Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rolf Lassgård om nya ”Jägarna”, framtiden: ”Måste hinna stanna upp och smälta det jag varit med om”

Rolf Lassgård på en bild från kommande tv-serien ”Jägarna”, som har premiär i november på C More. Foto: Filmpool Nord / Bonnier Broadcasting

Först ”En man som heter Ove”, sedan ”Den döende detektiven” och därefter tv-serien ”Jägarna”. Nu berättar Rolf Lassgård, 63, varför han tagit långledigt: ”Jag måste hinna stanna upp och smälta det jag varit med om och ladda batterierna för att kunna gå vidare”, säger Rolf Lassgård.

Det är en av de klassiska svenska filmrollerna, den som Erik Bäckström i ”Jägarna”. 

Visserligen hade Rolf Lassgård redan vunnit en Guldbagge för ”Min stora tjocke far” och hunnit spela Gunvald Larsson och Kurt Wallander, men det var med start sommaren 1996 som han på riktigt cementerades i den svenska folksjälen. 

När han nu återigen spelar Erik Bäckström är förutsättningarna andra: 22 år har gått sedan första filmen och ”Jägarna 2” ligger sju år tillbaka i tiden, men framför allt har Rolf Lassgård flera svindlade karriärhöjdpunkter i ryggsäcken. 

Den senaste, Hannes Holms ”En man som heter Ove”, sågs av fler än 1,5 miljoner biobesökare i Sverige och nominerades till en Oscar i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. 

Därför hoppade Rolf Lassgård rakt in i Oscarsracet efter att han spelat in SVT-miniserien ”Den döende detektiven”. Kort därefter, i maj förra året, började förberedelserna för tv-serien ”Jägarna”. 

Precis, det som kan beskrivas som det tredje kapitlet i berättelsen om Erik Bäckström är en serie i sex avsnitt med premiär i november på C More. 

Rolf, var det lätt att komma in i den värld som är ”Jägarna” igen? Det har ju ändå gått ett antal år för dig men också för din rollfigur Erik.

– Precis. Spannet mellan första och andra filmen var 16 år, och jag har länge funderat på vad som hände med Erik när han satte sig i bilen och åkte ifrån allt och bara försvann. Detta är något som triggar mig oerhört, att fundera ut det. 

Berätta mer. 

– Om man generaliserar så har jag haft två huvudingresser: den första filmen handlar om en kille som längtar efter sina rötter och åker upp till Norrland, men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig. I den andra filmen vill han absolut inte åka hem igen, men blir uppkommenderad, säger Rolf Lassgård och fortsätter: 

– Den här gången har Erik mer tagit sin tillflykt där uppe för att gömma sig och för att få vara ifred. Den konkreta anledningen till varför han har gjort det tänker jag inte avslöja just nu, men det finns massa annat också: det som har hänt honom tidigare och det ålderspann han är i bidrar ju. 

Erik är i en mer reflekterade ålder i tv-serien?

– Exakt. Han har en fjärdedel kvar av livet och då blir det så. 

Rolf Lassgård och regissören Jens Jonsson. Foto: C More

I skrivande stund är mycket lite känt om handlingen i tv-serien ”Jägarna”. 

Bekräftat är att Erik Bäckström antingen fått sparken eller självmant lämnat sin anställning hos Stockholmspolisen. Centralt för handlingen är även att det finns stora, internationella planer på att öppna en gruva i närheten av platsen där Erik tagit sin tillflykt. 

– Den här gången är det inte tjuvakt, utan mer Erik som står för de rutiga skjortorna, säger Rolf Lassgård och fortsätter: 

– Så det är ett litet annat perspektiv, men det jag tycker är ”Jägarnas” signum är den här lilla orten, där människor nästlas in i varandra och konflikterna växer och exploderar. Du vet, vänner ställs mot vänner. Och det, det kan jag lova att man kommer få se. 

