SPOILER ALERT

Så bra är ”Det som göms i snö” – Leif GW Perssons serie med Robert Gustafsson i huvudrollen i Kanal 5

la Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna i ”Det som göms i snö”, Kanal 5:s nya dramaserie med premiär 21 augusti 2018. Foto: Kanal 5

”Det som göms i snö” är tv-höstens mest givna tittarsuccé. Serien är inte bara en vinnare för Kanal 5 och en ståtlig höjdpunkt för Robert Gustafsson, den är även riktigt bra i nästan alla led.    

”Det som göms i snö” har från start tre imponerande attribut: Robert Gustafssons nogräknade skådespeleri, ett sparsmakat manus där tystnad väger lika mycket som ord och en visuell ton lika hemtam för tittaren som den är främmande. 

”Det som göms i snö” är dessutom både fängslande och givande, trots att en del av seriens hemligheter telegraferas för tidigt och för tydligt. 

Redan öppningsscenen vibrerar av den dubbeltydiga osäkerhet som av naturliga skäl är fäst på Peter Wendel, som efter en tids sjukskrivning ska bli chef för en nystartad Kalla Fall-grupp hos Stockholmspolisen. 

När Peter Wendel fått ihop sin disparata grupp börjar ett nystande i ett kriminalfall som sträcker sig in i maktens korridorer. Dominoeffekten är därefter slagkraftig: Wendel har skelett i garderoben, hans familj involveras och en händelse från barndomen hemsöker honom. 

Robert Gustafsson är suverän i sin gestaltning och gör mycket av lite genom att betona återhållsamhet framför yvighet. Gustafsson behöver inte berätta med ord för att tittaren ska förstå, samtidigt som han vid rätt tillfällen plockar fram en känsloyxa stark nog att skära genom det mesta.  

Det är, verkligen, något att skåda. 

Robert Gustafsson har visserligen blomstrat i de, med facit i hand, alldeles för få dramaroller han gjort tidigare, men här är det som att hans skådespeleri vattnats perfekt i mötet med Aron Levanders och Hans Jörnlinds manus samt Kjell-Åke Anderssons regihand. 

Idén till ”Det som göms i snö” kommer från Leif GW Persson. Aron Levander, Hans Jörnlind har skrivit manus. Robert Gustafsson spelar huvudrollen. Foto: Kanal 5
Sundbom, Ulveson och Johansson i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

Att seriens idé kommer från Leif GW Persson höjer självklart det kommersiella intresset, samtidigt som det bidrar med mer än så: polisprofessorns expertis grundar ”Det som göms i snö” i en realism ovanlig för svenska dramaserier, både vad gäller rollfigurernas tillvägagångssätt och seriens dialog. 

En del av handlingen tangerar verkligheten, vilket till en början kan upplevas som störande när man letar rätt i minnet för hitta det som åsyftas. Å andra sidan skvallrar det om ambition i stället för det som passar bäst för berättelsens framåtrörelse. 

Och ambitiöst är det: när ett avsnitt slutar, längtar man direkt efter nästa (jag har sett de fyra första för den här recensionen). Naturligtvis är det ett kännetecken för alla bra dramaserier, men med ”Det som göms i snö” finns så många härliga ingredienser i tårtan – Johan Ulveson! Louise Peterhoff! Erik Johansson! – att man vill mumsa på den flera gånger och vid olika sittningar. 

Räkna med att ”Det som göms i snö” blir en tittarsuccé för Kanal 5 under hösten. 

Det är, för en gångs skull, både välförtjänt och logiskt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Det som göms i snö” i Kanal 5

# ”Det som göms i snö” har premiär 21 augusti i Kanal 5. Serien blir senare tillgänglig på Viaplay. Seriens idé kommer från Leif GW Persson. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit manus, medan Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh regisserar de åtta avsnitten. I rollistan: Robert Gustafsson, Johan Ulveson, Louise Peterhoff, Erik Johansson, la Langhammer, Christopher Wagelin, Maria Sundbom, Peter Carlberg.