SPOILER ALERT

Robert Gustafsson om ”Det som göms i snö”: ”Det viktiga är alltid att våga lita på historien”

Robert Gustafsson på en bild från ”Det som göms i snö”, en ny tv-serie som har premiär 21 augusti i Kanal 5. Foto: Baldur Bragason/Kanal 5

Leif GW Persson och regissören Kjell-Åke Andersson var avgörande för att Robert Gustafsson skulle tacka ja till huvudrollen i ”Det som göms i snö”. När Kanal 5:s nya serie nu har premiär berättar Gustafsson om arbetet inför inspelningen och hur han ser på en möjlig fortsättning. ”Det viktiga är alltid att våga lita på historien”, skriver Robert Gustafsson bland annat i ett mejl. 

”Det som göms i snö” har premiär i kväll, 21 augusti, i Kanal 5. 

Som kanske bekant kommer idén till serien från Leif GW Persson, medan Robert Gustafsson spelar huvudrollen. 

Och vilken gestaltning han gör – återhållsamhet framför yvighet där betoningen ligger på ett slags känslomässig kraft för vilken blickar och rörelser och tystnad väger mer än ord och sprattel.  

Självklart är Robert Gustafssons skådespeleri tongivande i serien, men icke att förglömma är att ”Det som göms i snö” även har Kjell-Åke Andersson som regissör samt två manusförfattare – Aron Levander och Hans Jörnlind – som tillsammans med Leif GW Persson lyckats sätta fingrar på realismens hjärta och pumpa ut så mycket blod som möjligt. 

”Det som göms i snö” är alltså, föga förvånande, en tv-serie mer än värd att följa och se och detaljstudera. 

För som Robert Gustafsson, 53, skriver i mejl när han svarar på mina frågor om ”Det som göms i snö”, rollfiguren Peter Wendel samt samarbetet med Kjell-Åke Andersson och resten av seriens ensemble: ”Känslolivet ska vara minst lika intressant att följa som kriminalfallet. Poliser är ju också vanliga människor med fel och brister. Och som GW alltid påpekade; de flesta går i pension utan att ha avfyrat sitt tjänstevapen en enda gång.”

Maria Sundbom och Robert Gustafsson i ”Det som göms i snö”, en tv-serie som bygger på en idé av Leif GW Persson. Foto: Baldur Bragason/Kanal 5
Robert Gustafsson och Leif GW Persson. Foto: Kanal 5

Robert, vad var avgörande för dig när du tackade ja till rollen i ”Det som göms i snö” och hur har diskussionerna kring rollfiguren och serien sett ut efter det?

”Att Leif GW ville se mig i rollen och att Kjell-Åke skulle regissera var naturligtvis de två största anledningarna för mig att bli intresserad. När GW förklarade sin passion för kalla fall och Kjell-Åke presenterade sin ambition att göra något annorlunda så kändes detta som något jag bara måste göra. Svensk Krim i vanlig bemärkelse var ingen av oss intresserade av att göra. GW ville visa hjärnornas kamp istället för genom tjänstevapen och biljakter. Vi var tidigt överens om att visa tankeprocesser i realtid och att bygga serien kring karaktärerna i första hand. Wendel är en grävling som biter sig fast och vägrar att släppa taget. Samtidigt är han ett vrak som fått chansen att komma tillbaka. Jag ville göra Wendel till en person som går och bär på saker som ibland riskerar att välta honom in i misslyckandet.”

”Känslolivet ska vara minst lika intressant att följa som kriminalfallet. Poliser är ju också vanliga människor med fel och brister. Och som GW alltid påpekade; de flesta går i pension utan att ha avfyrat sitt tjänstevapen en enda gång.”

När kände du att du, så att säga, hittade din gubbe – fanns det en specifik scen eller händelse som gjorde att du fann rätt sätt att gestalta Peter Wendel?

”När Kjell-Åke och jag provfilmade de övriga medspelarna så ville jag vara med och spela mot dessa. Vi var då snabbt överens om ton och nivå men diskuterade mycket om Wendels inre liv och hur man med så små medel som möjligt kunde gestalta detta. När sedan kostym diskuterades och vi bestämde oss för tesen; yttre ordning/inre kaos dvs att Peter Wendel är noga med sitt yttre för att skapa lugn med sin psykiska ohälsa så löste detta mycket.”

Hur har samarbetet med regissörerna Kjell-Åke Andersson och Liza Farzaneh sett ut under inspelningen – finns det något här som varit extra viktigt för dig för att det blivit så bra som det blev?

”Kjell-Åke har varit otrolig på att skapa en lust och glädje på inspelningarna. Utan humor kommer man inte långt. Han har hela tiden haft järnkoll på vad vi gör och var vi är på väg. Vi har gjort tv förr ihop men länge, väldigt länge, letat efter något att jobba ihop med igen. Liza knöt sen ihop säcken med själva upplösningen av historien och gjorde det med stor respekt och fingertoppskänsla för den ton som redan var satt. Det viktiga är alltid att våga lita på historien.”

Hur viktig har övriga ensemblen varit för din gestaltning och finns det någon/några du vill lyfta fram extra mycket? Om så, gärna en förklaring till varför och om det fanns någon scen som gjorde att saker och ting föll på plats.

”Jag föreslog Ia Langhammer som Wendels påtvingade arbetspartner. Efter några sekunders provfilmning började vi alla skratta. Det var så klockrent och rätt. Hon är som gjuten i brons för denna roll. Hela kalla fall gruppen är ju underdogs som vi vill ska lyckas med sitt uppdrag och denna kvartett är långt ifrån ett mänskligt A-lag. Hela castingen är noga vald och där känns det både lyxigt och överraskande.”

Förutsatt att serien går bra och det önskas en fortsättning från Kanal 5, hur ställer du dig till att spela Peter Wendel igen och vad söker du då för nya utmaningar med rollen och serien? 

”Det beror nog på om GW kan hitta en annan historia med liknande paralleller till verkliga händelser och att våra duktiga manusförfattare tänder på idén. Att utveckla Peter Wendel som karaktär vore naturligtvis oerhört spännande och intressant. Han borde försöka hitta tillbaka till sig själv i så fall och få bättre kontakt med sin dotter. Sen finns det mycket dråpligheter och grå humor att hämta i herr Wendel också.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Det som göms i snö” i Kanal 5

# ”Det som göms i snö” har premiär 21 augusti i Kanal 5. Serien blir senare tillgänglig på Viaplay. Seriens idé kommer från Leif GW Persson. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit manus, medan Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh regisserar de åtta avsnitten. I rollistan: Robert Gustafsson, Johan Ulveson, Louise Peterhoff, Erik Johansson, la Langhammer, Christopher Wagelin, Maria Sundbom, Peter Carlberg.