Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Måns Mårlinds nya internationella storsatsning ”Shadow Play” förväntas sändas på Viaplay

Måns Mårlind och Leïla Bekhti under inspelningen av ”Midnattssol”. Nu har Mårlind skrivit en ny tv-serie, ”Shadow Play”, som förväntas sändas på Viaplay i Sverige. Foto: Ulrika Malm/SVT

Måns Mårlind gör en ny internationell storsatsning som fått titeln ”Shadow Play”. Tv-serien utspelar sig 1946 och förväntas sändas på Viaplay i Sverige. ”Förhoppningsvis kommer det bli en spännande och dramatisk historia som även har något att säga oss om idag”, skriver Måns Mårlind i ett mejl. 

Det var Deadline som först rapporterade att Bron Studios och Studiocanals Tandem Productions samproducerar nya satsningen ”Shadow Play”. 

Upphovsman är Måns Mårlind och han skriver även seriens åtta avsnittsmanus. Mårlind ska också regissera fyra avsnitt tillsammans med ständiga samarbetspartnern Björn Stein. 

”Shadow Play” beskrivs som en karaktärsdriven thriller och utspelar sig i Berlin. Max McLaughlin är en amerikansk polis som 1946 kommer till staden för att efter Andra världskriget hjälpa till att bilda en fungerande polisstyrka.  

Max McLaughlins mål: att krossa det kriminella imperium som ”Englemacher” Gladow byggt upp i Berlin efter kriget, samtidigt som Max även söker efter sin saknade bror. 

Det seriens huvudperson inte är medveten om är att han utnyttjas som en schackpjäs i det som är början på Kalla kriget. 

I ett mejl skriver Måns Mårlind att han fick idén till ”Shadow Play” för ganska exakt fyra år sedan, men att han har skrivit och arbetet med den aktivt i två år. 

”1946, eller year zero/stunde noll som den här tiden kallas, är en fascinerade och skrämmande period som inte förkommit i många berättelser. Historier från andra världskriget och det kalla kriget har vi alla sett mycket av, men 1946, en tid av hopp och förtvivlan, av kraft och ruiner är något som alltid fascinerat mig”, skriver Måns Mårlind också och fortsätter: 

”Förhoppningsvis kommer det bli en spännande och dramatisk historia som även har något att säga oss om idag. vi har trots allt en amerikansk president som håller nazister bakom ryggen.”

Björn Stein och Måns Mårlind. Foto: Roger Vikström

Enligt Deadline produceras serien för att sändas på ett antal europeiska tv-kanaler och streamingtjänster. I Sverige och Skandinavien är det Viaplay som ska sända ”Shadow Play” enligt det amerikanska branschtidningen.

Max Andersson, kommunikationsdirektör på Viaplay, skriver i ett sms: 

”Vi tycker att det är ett spännande projekt, men alla detaljer är inte klara än”.

Inspelningen av ”Shadow Play” förväntas börja våren 2019. Det är ännu inte bekräftat vilka skådespelare som medverkar i serien eller när den kan tänkas ha premiär. 

Måns Mårlind och Björn Stein är tillsammans med Hans Rosenfeldt upphovsmän till ”Bron”. Mårlind och Stein har även gjort klassiska tv-serien ”SPUNG”, Hollywoodfräsaren ”Underworld Awakening” samt bland annat ”Känn ingen sorg” och ”Midnattssol”. 

De är närmast aktuella med ”Swoon”, en ny film med bland andra Pernilla August, Robert Gustafsson och Helena af Sandeberg i rollistan. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier