SPOILER ALERT

Dokumentär om Stieg Larsson först på bio – blir sedan serie i TV4 och C More: ”Det är en stark och gripande skildring”

”Mannen som lekte med elden” har planerad biopremiär i augusti – nu har Spoiler alert fått bekräftat att ”Bron”-regissören Henrik Georgssons dokumentär om ”Millennium”-författaren Stieg Larsson även blir serie i TV4 och C More. ”Dokumentären är en stark och gripande skildring av en människa, och av samtiden”, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på Bonnier Broadcasting. 

Titeln är ”Mannen som lekte med elden” och dokumentären handlar om författaren och journalisten Stieg Larsson. 

Filmen har planerad biopremiär i slutet av augusti, för att senare sändas som dokumentärserie i TV4 och C More någon gång under 2019. 

Josefine Tengblad är dramachef på TV4 och C More och säger: 

”Vi är väldigt glada och stolta över att få berätta historien om Stieg både som långfilm men framförallt som en serie i fyra delar som vi sänder på TV4/CMore nästa år. Det här är vårt första större samarbete mellan drama och aktualitet på TV4. Vi ser en stor efterfråga kring den här typen av projekt och har flera nya i utveckling.”  

B-Reel Films producerar projektet tillsammans med SF Studios och TV4/CMore samt bland annat Film i Väst. 

Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på TV4: 

”Dokumentären är en stark och gripande skildring av en människa, och av samtiden. Stieg Larsson var djupt engagerad i kartläggningen av den framväxande högerextremismen i Sverige. Dokumentären ger oss också en fördjupad förståelse för hur författaren Stieg Larsson fick inspiration till sina karaktärer i Millenium-böckerna.”

Producenter är Mattias Nohrborg och Fredrik Heinig, som tidigare producerat Maud Nycanders och Kristina Lindströms ”Palme”.

Nohrborg och Heinig har haft tillgång till Stieg Larssons arkiv sedan 2016. Arbetet med filmen har skett i hemlighet, men tanke på materialet och dess känsliga natur. 

Stieg Larsson var med och grundade tidningen Expo och var dess chefredaktör fram till sin död. Han skrev även böcker om Sverigedemokraterna, högerextremism samt nazism i Sverige. 

Den nya dokumentären bygger bland annat på arkivmaterial och intervjuer med Stieg Larssons vänner, kollegor och familj – en av huvudintervjuerna är med Stieg Larssons livskamrat Eva Gabrielsson. 

Stieg Larsson gick bort i november 2004 efter en hjärtinfarkt. 

SF Studios meddelar att man siktar på biopremiär för ”Mannen som lekte med elden” den 24 augusti. Dokumentärserien har premiär 2019 i TV4 och C More. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s tv-program