Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Det som göms i snö” är en av årets bästa svenska tv-serier

la Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

Robert Gustafsson må stundvis bära ”Det som göms i snö”, men som helhet är Kanal 5:s satsning även en av årets bästa svenska tv-serier. Här rundas hörnen i rätt takt utan att det tas några genvägar.

”Det som göms i snö” innehåller en återhållsamhet i skådespeleriet, men även i berättelsens kärna och därmed också i hur rollfigurerna agerar. Detta gör att serien åtminstone upplevs stå vid realism altare för att offra så mycket som möjligt av fiktionens mekanismer. I många fall skulle ett sådant tillvägagångssätt vara riskabelt – det är sällan verkligheten är så spännande som tv-serien, filmen eller sagan – men här fungerar balansakten utmärkt.  

Så glöm exempelvis hetsiga förhörsscener som de med Gunvald Larsson  i ”Beck”, i ”Det som göms i snö” agerar Robert Gustafssons rollfigur Peter Wendel så som poliser gör: ställer frågor, glömmer saker, anar med kan ej bevisa och tvingas därför släppa den misstänka. 

Borta är också krimgenrens allt för ofta värdelösa knep för att driva handlingen framåt – här sker det logiskt, trots att man som tittare ibland undrar hur dumslöa de iblandade faktiskt får lov att vara. 

Å andra sidan: sådan är ju verkligheten. 

Robert Gustafsson spelar Peter Wendel i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

Många av höjdpunkterna i ”Det som göms i snö” involverar Robert Gustafsson. Han ger sin tidigare sjukskrivna och på många sätt besatta rollfigur ett djup och bräcklig auktoritet där det inre och yttre ständigt riskerar att krocka. Gustafsson får dessutom bra hjälp av resten av ensemblen att lyfta sin gestaltning, vilket i sin tur höjer deras insatser. De som levererar tveksamt i början, växer efterhand.  

Det finns även enskilda scener som är ljuvliga: i ett av de senare avsnitten är vinterns grådask konstant, något som accentuerar la Langhammers kläder och smink och skapar en slående fond. Detaljer som bidrar till helheten och en känsla av att man inte vill missa en sekund. 

Märk även hur Kåre Bjerkøs musik stundvis kolliderar med vad som presenteras visuellt; ett motsatsförhållande som speglar skeenden likaväl som rollfigurerna. 

Troligtvis kommer ingen missa likheterna med Thomas Quick-fallet, icke desto mindre står ”Det som göms i snö” relativt snabbt på stadiga och egna ben. 

Med två avsnitt kvar – jag har sett sex av åtta för den här recensionen – är det lätt att konstatera att ”Det som göms i snö” ännu inte fällt sig själv. 

Jag är nära nog övertygad om att så inte heller sker på upploppet. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Det som göms i snö”

# ”Det som göms i snö” har premiär 21 augusti i Kanal 5. Serien blir senare tillgänglig på Viaplay. Seriens idé kommer från Leif GW Persson. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit manus, medan Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh regisserar de åtta avsnitten. I rollistan: Robert Gustafsson, Johan Ulveson, Louise Peterhoff, Erik Johansson, la Langhammer, Christopher Wagelin, Maria Sundbom, Peter Carlberg.