Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alba August: Viktigt med serier för unga vuxna så de får se människor de kan identifiera sig med

Lucas Lynggaard Tønnesen och Alba August i ”The Rain”. Foto: Netflix

Hon gör huvudrollen i Skandinaviens första originalserie på Netflix – sedan ska Alba August synas på biograferna som en ung Astrid Lindgren. Det är lätt att förutspå att den dansk-svenska skådespelaren får sitt stora genombrott i år. ”Jag tycker att det är viktigt med serier och filmer för unga vuxna och tonåringar så att de får se människor som de kan identifiera sig med”, säger Alba August om ”The Rain”. 

Alba August, 24, beskriver sig själv som blyg. 

Hon menar att det känns konstigt att hon snart kan bli igenkänd i mataffären eller när hon går längs gatan. ”Det är något jag aldrig upplevt tidigare”, säger hon.

Men igenkänd, det får hon räkna med att bli.

Dels gör Alba August huvudrollen i Netflix första Skandinaviska originalserie och dels spelar hon Astrid Lindgren i den kommande filmen ”Unga Astrid”. 

En liten försmak att det nya kändisskapet fick Alba August tidigare i år när hon utnämndes till en av tio ”shooting stars” på filmfestivalen i Berlin.

Och nu i maj har ”The Rain” premiär på Netflix, något som innebär att fler än hundra miljoner tittare kan se Alba August gestaltning av Simone, en tjej som tvingas ta hand om sin lillebror efter att majoriteten av Skandinavens befolkning utplånats av ett mystiskt virus. 

I sex år söker Simone och hennes lillebror Rasmus skydd i en bunker – sedan ska de upptäcka en helt ny värld. 

Men tro inte att det bara var spänningsaspekten som lockade Alba August när hon tackade ja till rollen i ”The Rain”: 

– Serien är en nice mix med realistiska relationer där de dealar med kärlek och identitet och alla de där grejerna, fast i en post-apokalyptisk värld, säger hon och fortsätter: 

– För mig var det gemenskapen i gruppen, att de är så beroende av varandra, som var tilltalande. Det är något som har fascinerat mig i andra serier som jag har sett: att följa en familj eller en grupp och deras olika relationer. 

Längst fram på den här bilden från ”The Rain”: Mikkel Boe Følsgaard. Foto: Per Arnesen/Netflix

Ledare för den där gruppen som Alba August snackar om är Mikkel Boe Følsgaard, känd bland annat från tv-serien ”Arvingarna” och filmen ”A Royal affair”, där han spelade mot Alicia Vikander. 

Den danska skådespelaren hyllar nu Alba August: 

– Hon är fantastisk. Jag var så glad att det var hon som fick rollen som Simone. Hon är lätt att ha att göra med och jag tror att hon kommer få en riktigt bra karriär framöver. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier