från Dagens Eko.

1990: ”A-ekonomi har premiär”. Programmet sänds fram till 2011.

2000: SVT:s nyhetsredaktioner slås samman i en gemensam organisation där redaktionerna samarbetar.

2001: En kanalomläggning genomförs då man beslutat att SVT1 skulle sända bredare program och SVT2 smalare program. ”Rapport” flyttas till SVT1 och ”Aktuellt” till SVT2.

2007: ”Aktuellt” börjar sändas en gång per kväll, kl 21, sex dagar i veckan och blir ett renodlat fördjupningsprogram.

2012: ”Aktuellt” får ett nytt format och blir till en nyhetstimme mellan 21.00 och 22.00 där lokala nyheter och kultur ingår. Programmet får samtidigt två fasta programledarpar.