Jens Jonsson, som tidigare bland annat regisserat filmer som ”Snabba Cash – Livet deluxe” och Ping-pongkingen” samt fyra avsnitt i tv-serien ”Grotescos sju mästerverk”, är den som styrt skeppet som är nya ”Jägarna”.

Jonsson är full av beundran för Rolf Lassgård, en skådespelare han kallar för ”världsmästare i yrket”. 

– Jag käkade middag med Rolf och frågade hur han kände och sa att han det viktiga var att vi kunde göra något som känns uppdaterat och inte känns för.. hur ska man säga… det kan lätt bli cowboyskjortor och flanellstil. Då sa vi att vi inte bara skulle berätta om en liten grupp norrlänningar, utan serien kommer även att handla om entreprenörskap och utspela sig lite mer i villaområden, säger Jens Jonsson och fortsätter: 

– Sedan är jag också svag för att blanda det där med humor och det var också något jag tyckte att vi skulle utveckla. Det finns exemplevis en rollfigur som är en välmenande polis, men som blir alltmer korrumperad under seriens gång. Det är roligt när man får fria händer att ändra tonläget. Jag vill ju, precis som när jag gjorde ”Snabba cash”, var trogen grundkonceptet, men ändå komma med något nytt till bordet. 

Hur är det egentligen att regissera Rolf Lassgård – gör man det ens?

– Till att börja med är han en väldigt intelligent person och en lagspelare. Alla skådespelare satte sig runt ett stort runt bord på morgonen och diskuterade det vi skulle spela in och då märker man hur mycket kunskap Rolf sitter på, säger Jens Jonsson och fortsätter:

– Egentligen borde han vara professor på Scenskolan. Han borde inte sitta och hålla på sin kunskap, han borde sprida den med vinden i stället. 

Hahahaha. 

– Han har både intuition och känsla, och så har han ju spelat polis flera gånger så han har massa kunskap om den världen, samtidigt som han inte är rädd för att experimentera. Det svåraste med Rolf, om jag ska vara ärlig…

Det tycker jag du ska vara. 

– … det är att när han har gjort sin första tagning så känner jag mig som regissör som en idiot, för jag har inget klokt att säga. Man känner att man skulle ha haft en flod av idéer så man framstår som en smart regissör, men så blir scenen klockren och då vet man inte vad man ska säga. 

Rolf Lassgård på en bild från ”Den döende detektiven”. Foto: Peter Cederling/SVT

Fredrik Arefalk är kanalchef för TV4. Han säger att ”Jägarna” är en serie som är ”superviktig både för C More och TV4”. Arefalk fortsätter: 

– Jag tror man kan säga att den på pappret är den enskilt starkaste serien vi har det närmaste året, just utifrån kännedom och sannolikheten att det finns en stor publik där ute som är väldigt, väldigt nyfikna på vad som har hänt sedan sist med Rolfs rollfigur.

Efter inspelningen av ”Jägarna” har Rolf Lassgård varit långledig. Han jobbade visserligen några dagar med Jens Jonsson kommande film ”The Spy”, där Lassgård gör en mindre roll, men planerar att fortsätta ha en paus fram till våren 2019, i väntan på vad som kan bli ”hundraprocentigt klart”.

Har du också kommit in i en reflekterande ålder?

– Under den här perioden fick jag göra så otroligt fantastiska rollfigurer, så jag måste hinna stanna upp och smälta det jag varit med om och ladda batterierna för att kunna gå vidare. Sedan blir man lite kräsen också, för nu vill jag ha rollfigurer som i alla fall når de här jag spelat till lårmusklerna, säger Rolf Lassgård.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om tv-serien ”Jägarna” på C More

# Björn Carlström och Stefan Thunberg är huvudmanusförfattare till tv-serien ”Jägarna”, som produceras av Harmonica Films och SF Studios och är en samproduktion mellan C More/TV4, SF Studios och Filmpool Nord. Jens Jonsson regisserar de sex avsnitten, som har premiär i november på C More och är planerad att sändas våren 2019 i TV4.