Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”The Rain” – premiär för Netflix danska originalserie med Alba August i huvudrollen

Alba August gör en av huvudrollerna i ”The Rain”, som har premiär på Netflix 4 maj 2018. Foto: Netflix

Det syns att ”The Rain” är Skandinaviens första originalserie hos Netflix. Och det märks att Alba August är redo för sitt stora internationella genombrott – inledningsvis är det hon som bär serien på sina axlar. 

”The Rain” är typiskt skandinavisk, men upplevs samtidigt som amerikansk. Som om ”The Walking dead” körts i en mixer tillsammans med Netflix pengar, det nordiska vemodet, fokus på äldre ungdomar samt ett oroväckande regn innehållandes ett dödligt virus. 

Det senare är seriens utgångspunkt: ett oväder sprider sig över Danmark och Skandinavien. De personer som kommer i kontakt med regnet dör omedelbart. 

Syskonen Simone (Alba August) och Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) och deras föräldrar siktar på att gömma sig i en bunker; fadern i familjen är någon slags vetenskapsman och snabbt förstår tittaren att han är ansvarig eller i alla fall vet hur det dödliga regnet har uppkommit. 

Klipp till sex år senare och Simone och Rasmus lämnar den bunker som blivit deras hem. Målet: att hitta deras pappa liksom en förklaringen till farsoten. Därmed blir ”The Rain” också något annat än resten av de post-apokalyptiska serier som enbart handlar om överlevnad; här vill man åtminstone ge sken av att ett klargörande till varför miljontals människor dött finns i horisonten. 

Från vänster: Jessica Dinnage, Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Boe Følsgaard, Sonny Lindberg, Lukas Løkken och Angela Bundalovic. Foto: Per Arnesen/Netflix

Seriens första tre avsnitt har funnits tillgängliga för recension. Under dessa är flertalet logiska luckor frustrerande, men förhoppningen är att de återstående fem avsnitten i första säsongen ska rätta till de frågetecken som stör. 

Det som upphovsmännen Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo och Esben Toft Jacobsen lyckas bäst med i ”The Rain” är berättelsens framåtrörelse. Inledningsvis finns knappt något dödkött och intensiteten är stundvis klaustrofobisk, men aldrig på ett tillgjort sätt. Det är bra för spänningen och nödvändigt för att etablera Simone och Rasmus som rollfigurer och syskon. 

I den relationen hittas även seriens höjdpunkter. Framför allt Alba August bär ”The Rain” när nya förutsättningar ständigt presenteras, medan Lucas Lynggaard Tønnesen gestaltar ett barn som blivit man i en bunker med skör nyfikenhet allt eftersom en ny värld öppnas upp för honom. 

Till skillnad från många serier som riktar sig till den målgrupp som kallas för unga vuxna finns även en ungdomlig barnslighet i stället för den torra mognad som allt för länge definierat genren. 

Dessutom och föga förvånande i och med att det är Miso Film som tillsammans med Netflix producerat serien: ”The Rain” är snygg, med en visuell panache som exempelvis ger ödsliga Köpenhamn ett tilltalande lyster.

Så ja: efter tre avsnitt vill man definitivt se mer. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Rain” har premiär 4 maj 2018 på Netflix. Jannik Tai Mosholt, Christian Potalivo och Esben Toft Jacobsen är seriens upphovsmän. Kenneth Kainz och Natasha Arthy regisserar första säsongen. I rollistan: Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Boe Følsgaard, Jessica Dinnage, Sonny Lindberg, Lukas Løkken, Angela Bundalovic, Johannes Bah Kuhnke med flera.