Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Quick-fallet blir film: Alba August, Jonas Karlsson, David Dencik i huvudrollerna – biopremiär 2019

David Dencik, Mikael Håfström och Jonas Karlsson på Cannes filmfestival, där den nya filmen ”Quick” presenterades. Foto: Nordisk Film

David Dencik, Jonas Karlsson och Alba August spelar huvudrollerna när Mikael Håfström gör film av fallet Sture Bergwall, tidigare känd som Thomas Quick. Erlend Loe har skrivit manuset till filmen som har planerad biopremiär hösten 2019. 

David Dencik gör rollen som Thomas Quick, som numera heter Sture Bergwall. 

Jonas Karlsson spelar journalisten Hannes Råstam, medan Alba August gestaltar researchern Jenny Küttim i den kommande filmen ”Quick”, som presenterades på filmfestivalen i Cannes. 

Regissör: Mikael Håfström, som nu ska göra sin fösta svenska film sedan ”Ondskan”. 

Dessutom: norska författaren Erlend Loe har skrivit manuset, som är inspirerad av Hannes Råstams bok ”Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare”. 

I ett pressmeddelande från distributören Nordisk Film säger Mikael Håfström: 

”Jag är mer än exalterad över att få arbeta på mitt eget språk igen, och med fantastiska svenska skådespelare. Både boken och manuset berättar en fascinerande och unik nutidshistoria som jag ser fram emot att få regissera.”

Alba August gör en av rollerna i ”Quick”. Här syns hon på en bild från Netflix originalserie ”The Rain”. Foto: Netflix

I samma pressmeddelande skrivs följande om handlingen: ”QUICK är den fängslande sanna historien bakom Sveriges största juridiska skandal någonsin, historien om reportern som ensam ifrågasatte ett helt rättssystem, en rörande journalistisk thriller om en man som offrade sitt eget liv i sökandet efter sanningen. Hannes Råstam var dedikerad att bevisa Quicks oskuld och avslöja det juridiska rättskaos som gav Quick ett liv i ett rättspsykiatriskt fängelse. Men ingen var intresserad av att befria och frikänna Sveriges värsta seriemördare, en kannibalistisk våldtäktsman som dömts för åtta mord och erkände ytterligare tjugofem.” 

Vidare går det att läsa: 

”Berättelsen lägger ett pussel för betraktaren att följa som bit för bit avslöjar den otroliga historien bakom Thomas Quick-fallet. Genom hemliga källor, mängder av fakta och en människas ihärdiga känsla för rättvisa fängslas publiken ända till det överväldigande slutet.”

”Quick” produceras av Helena Danielsson på Peter Settmans produktionsbolag Brain Academy i samproduktion med Film i Väst och Umedia samt Nordisk Film. 

Trusk Nordisk säljer de internationella rättigheterna och Nordisk Film är distributör. 

Inspelning av ”Quick” drar igång hösten 2018. Den planerade biopremiären är satt till hösten 2019.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om dina favoritserier