Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Första bilderna från ”Det som göms i snö” – Leif GW Perssons serie med Robert Gustafsson

la Langhammer, Robert Gustafsson, Louise Peterhoff och Christopher Wagelin spelar huvudrollerna i ”Det som göms i snö”, Kanal 5:s nya dramaserie med premiär hösten 2018. Foto: Kanal 5

”Det som göms i snö” har Robert Gustafsson i huvudrollen och baseras på en idé av Leif GW Persson. Nu kan jag berätta att även Erik Johansson, Johan Ulveson och Louise Peterhoff finns i rollistan. Här är första bilderna från Kanal 5:s nya serie – premiär är det hösten 2018. 

Spoiler alert kan nu visa de första bilderna från Kanal 5:s kommande dramaserie ”Det som göms i snö”. Samtidigt kan jag också berätta att Johan Ulveson, Louise Peterhoff, Erik Johansson, la Langhammer, Christopher Wagelin, Maria Sundbom och Peter Carlberg finns i rollistan. 

Idén till ”Det som göms i snö” kommer från Leif GW Persson. Kriminalprofessorn har samma agent som manusförfattarna Aron Levander och Hans Jörnlind – tillsammans knäckte de seriens grundstomme för cirka fyra år sedan. 

Sedan dess har Levander och Jörnlind skrivit åtta avsnitt. För cirka ett år sedan presenterades Robert Gustafsson som huvudrollsinnehavare. Premiär blir det till hösten i Kanal 5. 

– Tillsammans med Leif och med regissören Kjell-Åke Andersson har vi en ambition om att slå vakt om realism, något som ofta får stå tillbaka i krimserier. Vi har verkligen lagt fokus på hur verkligheten ser ut i det polisiära, men också på att skapa rollfigurer som känns tredimensionella och som människor, säger manusförfattaren Aron Levander och fortsätter:  

– Har man den ambitionen så landar man i olika register: det blir kul ibland, det blir tragiskt ibland, det blir dramatiskt och spännande. Så det blir en ganska stor bredd tonalitetsmässigt, men om man ska försöka ringa i själva genren så är det nog ett psykologiskt drama. 

Har du känt att det har varit lite surrealistiskt att skriva en scen och sedan ringa till Leif GW och fråga: stämmer det här? Ser det ut så här i verkligheten?

– Verkligen, det är klart. Vi gör ju mycket krim här i Sverige och försöker då hitta på hur en annan yrkeskår har det i vardagen. Jag kan själva störa mig på när man ser vissa saker och känner: ”men så där kan det ju inte gå till”. Med den här serien har vi verkligen fått höra när vi har gått vilse med sådana saker, säger Aron Levander och fortsätter: 

– Leif är väldigt mån om att det i serien ska fungera som det fungerar i verkligheten. 

Robert Gustafsson spelar Peter Wendel i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5
Johan Ulveson och Erik Johansson i ”Det som göms i snö”. Foto: Kanal 5

I ”Det som göms i snö” spelar Robert Gustafsson rollfiguren Peter Wendel. När serien börjar har Wendel precis kommit tillbaka till polisen efter en längre tids sjukskrivning och ska bli chef för en nystartad Kalla Fall-grupp. 

Redan där börjar svårigheterna. 

När Peter Wendel ska rekrytera kollegor är det knappast en supergrupp han får chans att bilda. Enheten blir en plats för de utredare som andra avdelningar inte vill ha eller inte vet vad de ska göra med. (De skådespelare som gör rollerna i Kalla fall-gruppen är Robert Gustafsson, Louise Peterhoff, Christopher Wagelin och la Langhammer). 

Samtidigt måste Peter Wendel brottas med sig själv. Kriminalfallet väcker demoner till liv som han trodde att han hade hanterat; Peter har en akilleshäl i sin bakgrund och att han har haft problem med psykisk ohälsa. I hans uppväxt finns bland annat en händelse som slutade i att hans bror dog. 

Idén till ”Det som göms i snö” kommer från Leif GW Persson. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit manus. Robert Gustafsson gör huvudrollen. Foto: Kanal 5

När Wendel sedan börjar nysta i seriens kriminalfall hittas en härva som sträcker sig ända in i maktens korridorer. Peter och hans tonårsdotter Vera blir dessutom och på ett personlig plan själva indragna i mordhistorierna.

– Ja, precis som Peters exfru. De är separerade sedan åren när han hade problem med psykisk ohälsa. Dottern tvingas också se när hennes pappa blir dålig igen, och i det finns dramatik, säger Aron Levander. 

Kändes det som att det klickade med Robert Gustafsson? De som kan komedi brukar visserligen kunna drama, men inte vice versa, samtidigt som det ändå är en komiker som ska göra en dramaserie. 

– Det var spännande när man skulle se det första materialet, eftersom Robert inte har gjort en så här stor huvudroll som inte är komisk i grunden. Men alltså, han är känd som Sveriges roligaste man, men efter det här undrar jag hur mycket vi kommer få se honom i komedi, för han är helt enastående, säger Aron Levander och fortsätter: 

– Precis som du säger: komiker har tajming, de vet hur de ska lura oss att skratta. När en komiker som Robert Gustafsson plockar fram sina verktyg för att spela på ett känsloregister, det är häftigt att se.

”Det som göms i snö” produceras av Yellowbird. Aron Levander och Hans Jörnlind har skrivit seriens manus. Kjell-Åke Andersson och Lisa Farzaneh regisserar de åtta avsnitten. Serien är en samproduktion mellan Discovery Networks Sverige, Viaplay och Nordisk Film.

”Det som göms i snö” har premiär hösten 2018 i Kanal 5 och sänds senare i Viaplay.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Det som göms i snö” i Kanal 5