Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sagas Porsche från ”Bron” såld för nära 1,5 miljoner kr: ”Pengarna kommer verkligen göra stor nytta”

Sofia Helin på Bonhams Festival of Speed Sale I Goodwood, där Porschen som Saga Norén körde i ”Bron” auktionerades ut. Foto: Sam Jones/WaterAid

Saga Noréns Porsche är såld. Den ikoniska bilen från tv-serien ”Bron” klubbades för nära 1,5 miljoner kronor – pengarna går till WaterAids arbete för att fler människor i världen ska få tillgång till rent vatten. ”Pengarna kommer verkligen göra stor nytta för människor i några av världens fattigaste samhällen”, säger Sofia Helin. 

Nu är den såld. 

Efter vad som beskrivs som en intensiv auktion på Bonhams Festival of Speed Sale i Goodwood såldes Saga Noréns gröna ögonsten från tv-serien ”Bron” för 125 000 kronor, vilket på ett ungefär motsvarar 1 450 000 kronor. 

Sofia Helin, som spelade Saga Norén och även är ambassadör för WaterAid , var på plats i Storbritannien vid auktionen och berättade bland annat om sin relation till bilen. I en kommentar efter försäljningen säger hon: 

”Jätteroligt att Sagas kära Porsche kunde gå för så mycket. Jag har med egna ögon sett vilket fantastiskt jobb WaterAid utför med att förbättra tillgången till rent vatten, och pengarna kommer verkligen göra stor nytta för människor i några av världens fattigaste samhällen.”

Sofia Helin i avsnitt 4 i sista säsongen av ”Bron”. Foto: Jens Juncker/SVT

Som bekant tog det 33 avsnitt av ”Bron” innan det kom en förklaring till hur Saga Norén vann den klassiska bilen som under seriens gång blev en lika stor del av hennes personlighet som skinnbyxor. 

Den förra ägaren av bilen heter David Leander. Han gick på polishögskolan samtidigt som Saga.

– Han sa att jag inte skulle klara av utbildningen. Jag ska att jag skulle bli kursetta. Han satsade sin bil, säger Saga Norén i ”Bron”.

Naturligtvis undrar Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) vad den här David Leander gör nuförtiden. Sagas svar: ”Han är regionpolischef i Stockholm”.

– Det där är mest en kul scen. Vissa saker kände vi att vi måste ta hand om i sista säsongen. Var Saga hade fått Porschen ifrån var inte en av dem, sa ”Brons” upphovsman Hans Rosenfeldt när vi pratade om scenen. 

Thure Lindhardt, Porschen och Sofia Helin. Foto: Jens Juncker/SVT

Eftre fredagens auktion säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, generalsekreterare för WaterAid Sverige: 

”Idag saknar var tionde människa på jorden rent vatten att dricka, och om vi ska kunna nå en värld där alla människor överallt har tillgång till rent vatten måste verkligen alla bidra. Jag vill därför tacka Sofia Helin, Filmlance, Nimbus Film och alla andra som gjort försäljningen möjlig. Genom deras engagemang kan vi se till så att fler människor i världen får tillgång till det som vi tar för givet, rent vatten.” 

Intäkterna från försäljningen av Porschen skänks till WaterAid av Filmlance International och Nimbus Film, som producerade ”Brons” fyra säsonger. I en gemensam kommentar säger Anders Landström och Lars Blomgren på Filmlance och Bo Ehrhardt på Nimbus Film: 

”Vi är väldigt glada att kunna göra ett fint avslut på den framgångsrika tv-serien ”Bron” genom att sälja Saga Noréns porsche och skänka pengarna till något så viktigt som WaterAid.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Bron”