Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

FLX gör ny ”Jönssonligan” med Henrik Dorsin, Hedda Stiernstedt – planerad biopremiär vintern 2019

Henrik Dorsin och Felix Herngren under inspelningen av ”Solsidan”. Nu är det klart att Dorsin ska spela ”Sickan” när Herngrens produktionsbolag FLX gör en ny version av ”Jönssonligan”. Foto: Linnea Rheborg/SF Studios

Jönssonligan återuppstår när FLX spelar in en ny film regisserad av Tomas Alfredson med Henrik Dorsin i rollen som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson. Planerad premiär är det vintern 2019. 

Produktionsbolaget FLX ska göra en ny version av den svenska filmklassikern ”Jönssonligan” med planerad biopremiär vintern 2019.

I ett pressmeddelande berättas att Henrik Dorsin ska axla rollen som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson, medan Anders ”Ankan” Johansson spelar Ragnar Vanheden, David Sundin gör rollen som Harry och Hedda Stiernstedt spelar Doris.

Filmen regisseras av Tomas Alfredson, känd som regissör för ”Låt den rätta den komma in”, internationella storfilmer som ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” och ”Snömannen” samt Killinggängets ”Torsk på Tallin”.

SF Studios är distributör för filmen. Där har man för stunden inga fler kommentarer. Pia Grünler, Head of Nordic Theatrical Distribution, säger att man kommer berätta mer efter sommaren. 

Hedda Stiernstedt spelar en av huvudrollerna i ”Vår tid är nu” i SVT. Här syns hon på en bild från seriens första säsongsfinal. Nu är det klart att Stiernstedt gör rollen som Doris i den nya ”Jönssonligan”-film som har premiär vintern 2019 Foto: SVT
Gösta Ekman i rollen som ”Sickan” i ”Jönssonligan och Dynamit-Harry”. Foto: SF

En reboot av ”Jönssonligan”, med titeln ”Den perfekta stöten”, kom 2015. Då var det Simon J. Berger som spelade ”Sickan”, medan Alexander Karim, Torkel Petersson, Susanne Thorson, Andrea Edwardson och Jens Hultén fanns i rollistan. 

Den första svenska ”Jönssonligan”-filmen, ”Varning för Jönssonligan”, hade biopremiär 1981. Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Nils Brandt och Siw Malmkvist spelade huvudrollerna. 

I uppföljaren, ”Jönssonligan och Dynamit-Harry” gjorde Björn Gustafson entré som Harry. Efter det följde ytterligare tre filmer med Gösta Ekman i rollen som ”Charles Ingvar ”Sickan’ Jönsson”. Den sista av dessa, ”Jönssonligan på Mallarco” hade premiär 1989. 

1992 kom ytterligare en film, men då utan Gösta Ekman. Ett slags ersättare blev Peter Haber i rollen i Adrian Busé.

Senare medverkade även Stellan Skarsgård och Johan Ulveson i filmfranchiset – den senare gjorde rollen som ”Sickans” bror, Sven-Ingvar ”Sivan” Jönsson, i ”Jönssonligan spelar högt”. 

Den nya ”Jönssonligan”-filmen har planerad biopremiär vintern 2019.

Mattias Bergqvist finns Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om den nya ”Jönssonligan”-filmen