Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

HBO beställer pilotavsnitt till ”Game of thrones”-spinoff: Därför kan serien fortsätta framgångarna

”The Spoils of war” är avsnitt 4 i ”Game of thrones” säsong 7. Foto: HBO

HBO har beställt ett pilotavsnitt till det som ska vara en första spinoff på ”Game of thrones”. Manus skrivs av Jane Goldman och George R.R. Martin. Ännu finns få detaljer och handlingen, men grundidén till projektet är mycket intressant. 

Det finns ingen officiell titel, men klart är att HBO nu går vidare med ett av de projekt som man har haft i utveckling och som den amerikanska kabelkanalen tänker ska fortsätta ”Game of thrones”-framgångarna efter att serien avslutas 2019.

Upphovsduon bakom den nya serien är Jane Goldman (”Kick-Ass”, ”X-Men: First Class” och ”Kingsman: The Secret Service”) och den i dessa sammanhang alltid närvarande George R.R. Martin. 

Jane Goldman kommer agera showrunner skulle serien få grönt ljus efter pilotavsnittet. HBO har samtidigt varit tydliga med att en spin-off ska ha premiär tidigast ett år efter seriefinalen av ”Game of thrones”. Eftersom den åttonde och sista säsongen av ”GoT” sänds 2019, går det att alltså att förvänta sig att 2020 är året som gäller för den här möjliga uppföljaren. 

Å andra sidan är uppföljare fel ord – enligt den logline som HBO delat med sig handlar det snarare om en prequel. 

Följande går att läsa: ”The series chronicles the world’s descent from the golden Age of Heroes into its darkest hour. And only one thing is for sure: From the horrifying secrets of Westeros’ history to the true origin of the white walkers, the mysteries of the East, to the Starks of legend… it’s not the story we think we know.”

Fördelarna är genast tydliga: här handlar det om en prequel som utspelar sig tusentals år innan händelserna i ”Game of thrones”. Således är de röda trådarna mellan serierna så sköra att manusförfattarna inte behöver känna sig tvingade att sy samman det de skriver med vad som hänt under åtta säsonger ”GoT”. 

Detta innebär också att en helt ny ensemble ska presenteras. Vanligtvis brukar en spinoff dra med sig en eller två rollfigur som inte stått i centrum och med det följer ett resultat som kan vara kvävande. Två bra exempel på motsatsen: ”Better Call Saul” och ”Frasier”, som lyckas stå på egna ben efter ”Breaking Bad” respektive ”Cheers”. 

En nyckelmening i den logline som HBO delar med sig är att serien utspelar sig under ”the age of heroes”, det vill säga ”hjältarnas tidsålder”. Ska man tro George R.R. Martins tidigare historieskrivning i denna värld av is och eld så är det en tid då nya kungariken såg dagens ljus och även gick under samtidigt som stordåd uträttades och nya adelshus bildades. 

Under Hjältarnas tidsålder existerar också Brandon byggaren – alltså snubben som byggde muren/The Wall och senare även Winterfell och därmed bildade ätten Stark.

Dessutom: Den långa natten, vintern som varade i generationer och under vilken den ursprungliga Azor Ahai ska ha besegrat de där nedrans vålnaderna som försökte förgöra ljuset och värmen. 

Slutsats: den nya serien från Jane Goldman och George R.R. Martin har måhända en tematik som kan likna den i ”Game of thrones”, men är samtidigt så väsensskild att serien med stor sannolikhet kommer uppfattas som ny och inte bara ett slags fortsättning i gamla hjulspår. 

Viktigt att notera är detta: att HBO beställt ett pilotavsnitt innebär inte att serien per automatik blir av. Ytterligare fyra ”GoT”-projekt finns i utveckling och kan bli verklighet. 

”Game of thrones” säsong 8, som är seriens sista, har svensk premiär 2019 på HBO Nordic. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Game of thrones”