Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”Tonje i Glimmerdalen” årets julkalender i Sveriges Radio

2018 års julkalender i Sveriges Radio och Barnradion är ”Tonje i Glimmerdalen”. Foto: Katarina Strömgård/SR

”Tonje i Glimmerdalen” – det är titeln på årets julkalender i Sveriges Radio. ”Jag är verkligen stolt och tycker att det är otroligt roligt att min bok ska bli julkalender i Barnradion”, säger författaren Maria Parr. 

Det är i ett pressmeddelande som Sveriges Radio berättar att årets julkalender i Barnradion blir ”Tonje i Glimmerdalen”, som baseras på norska författaren Maria Parrs bok ”Tonje och det hemliga brevet”.

I samma pressmeddelande går följande att läsa om handlingen: ”I berättelsens centrum står 10-åriga Tonje, det enda barnet i Glimmerdalen. Pappa julpyntar och tar hand om Tonje medan mamma är på Grönland och forskar. I Glimmerdalen finns det fjäll, vatten, en älv och massor av snö och över alltsammans vakar det uråldriga berget Sïlpevaerie. Det här är Tonjes dal. Hon känner den lika bra som sin egen ficka och nästan alla som bor här är hennes vänner. Tills en dag då allting förändras. Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet…”. 

I en kommentar säger Maria Parr: 

”Jag är verkligen stolt och tycker att det är otroligt roligt att min bok ska bli julkalender i Barnradion. Jag vet inte riktigt varför så många har fastnat för min bok – jag vet bara att historien om Gunnvald och hans hemlighet kändes viktig att skriva. Och att meningen ”Det är aldrig barnens fel” är den viktigaste i hela boken.”

Maria Parr är den norska författare som har skrivit boken ”Tonje och det hemliga brevet”, som julkalender 2018 i Sveriges Radio baseras på. Foto: Anne Brun/SR

Janne Vierth och Daniel Karlsson har skrivit manuset, medan Mirja Burlin och Mats Kjelbye regisserar. Illustrationerna är gjorda av Augustprisbelönade Katarina Strömgård. 

Maria Parrs ”Tonje och det hemliga brevet” har i Norge vunnit Bragepriset och Kritikerprisen för bästa barn- och ungdomsbok.

”Tonje i Glimmerdalen” har premiär 1 december i Barnradion och i Sveriges Radio Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie