Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Dan Stevens om valen efter ”Downton abbey”: ”Gillar att överraska mig själv och andra”

Dan Stevens på en bild från ”Permission”, där han spelar en av huvudrollerna. ”Det är en film om ett gäng vänner, gjord av ett gäng vänner och den utgår från vad vi snackat med varandra om under åren när det gäller relationer.” Foto: Universal

”Permission” hämtar inspiration från hans polares relationssnack – en film grundad i realism alltså. Dan Stevens spelar även huvudrollen i tv-serien ”Legion”, som strävar efter maxa frågan om vad som är verklighet och inte. Hur det är att kombinera de båda? ”Jag gillar att överraska mig själv och andra människor och välja olika saker att jobba med”, säger Dan Stevens, som också svarar på den där ”Downton abbey”-frågan. 

De mest inbitna fansen kommer aldrig förlåta honodanm – hur mycket han än ber om ursäkt. 

Dan Stevens, 35, fick sitt stora genombrott i ”Downton abbey”, där han spelade Matthew Crawley i tre säsonger och två längre julspecialavsnitt.

Sedan tyckte han själv att det fick vara nog och valde att inte förnya sitt kontrakt med den populära tv-serien. 

Utvägen: ett hjärtskärande slut där Matthew Crawley dör i en bilolycka kort efter att han och hans älskade Mary blivit föräldrar för första gången. 

Resultatet: Ramaskri i framför allt Storbritannien, men även i stora delar av den tv-tittande världen. Proklamationer som ”en skandal” och ”en tragedi” var inte ovanliga; det fanns även de som hävdade att Dan Stevens förstörde julen 2012. 

Må så vara, men för den brittiska skådespelaren har livet rullat på efter beslutet. 

– Det var en konstig känsla av frihet samtidigt som man känner stor sorg eftersom jag tycker om serien väldigt mycket. Det kommer jag alltid att göra, har Dan Stevens sagt vid tidigare tillfällen.

Dan Stevens och Michelle Dockery på en bild från ”Downton abbey”. Foto: ITV

När jag pratar med honom på telefon är det för hans huvudroll i filmen ”Permission” – filmen släpptes 18 juni på iTunes – en modern romantisk komedi som drar in en smula drama i mixen och definitivt är sevärd. 

– I börja av karriären handlar det inte lika om att man får välja vad man vill jobba med, utan mer om att man får chansen att jobba med något. Jag har haft tur som har möjligheten att numera välja vad jag vill jobba med och jag gillar att överraska mig själv och andra människor och välja olika projekt, säger Dan Stevens.

Ja, och du har ju hoppat mellan film och tv de senaste åren och testat typ alla genres som finns. 

– Hahaha. Kanske inte alls, det finns fortfarande några som jag måste bocka av, men absolut: jag är intresserad av det mesta och oftast handlar det om ett kvalitén på ett manus eller vem som regisserar eller något med projektet som gör mig intresserad. Jag funderar inte så mycket på vilken genre det handlar om, utan försöker i stället följa min instinkt. 

Samtidigt: det var inte bara Dan Stevens instinkt som fick honom att göra ”Permission”. Filmens regissör och manusförfattare, Brian Crano, är en gammal polare som Dan Stevens känt i mer än 10 år. Likaledes så med Rebecca Hall, skådespelaren som gör den andra huvudrollen och som för övrigt är gudmor Dan Stevens äldsta dotter.

Stevens och Hall spelar Will och Anna, ett par som varit tillsammans sedan ungdomens glada dagar. När Anna fyller 30 ställs frågan: är de inte nyfikna på hur det är att ha sex med andra personer?

Snabbt omvandlas tanken till verklighet och snart skakar marken under huvudrollfigurernas fötter. Visst, ”Permission” må snubbla över klichétröskeln några gånger, men står upprätt igen efter en stark avslutning. 

– Det är en film om ett gäng vänner, gjord av ett gäng vänner och den utgår från vad vi snackat med varandra om under åren när det gäller relationer, säger Dan Stevens och fortsätter: 

Det måste ha varit extra skoj att spela in en film med sina polare – kanske till och med roligare än i andra fall?

– Absolut, det är mycket roligare. När man har känt varandra i tio år förstår man varandra bättre, vilket gynnar filmen. Jag gillar naturligtvis att jobba med trevliga människor, men när det handlar om ens vänner så vet man redan innan att de är trevliga. 

Dan Stevens, Rachel Keller, Aubrey Plaza i första säsongen av ”Legion”. Foto: FOX

När det gäller de senaste årens tv-serier finns få som Noah Hawleys ”Legion”, den visuellt sprakande och berättartekniskt hallucinatoriska serien där Dan Stevens spelar huvudrollen. 

Det jobbet, det är både ett nöje och en utmaning, menar Stevens när jag frågar om hans upplevelse att hoppa mellan en film som ”Permission”, grundad i realism, och ”Legion”, som stundvis är spritt språngande galen. 

– Den första säsongen av ”Legion” var som att spela in en film som är åtta timmar lång. Det kändes inte som en tv-serie.  

Hur är det att få och sedan läsa ”Legion”-manusen och bara: okej, så nu ska vi göra det här. 

– Det är aldrig tråkigt i alla fall. Man vet aldrig vad som väntar runt nästa hörn. Precis som tittarna försöker vi luska ut vad som egentligen pågår i serien. ”Legion” är verkligen helt unik och jag älskar att få vara en del av den. 

Eftersom det numera finns så mycket innehåll – både film och tv – måste det väl vara varje skådespelares dröm, att hitta och medverka i något som är unikt. 

– Jag hoppas att det är vad alla letar efter. Jag kan i alla fall inte se poängen i att medverka i något som är som allt annat, säger Dan Stevens och fortsätter: 

– Samtidigt, nu när det sänds 500 tv-serier per år i USA är det svårt att vara unik, både i berättelsen och i det visuella. Noah Hawley har en vision som är fantastisk, och jag är väldigt glad att även andra uppfattar det som det. 

Och så knäckfrågan, eftersom en ”Downton abbey”-film är på gång: finns det någon möjlighet att Dan Stevens dyker upp som Matthew Crawley i en flashback?

– Det där får du fråga seriens upphovsman Julian Fellowes om, för jag har verkligen ingen aning.   

# ”Permission” finns tillgänglig via iTunes, där filmen släpptes 18 juni. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om dina favoritserier