Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Historien bakom ”Det som göms i snö” – så hamnade Gustafsson i Leif GW Perssons tv-serie

Robert Gustafsson spelar huvudrollen i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

Leif GW Persson, Robert Gustafsson, ett psykologiskt krimdrama och Kanal 5. Precis, det låter helt omöjligt att få ihop. Här är historien om ”Det som göms i snö” och hur en osannolik kombination blev verklighet. ”Jag har ju skrivit en del manus i mina dagar, men jag kan säga så här: jag har aldrig läst manusen så många gånger som nu”, säger Leif GW Persson.

Det började för drygt fyra år sedan. 

Agentfirman Salomonsson Agency har ett stall med författare, regissörer samt tv- och filmmanusförfattare och en tanke om att sammanföra vad som beskrivits som ”udda konstellationer”.  

Så när Leif GW Persson skickade iväg en idé han ruvat på ett tag nådde den Aron Levander och Hans Jörnlind. Manusduons omedelbara reaktion: ”Det här måste vi göra”. 

När projektet sedan börjar ta form kopplas regissören Kjell-Åke Andersson (”Min store tjocke far”, ”Juloratoriet”) in.

– Tillsammans med Leif och Kjell-Åke har vi en ambition om att slå vakt om realism, något som ofta får stå tillbaka i krimserier. Vi har verkligen lagt fokus på hur verkligheten ser ut i det polisiära, men också på att skapa rollfigurer som känns tredimensionella och som människor, berättade Aron Levander för mig i början av sommaren och fortsatte:  

– Har man den ambitionen så landar man i olika register: det blir kul ibland, det blir tragiskt ibland, det blir dramatiskt och spännande. Så det blir en ganska stor bredd tonalitetsmässigt, men om man ska försöka ringa i själva genren så är det nog ett psykologiskt drama.

Maria Sundbom , Johan Ulveson och Erik Johansson. Foto: Kanal 5

I augusti förra året, på Discovery Network Sveriges årliga pressdag, presenterades Robert Gustafsson, 53, som seriens huvudrollsinnehavare. 

Ett besked som gav svallvågor, men en tanke som kittlade helt rätt för Axel Eriksson, innehållsdirektör på Kanal 5: 

– Att det inte var den mest logiska kombinationen, men en fantastisk kombination, var något som vi så klart gick igång på, säger Axel Eriksson om stunden när han för första gången fick höra Robert Gustafssons namn sammankopplas med ”Det som göms i snö”. 

Gustafsson, som inte behöver någon längre presentation och som utnämnts till Världens roligaste man av SVT:s tittare, skriver i ett mejl om beslutet att spela Peter Wendel i ”Det som göms i snö”:

”Att Leif GW ville se mig i rollen och att Kjell-Åke skulle regissera var naturligtvis de två största anledningarna för mig att bli intresserad. När GW förklarade sin passion för kalla fall och Kjell-Åke presenterade sin ambition att göra något annorlunda så kändes detta som något jag bara måste göra”, skriver Robert Gustafsson och fortsätter:  

”Svensk Krim i vanlig bemärkelse var ingen av oss intresserade av att göra. GW ville visa hjärnornas kamp istället för genom tjänstevapen och biljakter. Vi var tidigt överens om att visa tankeprocesser i realtid och att bygga serien kring karaktärerna i första hand. Wendel är en grävling som biter sig fast och vägrar att släppa taget. Samtidigt är han ett vrak som fått chansen att komma tillbaka. Jag ville göra Wendel till en person som går och bär på saker som ibland riskerar att välta honom in i misslyckandet.”

Robert Gustafsson och Leif GW Persson. Foto: Kanal 5
la Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

Leif GW Persson då – hur mycket har han varit involverad? För att få bästa svar frågar man självklart professorn själv. 

– Det är så praktiskt att det här utspelar sig dels i polismiljö och dels i regeringskansliet och jag har ju faktiskt jobbat 33 år inom polisen och åtskilliga år i regeringskansliet så framför allt har jag sagt ”man pratar faktiskt inte så där”, eller ”man skulle aldrig göra så där, utan man gör så här i stället”, säger Leif GW Persson och fortsätter: 

– Det är Aron och Hans som har gjort det tunga jobbet, nämligen manusarbetet, medan jag mest har lagt mig i, så om de inte gillar mig mest i världen så tar jag inte illa upp. Jag har ju skrivit en del manus i mina dagar, men jag kan säga så här: jag har aldrig läst manusen så många gånger som nu. Och det beror väl på någon slags förskjutning, att jag nu har haft en överordnad roll. Men jag gillar båda de där pojkarna högt och rent. 

Det är svårt att undvika hur serien tangerar Quick-fallet…

– … ja, du, det är ju lätt igenkännbart. Men om du ska hitta en rättsskandal som får konsekvenser, då ligger den bra till. Samtidigt är det så att det är en ganska odramatisk historia, men i serien så känner sig den riktiga gärningsmannen stulen på äran. Så det är tillskruvat, men observera, det är manusförfattarna som står för den delen.

Och det var väl du som föreslog Gustafsson i huvdrollen?

– Robert är en så pass bra skådespelare så kan man bara tona ner honom så kommer det bli hur bra som helst. Jag har sett det där förut nämligen. Har du sett den där brittiska serien ” Maigret” med Rowan Atkinson?

Ja, det har jag. 

– Man tänker ”vad fan, Mr. Bean”, men han gör det skitbra. Samma med Carl-Gustaf Lindstedt i ”Mannen på taket”. Jävligt bra. 

”Det som göms i snö” är Kanal 5:s nya dramaserie. Foto: Baldur Bragason/Kanal 5

”Det som göms i snö” hade premiär 23 augusti i år. I snitt var det 480 000 som tittade och som mest 531 000 under sändningen i Kanal 5. En lättnadens suck drogs hos de iblandade – för redan nu finns tankar och idéer om fler avsnitt. 

– Det tenderar ju att vara så att man alltid vill fortsätta med sådant som är kul och som publiken tycker är kul. Jag vet att det finns tankar från upphovsmännen och produktionsbolaget. Sedan måste man ta en sak i taget. Men om allt fungerar bra och alla har roligt så är det klart att vi är positiva till att fortsätta på ett eller annat sätt, säger Axel Eriksson.    

För Robert Gustafsson gäller att Leif GW Persson kan ”hitta en annan historia med liknande paralleller till verkliga händelser och att våra duktiga manusförfattare tänder på idén” för att han ska vara intresserad av en fortsättning.

Gustafsson skriver också i ett mejl till mig:   

”Att utveckla Peter Wendel som karaktär vore naturligtvis oerhört spännande och intressant. Han borde försöka hitta tillbaka till sig själv i så fall och få bättre kontakt med sin dotter. Sen finns det mycket dråpligheter och grå humor att hämta i herr Wendel också.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Det som göms i snö”

# ”Det som göms i snö” hade premiär 21 augusti i Kanal 5 och sänds senare i Kanal 5. Grundidén kommer från Leif GW Persson. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit manus, medan Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh regisserar de åtta avsnitten. I rollistan: Robert Gustafsson, Johan Ulveson, Louise Peterhoff, Erik Johansson, la Langhammer, Christopher Wagelin, Maria Sundbom, Peter Carlberg.