Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiärdatum för ”Mandela – en kamp för frihet” i SVT – serien där Nyqvist gör en av sina sista roller

Michael Nyqvist, Orlando Jones, Laurence Fishburne, Terry Pheto och David Harewood spelar huvudrollerna i ”Mandela – en kamp för frihet”, som har premiär 9 juli i SVT. Foto: Blue Ice Pictures/SVT

SVT meddelar nu att man sänder ”Mandela – en kamp för frihet”, serien där Michael Nyqvist gör en av sina sista roller. Premiär är det den 9 juli. 

Originaltiteln är ”Madiba” – det namn som tillhörde Nelson Mandela fram till hans död 2013. 

När SVT sänder miniserien om Mandelas liv väljer man i stället att kalla den ”Mandela – en kamp för frihet”. 

Nu meddelas att det första av sex avsnitt sänds 9 juli, vilket blir första gången som svenska tittare får se Michael Nyqvist i rollen som Hendrik Verwoerd, mannen som var Sydafrikas premiärminister från 1958 tills han mördades 1966. 

I seriens bärande roller syns bland andra Laurence Fishburne, Orlando Jones, David Harewood och Terry Pheto. 

En av Michael Nyqvist sista rollen var den som Hendrik Verwoerd i miniserien ”Mandela – en kamp för frihet”. Foto: Blue Ice Pictures/SVT

När SVT ska beskriva handlingen i premiäravsnittet skriver man: ”Den unge Nelson Mandela lämnar hemmet för att studera juridik och tar den traditionella vägen med äktenskap, familj och karriär. Men han kan inte ignorera orättvisorna som plågar den svarta majoriteten i Sydafrika. Han ansluter sig till organisationen ANC tillsammans med aktivisterna Walter Sisulu och Oliver Tambo, som kommer att bli som bröder för honom.”

När serien hade premiär i USA förra året bestod den av tre avsnitt – när SVT sänder ”Mandela – en kamp för frihet” är det alltså i sex avsnitt. Om, och i så fall hur, det påverkar upplevelsen återstår att se. 

Kevin Hooks är seriens regissör, medan Paul Webb, Jane Maggs, Janine Eser och Kathleen McGhee-Anderson har skrivit manus. 

Michael Nyqvist gick bort i juni 2017 efter en tids cancersjukdom. Den folkkära skådespelaren blev 56 år gammal. 

”Mandela – en kamp för frihet” har premiär 9 juli i SVT och SVT Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program